Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Kansas -na przekór wszystkim spróbuje wybudować za 200 tys.

Recommended Posts

No to minęły 4 dni w tym 3 dni ciężkiej pracy, cały dom zagruntowany, garderoby wymalowane na gotowo, w sypialni sufit też już biały i gotowy, elektryk skończył montować esy, zamontowany jest ogranicznik przepięć oraz bednarka, dodatkowo zamontowal podlicznik pompy ciepła.

Był gość od oczyszczalni miała być super cena za oczyszczalnie biologiczną a gość krzyknął 8500 zł za drenazową i jeszcze dopłata 1000 zł za to że działka długa, a na końcu wyszło że biologiczna 15 tyś i termin wiosna następny rok, gość przyjechał Ml-em za 400 tys to co się dziwić że na paliwo musi zarobić.

No to wracam do sąsiada który zaproponował Biopura za 12 tyś, i wytarguje kilka godzin pracy koparki ekstra.

Zamówiłem dziś również balustrady z inoxa, łącznie 8 mb, po 500 zł co daje 4 tyś za balkon oraz 2 balkoniki francuzkie.

Montaż przewidziany na początek października, przed elewacją.

Elektryk podliczyl materiały i za całą elektrykę, kable, puszki, 2 skrzynki rozdzielacze, licznik energii, esy, ogranicznik przepięć oraz gniazdo siły, wyszło 4300 zł, do tego robocizna 3 tyś więc całość 7300 zł, wszystko z firmy Hager, cena wyszła taka że mnie satysfakcjonuje. Wiem że mam zrobione porządnie.

Edytowane przez maciuspala

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na telefonie zdjęć się nie da dowawać, na moim kompie coś szwankuje ściagnie bo wyświetla błąd....

Dziś miała być skończona fotowoltaika ale okazało się że przyszła ogromna burza i po zamontowaniu 11 paneli chłopaki spakowali manatki i pojechali do domu....wrócą w piątek, konstrukcja zrobiona zostało założyć panele oraz zamontować inwerter.

Panele EXE full black wyglądają fantastycznie, na dachu są całkowicie czarne, rewelacyjnie komponują się z dachem.

Nawet zdjęcie zrobiłem etykietce i wychodzi na to że wykonane zostały we Włoszech w fabryce w Bolzano.

Wydawało mi się że taki panel jest gruby i ciężki, a wychodzi że jest cieniutki i lekki, choc na dachu wygląda na potężny....

W dodatku dziś zamówiłem oczyszczalnie, będzie Biopura z Kingspana, mała, tania, łatwa do montażu i mało obsługiwa, może nie idealna ale cena z wykonaniem jedna z najniższych, udało mi się wynegocjować 11 tyś że studnią chlonną, montaż w okolicach końca października.

Edytowane przez maciuspala

jeszcze nie byłem na budowie tylko otrzymałem zdjęcie, instalator powiadomił mnie iż jak będę maił wymieniony licznik to tylko esem trzeba włączyć produkcję, ale zapytał się czy mam klucz do skrzynki to sprawdzi czy aby nie mam już licznika dwukierunkowego( oczywiście pan z taurona twierdził że licznik jest jednokierunkowy), no i okazało się ze mam licznik dwukierunkowy i już się prąd produkuje;-)Będę na budowie o 19 tej to zobaczę ile wyprodukował za te kilka godzin:-)

Z tego co wiem to nic do skrzynki nie podłączyli, zostawiłem im miejsce w kotłowni w mojej skrzynce i mieli się tam zainstalować.

Po macałem, po kukałem, prawie polizalem i wnioski są takie:

Od 12 do 18,30(choc pewnie już instalacja nie produkowała prądu) zestaw wyprodukował 18,4 kWh czyli za jakieś 10 zł.

Od rana było by pewnie sporo więcej.

Zastanawia mnie tylko jedno.... Wczoraj na liczniku(tym w skrzynce) było 4 kW/h a teraz jest 23 kW/h czyli zamiast odejmować jakby dodało, jeszcze nie opanowałem tego bo dopiero instalator ma się umówić w przyszłym tygodniu aby podpisać protokół odbioru, no i wystawić fakturę oraz oczywiście wytłumaczyć jak to obsługiwać.

No i płytkarz mnie wystawił. miał dziś robić kotłownie oraz fundament pod pompę a tu zonk, nie pojawił się ani nie odbiera telefonów....cos mi się zdaje że przestanie być moim klientem bo zrobi się u mnie strasznie drogo i pod górkę....jak moza tak chamsko obiecać i nie przyjechać.. w czwartek montaż pompy a ja w lesie....

Dziś tynkarz był zrobić poprawki, zaszpachlować kable i przy wentylacji mechanicznej.

Fliziarz oczywiście się nie pojawił i telefonu nie odbiera, za to pojechałem do gościa co mi dom murował i w poniedziałek po południu na położyć płytki na ścianie przy pompie oraz pomóc zrobić mi fundament pod agregat.

Był również gość od elewacji wyszło 180 m2 styropianu 25 cm co daje 45 m3.

Ten sam gość jest też rewelacyjnym Fliziarzem, robi piękne łazienki wadą jest to że tani nie jest, uprosiłem go żeby zrobił mi 2 łazienki, w następnym tygodniu ma podać cenę za elewacje l(choć tu nie będzie zaskoczeń) oraz za robociznę łazienek.

