maciuspala 03.07.2017 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Dziś skończyłem pracę wczesniej i pojechałem do banku PKO BP zapytać o kredyt na wykończenie i dowiedziałem się że chce być bardzo rozrzutny bo na wykończenie od stanu surowego wystarczy mi wg ich tabelek 100 tyś a ja głupi zapytałem o 150 tyś.Tyle milionów ludzi ma kredyty hipoteczne i zarabia poniżej średniej krajowej a mi kłody pod nogi kładą.Muszę odwiedzić jeszcze jakiś inny bank może będę miał wyższą zdolność choć PKO ma dość atrakcyjne warunki.Puki co kasa jest ale jak szybko dom rosnie tak szybko kasa się rozplynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 05.07.2017 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Dziś miał przyjechać dyrektor zakładu produkujacego sylikaty a przysłał swojego przedstawiciela.Po oględzinach oboje stwierdziliśmy że cała partia jest wadliwa ale mieliśmy odmienne zdanie dotyczące estetyki i jakosci materiału.Na poczatku było miło lecz zrobiło się bardzo nerwowo.Nie chce przesądzać jak się skończy sprawa powiem tylko że uzgodnilismy że nasze firmy mają dobrych i drogich adwokatów i może kogoś to zaboleć.Jutro będę znał ostateczną odpowiedź co dalej robimy. Edytowane 5 Lipca 2017 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.07.2017 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 (edytowane) Po długich i niezbyt przyjemnych negocjacjach w nerwowej atmosferze udało dojść do kompromisu.Nie jest to to co oczekiwałem ale już miało się zakończyć wymianą wadliwych bloczków a skończyło się na korekcie ilosciowej części materiału.Chociaż wolałbym mieć rowniutkie sciany bez tych wielkich ubytków.Do tego braknie mi kilka palet z uwagi na dużą ilość gruzu.W sumie bedzie ok tylko muszę tynki tradycyjne zrobić.I mam dylemat czy cem-wap czy gipsowe oczywiscie tylko tam gdzie sciany będą malowane. Edytowane 30 Lipca 2017 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.07.2017 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Wczoraj były przygotowania do podlewania stropu który zostanie dziś wylany. Zbrojenie gotowe dziś o 7,00 KB odbiera i jeśli wszystko jest ok to o 10,00 przyjeżdża beton Do podlewania stropu wykorzystałem studnie która się niedawno kopała(a w niej krystalicznie czysta woda) oraz ruska pompa membranowa sprężona z 40 m wężem o średnicy 1/2 cala. Całość podpięta pod agregat Pezal śmiga aż miło. Teraz mocno chodzi mi po głowie aby nie podpinać się pod wodę tylko zainstalować hydrofor i mieć swoją wodę. Będę obserwował studnie czy mogą się pojawić braki wody ale nie zanosi się na to ...cały czas jest 4 pełne kręgi wody Młody inwestor chętnie pomaga na budowie i już się pyta czy może jeździć podlewać beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.07.2017 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Strop zalany teraz zostało podlewanie..... Znalazłem sąsiada który za niewielką gratyfikacją( nawet młodzież teraz ma ogromne stawki musze z szefem o wypłacie pogadać)podlewa strop co 3 godziny. A niech ma co mu będę wody żałował. można powiedzieć że jakby się uparł to można mieszkać na głowę się nie będzie lało. Zamówiłem sobie bruzdownicę do elektryki taką: Powinna wytrzymać całą budowę. Od sierpnia zabieram się za bruzdowanie będę je robił w weekendy lub popołudniami dla relaksu a nie na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poli353 03.08.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Witam,tez juz mamy strop zalany. Kilka fotek z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 07.08.2017 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Całkowicie inaczej wygląda dom z ceramiki a inaczej z silikatuU mnie przestój, poddasze będzie robione w połowie września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.08.2017 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Z uwagi na przestój na budowie, wziąłem się za porządki, sprzątanie foli, drutów oraz desek oraz oczywiście koszenie. Do tej pory działkę kosił traktor z kosiarką rotacyjną ale efekt koszenia to położona wysoka trawa na boku która zalega na działce. Postanowiłem mimo ogromnych nierówności kosić kosiarką...efekt piorunujący...działka wygląda rewelacyjnie a drobno ścięta trawa szybko znika. Na koszenie 33 arów zeszło mi 2 popołudnia i...trzeba kupić traktorek bo zbrzydnie mi ta praca. Dachówka wybrana jeszcze nie zamówiona, będzie to betonowy Brass Celtycka w powłoce Cisar w kolorze grafit. Sposób ogrzewania prawie też ustalony, będzie pompa ciepła powietrzna firmy Panasonic, byłem u jednego z forumowiczów pomacać i wygląda że to jest to czego szukam. Model SDC 7 kW zamontowany przez autoryzowanego instalatora posiadającego ogromną wiedzę o pompach. Cena montażu przyzwoita jeszcze musze cenę pompy ponegocjować bo znalazłem taniej. Ale na to jest jeszcze czas. Na razie największym problemem jest brak miejsca na materiały budowlane, garaż 3x5 pęka w szwach. Czasami uda się kupić coś w dobrej cenie ale zaczyna brakować miejsca. Styropian i wełna zajmują dużo miejsca jakby był już stan surowy zamknięty to było by gdzie to składować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 19.08.