Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Kansas -na przekór wszystkim spróbuje wybudować za 200 tys.

Recommended Posts

Pompa dalej działa, dziś temperatura podniesiona na 40 stopni, na razie jedynie co słychać to pompa obiegowa.

Miał w tym tygodniu gość podłączać wodę, oczywiście go nie będzie, nowy termin to poniedziałek, wtorek, gość z polecenia kilku osób więc mam nadzieję że nie będzie większych obsuw.

Dalej mam dylemat jakie wyposażenie łazienek kupić, w niedzielę ma być projekt górnej łazienki, w następnym tygodniu rusza dolna łazienka więc czas na zakupy.... Obstawiam firmę Grohe, zestawy podtynkowe, bateria termostatyczna, no i umywalka, tylko szafki jeszcze nie mamy upatrzonej.

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Człowiek się nie zna to popełnia błędy, chciałem wygrzewać wylewki pompą w temp. 55oC, to dużo o wiele za dużo....

Dom dziurawy jak sito, dziury od wentylacji, brak drzwi wejściowych, dziury pod oknami dachowymi, a pompa hula jak wściekła, dziś temperatura w środku to 25,1oC, ciepło bardzo ciepło, aż bucha gorącem.

Za to licznik szaleje pompa za 7 dni wyciągła 152kWh, ale momentami na piecu było 47oC....

Za to dziś minęło równy miesiąc panelom PV, produkcja 850kWh, choć dziś tylko 12kWh.

Ogolnie ogrzewanie śmiga choć u góry prawdopodobnie jest podłogowka zapowietrzona bo jak na dole jest piekło, to u góry tak sobie....

Hydraulik jak będzie woda w domu to odpowietrzy całość o ustawi wstępnie rotametry.

Dziś miała być woda ale... Standard wszyscy mają czas, dziś też miały być drzwi i rolety i... To samo, przełożone na środę, jeśli wejdą na elewacje to będą się gryźć bo na elewacje mieli wejść w środę, ale pewnie też się spóźnią....

I tak wychodzi że wszyscy mają czas....

No i przewidziałem to, elewacja przełożona na poniedziałek, za to montują się jutro rano drzwi wejściowe oraz rolety zewnętrzne, dodatkowo po południu gość ma podpiąć o wykopać wodę do domu....

Drzwi drewniane Wiatrak pełno dębowe, nowoczesny model, wada jedynie cena jak dla mnie za wysoka.... Rolety też mają wadę że kosztowały jakieś 3 tys więcej niż przewidywałem, ale zdecydowałem się na silniki Somfy z przeciążeniówką i wieszakami... mimo sporej dopłaty myślę że to dobra decyzja...

Jutro pochwalę się zdjęciami....

Drzwi zamontowane, firmy Wiatrak dębowe...Rolety zamontowane.....woda podpięta...idzie ta robota...

IMG_20181009_082350_resized_20181013_111123137.jpg

IMG_20181010_180346_resized_20181013_111123527.jpg

IMG_20181010_180353_resized_20181013_111123885.jpg

IMG_20181010_180400_resized_20181013_111124535.jpg

IMG_20181010_180756_resized_20181013_111124227.jpg

W poniedziałek zaczynają elewację i gość ma montować barierki z nierdzewki...za jakieś 2 tygodnie dom będzie już miał wygląd domu a nie budowy...za to ogród to porażka, terminy ponad rok i ceny kosmos....

Wczoraj spędziłem trochę czasu na budowie przyglądając się ekipie od elewacji...przyznam że wiedziałem że są dokładni, ale że nie aż tak...bardzo miło patrzy się jak goście są perfekcjonistami.

Każdy szczegół jest dopracowany, każde miejsce gdzie może być mostek termiczny jest dopieszczony.

Każda płyta klejona na wianuszek plus 2 placki do tego jeszcze pianka dla pewności.

IMG_20181016_160405_resized_20181017_064441230.jpg

IMG_20181016_160416_resized_20181017_064442041.jpg

IMG_20181016_160516_resized_20181017_064441664.jpg

Dziś również ta sama ekipa zaczyna łazienkę na dole.Z uwagi na to że po ostatnim remoncie łazienki w bloku boje się tanich rzeczy to wszystko jest raczej z średnio-górnej półki, kabina Radaway, zestaw podtynkowy Wc, zestaw prysznicowy oraz bateria bezdotykowa firmy Grohe.

Musiałem na kilka dni wyjechać na "szkolenie" i dopiero dziś byłem na budowie a tam cały styropian przyklejony, uszczelnienia każda dziurka pianą, robota wykonana perfekcyjnie, od jutra ma styropian idzie klej i siatka.... Szary dom wygląda bosko. Na klej na razie pójdzie grunt Caparola większość biały trochę szarego i.... Odrobinkę szaleństwa czyli bordo na pograniczu różu... Ale tego będzie eksperymentalne mało.

Po rozliczeniu się za elewacje będę mógł policzyć koszty do stanu deweloperskiego bo elewacja to był ostatni element. Jeszcze nie liczyłem ale będzie blisko zakładanego budżetu 200 tys, lecz nie zdawałem sobie sprawy ile teraz kasy pójdzie....

Dziś mam trochę czasu to podsumuje koszty, wiem ile zapłacę za elewacje więc naprzód:

Skończyłem na kwocie 171 500 zl

Farba Caparol Samtex 7 10 l 170 zl

Barierki z nierdzewki 4000 zl

Elektryka materiały plus robocizna(uzbrojenie rozdzielni, esy i zabezpieczenia) 2600 zl

Farba Kreisel 15 l biała elewacyjna 190 zł

Pompa ciepła wraz z kotłownią 22900 zl

Styropian grafit na elewacje 9900 zł

Podpięcie wody do domu 1600 zl

Drzwi plus montaż 4700 zl

Klej do styropianu 640 zl

Klej do siatki biały 1200 zl

Narożnik PCV z siatką 90 zl

Przyokienna z siatka 160 zl

Pianka 18 szt 360 zl

Siatka Caparol 660 zl

Xps do fundamentu 8 paczek 800 zl

Kółek do styropianu 300 mm 200 szt 100 zl

Grunt Caparol 610 50 kg 440 zl

Parapety zewnętrzne stalowe 300 zl

Robocizna za elewacje 7500 zł.

Czyli ten etap wyszedł 58 310 zł

Całość 229 810 zł.

Czyli stan deweloperski przekroczony o 30 tyś, nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy myślałem że przeciągne góra 10 tyś.

Nie oszczędzalem na materiałach dla tego wynik jest jaki jest...

Spokojnie można było wydać te 30 tys mniej.

Teraz to dopiero poplyne, łazienki, kuchnia, schody, podłogi i drzwi tu można wydać więcej niż za dom....

Tak przeliczajac na m2 powierzchni całkowitej po podłogach czyli 140 m2 wychodzi 1635 zł za m2.

Standard myślę że średni, miejscami uważam że wysoki.

Co najważniejsze myślę że na etapie budowy zostało popełnionych mało błędów, na razie nic nie wychodzi.

Elewacje i łazienki robi jedna ekipa, z uwagi że są naprawdę rewelacyjni to zalecam im jeszcze kilka robót, typu płytki, kamień, tapeta a także przyszłościowo kostkę na zewnątrz.

Elewacja prawie sko0ńczona, ciągnie się bo dużo swiąt wolnego, ekipa miała wesele w rodzinie...ale już widać jak wygląda docelowo dom:-)

received_260326594682410.jpg

received_344239569658292.jpg

received_2225782314322521.jpg

received_2356214197746991.jpg

Dziennik miał 2 cele, żeby była pamiątka jak rósł dom i żeby wymieniając doświadczenia z innymi forumowiczami, niestety bardzo mało osób się udzielało w moim dzienniku więc praktycznie kończymy dziennik,wrzucę jeszcze zdjęcia gotowej elewacji, koszty podliczone, dom wyszedł cudny.

• 2 weeks później...

Podbitka będzie robiona razem z tynkiem więc prawdopodobnie w następnym roku, ja akurat mam membranę 220 g czyli bardzo grubą i może tak sobie być bez obaw, największy problem to promieniowanie UV od góry folii.

Elewacja wyszła pięknie, z uwagi ma to że poszedł tylko grunt to zaszalelismy z kolorem i walnelismy różowy na froncie..... Jeszcze nie wiadomo jakie kolory będą docelowo...