Dziś było pochmurne i instalacja wyprodukowała tylko 10 kW/h,no niestety już coraz mniej słońca ale będzie dobrze....

Dziś mam nauczkę żeby nie słychać najmądrzejszych forumowiczów, którzy twierdzili że pod płytki nie trzeba tynkować ścian. Nikt nie chce się podjąć układania płytek bezpośrednio na silikat, ściany zagruntowałem, a teraz się okazało że klejenie na pustaki to jedna wielka pomyłka. Płytki układa murarz który budował mi dom, pustaki były murowane do sznurka na zewnątrz, wewnątrz to kolorowo nie jest, dodatkowo wieńce trochę dostają i nie ma mowy o klejenia na grzebień. Ściany przed klejenie były wstępnie szpachlowanie a klej nakładany na płytkę i każdą trzeba było odrywać i nakładać lub ściągać nadmiar kleju. Teraz widzę że to był błąd, majster robi mi kilka m2 płytek pod pompę i zbiornik CWU bo go uprosiłem ale powiedział że reszty nie robi bo to szaleństwo.

Człowiek uczy się całe życie.....

Dziś też sam wylalem stopę pod pompę ciepła, stopa 80x60 cm z włożonymi pretami fi 12 dla zespolenia z pustakami filarowymi. Zobaczymy jak mi to wyjdzie....

Cześć, kiedyś oglądałem u Ciebie WM wykonaną na rurach pe-flex. Czy masz już wybrany rekuperator? Jeśli tak to zdradzisz nazwę?

Ja wymyśliłem sobie, że chcę przed rozpoczęciem budowy podpisać umowę na wykonanie WM żeby mieć projekt na podstawie którego murarze zrobią przejścia w stropie. Dostałem już kilka ofert, ale zupełnie nie znam się jakiego producenta wybrać, a potem jaka półka cenowa reku. Doradzi aż coś z własnego doświadczenia?

Mi robił oszczednygrzes z forum i jestem bardzo zadowolony, zrobił profesjonalnie, taniej niż wszystkie oferty, otwory już miałem zrobione wcześniej bo to proste a przepływy liczy się dopiero przy robieniu projektu. Grzesiek robi też w Warszawie więc zagadaj do niego ile by chciał. Rekuperator wybrałem Thessla Green montaż w październiku....

Jutro montaż pompy ciepła, niestety fliziarz dalej mnie olał i mam tylko płytki w rogu gdzie będzie stała pompa, w dodatku dziś sprawdziłem czy wszystko jest gotowe i.... nie jest... elektryk nie wypuścił kabla do agregatu zewnętrznego.... bo... znał przekrój ale nikt mu nie powiedział jaki to ma być przewód.... ręce opadają....

Z plusów dziś fotowoltaika wyprodukowała 38 kWh, przyznam że bardzo ładnie od piątku po południu jest już ponad 160 kWh

Cześć, czy wiesz już może czym będziesz robił izolację przeciwwilgociową/przeciwwodną z zewnątrz?

Mając glinę na działcę i wysoki poziom wód gruntowych podpatrzyłem od Ciebie izolację wewnątrz sika igasol 101. Teraz nie wiem co dać od zewnątrz. Masy KMB wychodzą dość drogo i nie wiem czy jest sens je robić bez piwnic.

Dziś mam nauczkę żeby nie słychać najmądrzejszych forumowiczów, którzy twierdzili że pod płytki nie trzeba tynkować ścian. Nikt nie chce się podjąć układania płytek bezpośrednio na silikat, ściany zagruntowałem, a teraz się okazało że klejenie na pustaki to jedna wielka pomyłka. Płytki układa murarz który budował mi dom, pustaki były murowane do sznurka na zewnątrz, wewnątrz to kolorowo nie jest, dodatkowo wieńce trochę dostają i nie ma mowy o klejenia na grzebień. Ściany przed klejenie były wstępnie szpachlowanie a klej nakładany na płytkę i każdą trzeba było odrywać i nakładać lub ściągać nadmiar kleju. Teraz widzę że to był błąd, majster robi mi kilka m2 płytek pod pompę i zbiornik CWU bo go uprosiłem ale powiedział że reszty nie robi bo to szaleństwo.

Człowiek uczy się całe życie.....

Dziś też sam wylalem stopę pod pompę ciepła, stopa 80x60 cm z włożonymi pretami fi 12 dla zespolenia z pustakami filarowymi. Zobaczymy jak mi to wyjdzie....

Siema. Nie jesteś pierwszy już miałem kilka takich przypadków że inwestor twierdził że ma prosto i pod płytki nie musi tynkować i oszczędzi. Po kilku miesiącach dzwonił że żaden płytkarz nie chce mu zrobić bez tynków. Wszystko przeciągało się wtedy w czasie i wychodziło drożej zamiast taniej.

Cześć, czy wiesz już może czym będziesz robił izolację przeciwwilgociową/przeciwwodną z zewnątrz?

Mając glinę na działcę i wysoki poziom wód gruntowych podpatrzyłem od Ciebie izolację wewnątrz sika igasol 101. Teraz nie wiem co dać od zewnątrz. Masy KMB wychodzą dość drogo i nie wiem czy jest sens je robić bez piwnic.

Miałem robić Sika 101 ale chyba będę robił PCI, w następnym tygodniu koparka odkopuje fundament i robię izolację.

PCI ma świetny środek Pecimor F, który chce przetestować u siebie, Sike już znam..... Jak sprzedaje takie środki lubię je sam sprawdzać.....