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Witam się w Twoim dzienniku. Też mamy około 33ary działki i faktycznie sporo czasu zajmuje ścięcie trawy Jeden cały dzień albo dwa popołudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.08.2017 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Jakby było równo jak stół to pewnie lepiej by się kosilo.Cała rodzina dopomina się grilla na budowie, kibel jest, strop jakby lało jest agregat w garażu jest grilla przywioza, talerzyki i sztućce kupi się z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 21.08.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Nie przepadamy za grilem. U nas też niektórzy chcą. Jak chcą to niech sobie palą i grzeją. Drzewo mamy tak, że bez problemu. Tależyki papierowe i kubeczki plasikowe też mamy, bo jak więcej osób, to potem mycia za dużo by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 24.09.2017 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Standardowo moi murarze nie mają czasu u mnie pracować obiecywali że w sierpniu dach już bedzie a tu ledwo strop wylany.Jutro zawalą kolejny termin bo już wiem że deszcze przeciągały im poprzednią robotę i jutro na 100% u mnie ich nie będzie.Jedynie co zrobili to rozszalowali strop i wreszcie ukazał się strop w calej okazałości.Teraz mam pytanie do budujacych silikatem-czy Wam też przemakają mury na wylot?Całe sciany są mokre od środka i zastanawiam się jak tu robić tynki od wewnątrz jak pondeszczach przecież całe przemokną.Zastanawiam się czy nie zaklepać sobie ekipę na wczesną wiosnę do elewacji tylko przyklejenie styropianu i zaciagniecie klejem siatki tak bez szpalet aby bloczki nie mokły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poli353 24.09.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Witam, a okna i drzwi bedziesz wstawial przed zima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 24.09.2017 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Raczej nie gdyż gotówka się kończy a kredyt chce uruchomić dopiero na wiosnę.Narazie kapie do środka przed okna a także przez otwory w stropie do wentylacji mechanicznej.Ale jest szansa że w czwartek/piatek ekipa ruszy z piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poli353 24.09.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 W takim razie trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 25.09.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Jak tam z wydatkami? Czy uda się wybudować za 200tys.? Bo nam się udało, ale cały dom budowaliśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.09.2017 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Hej Czy się uda??/jeszcze nie wiem.Zmieniły się trochę plany, podniósł się standard.Na dzień dzisiejszy wydatki to ok 55 tys, stan surowy liczę zamknąć kwotą poniżej 90 tyś.Jak będzie przykryty dach to zrobię podliczenie.Cały stan surowy wykonuje firma, i to mocno uszczupli mój budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 27.09.2017 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 yuuuupi jutro przychodzi ekipa robić ściany kolankowe.......Sam w to nie wierze....Kierownik powiadomiony, auto załadowane klejem do silki, wapnem i cementem aż koła o nadkola trą.Wreszcie coś ruszy bo przestała budowa cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 30.09.2017 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Widać że murarze coś robią bo co chwilę telefon z pytaniami. Największy dylemat jest przy ściankach kolankowych tzn jakiej mają być wysokości.Wg projektu 113 cm ale zmieniło się parę rzeczy tzn styropianu na podłodze zamiast 4 cm będzie 8 cm, a lany skos obniży pomieszczenie gdyż będzie zalany w wieńcu. Kierownik wyraził zgodę na podniesienie o 1 pustak ale murarz twierdzi że będzie bryła źle wyglądała. Sam już nie wiem co lepsze kiszkowaty wygląd czy wygoda użytkowania poddasza:-)Mam nadzieje że w ciągu 2 tygodni strop będzie już zalany:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 30.09.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Teraz mam pytanie do budujacych silikatem-czy Wam też przemakają mury na wylot?Całe sciany są mokre od środka i zastanawiam się jak tu robić tynki od wewnątrz jak pondeszczach przecież całe przemokną.Zastanawiam się czy nie zaklepać sobie ekipę na wczesną wiosnę do elewacji tylko przyklejenie styropianu i zaciagniecie klejem siatki tak bez szpalet aby bloczki nie mokły. U nas na 100% nic nie przemakało, my też budowaliśmy z silikatów, ale jak były mocne deszcze to był już dach, więc może było szczelnie...? u znajomego przemakały pustaki (ceramika), ale jemu wlewały się po prostu w szczeliny, bo nie miał wtedy stropu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts