Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w lesie- miał zintegrować się z naturą

Recommended Posts

Wracając do tematu okna w górnym pokoju-wycena mnie powaliła :wtf:. To, co myślałam,że będzie najtańsze okazało się najdroższe....

No nie zarobią na nas fachowcy w tym temacie- ostatecznie kupujemy szkło bezpieczne i wmontujemy je odpowiednio w ściankę działową.

Mąż mówi,że się da i będzie to odpowiednio zabezpieczone no i na pewno nie będzie kosztowało 4-6tys jak nam to wyceniali:bash:

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

20170507_161242.jpg20170507_161304.jpg

Przychodzę z pytaniem - w którą stronę płytki?

Mały opis do zdjęć:

-od lewej strony jest okno tarasowe -to strona południowo-zachodnia-słońce po południu

-od prawej strony będzie kuchnia na 6m ścianie

- do pomieszczenia wchodzi się z holu (duze przejscie) od strony robienia zdjęcia-na wprost fixa

Pomieszczenie jest długie (kuchnia-taras ) na 9m, szerokie na 6m

http://ta2.com.pl/fm/las1.jpg

na pierwszym kafle ładnie poszerzają korytarz i wydłużają długi salon. Na drugim poszerzają salon i robią długą kiszkę z korytarza. Musisz pomyśleć na czym bardziej Ci zależy. Pewnie to korytarz będzie miał więcej odsłoniętej podłogi niż salon zatem może tam powinnaś decydować :)

http://ta2.com.pl/fm/las2.jpg

Andariel-Dzięki wielkie! Zwróciłaś mi uwagę na coś, nad czym wcześniej nie myślałam. Chciałam,żeby całościowo było dobrze a tak się nie da i faktycznie muszę zastanowić się czy chce mieć wąski korytarz czy wąski pokój :). W korytarzu będą jeszcze schody, więc w sumie za bardzo nie będzie na widoku.

Na początku-zanim jeszcze ułozyliśmy płytki byłam za wersją wzdłuż pokoju, ale jakoś coraz bardziej zastanawiam się nad tą drugą- w poprzek pokoju .

Mam wrażenie,że w takim położeniu płytki wyglądają ładniej, z drugiej strony boję się,że będzie się tworzył efekt "schodów" bo światło będzie padało prostopadle do krótszej krawędzi.

Chyba jeszcze polatami z płytkami. Tylko kto będzie te ciężary dzwigał :bash:

schody.jpg

Największy "babol" na budowie.

Pominę,że na schody czekaliśmy od listopada do teraz...To co ukazało się moim oczom po zamontowaniu, wprawiło w zakłopotanie wręcz.

Pana wykonującego powyższe dzieło chyba Bóg-na chwilę-opuścił. Balustrada antresoli tak wysoka,że mam ją prawie pod brodą.....

Zresztą, nawet nie będę opisywać wszystkiego, po co mam się tu jeszcze wkurzać -widać wszystko chyba gołym okiem :bash::bash::bash:.

Pan ma poprawiać aż będzie to wyglądało jak w projekcie-czyli linie balustrad schodowej i antresoli będą stanowiły wizualnie całość itd....

Szczerze, mam ogromne obawy co do efektu tych poprawek :cry: Nie wiem jak to się skończy....

Same schody są ok, prócz wykończenia-dość niechlujnie zrobione. Na razie jest żółta karta- mam nadzieję,że czerwonej nie będzie.....:eek:

Odnośnie płytek, również byłabym za pierwszym ułożeniem jakie narysowała andariel, choć jeszcze wzięłabym pod uwagę jak ustawisz meble w salonie.

Z balustradą faktycznie klops. Pomijając wysokość, której nie chciałaś to bardziej przeszkadza mi nierówność, trzymam kciuki za poprawkę :)

Ty wiesz o błędach związanych ze schodami ja nie wiem, bo z bliska nie widziałam. Ale powiem Ci, że jak spojrzałam na te schody to pierwsze wrażenie jest super:jawdrop: Drugie trzecie i piąte też.

Faktycznie jest różnica wysokości pomiędzy barierkami i to dobrze byłoby poprawić. Jednak ta barierka , która wisi nad korytarzem wygląda jak most linowy. Wygląda jakby ten metal uginał się pod siłą grawitacji. Wygląda to fantastycznie:wiggle: Do tego ten kolor, który kontrastuje z belkami pod sufitem i z bielą ścian. Super Super, Super:rolleyes:. To jest czerń czy antracyt ?

Czy stopnie będą tego samego koloru co belki pod sufitem?

Czy mogłabyś zamieścić zdjęcie schodów od drugiej strony (od strony stopni) ?

Gres położyłabym równolegle do okna. Wygląda bardziej przytulnie i jak sobie wyobrażę meble to równolegle będzie wyglądało lepiej przestrzennie.

Sitoo -ależ mi skomplementowałaś schody :D. Nie mam na razie innych zdjęć, ale widać światełko w tunelu. Wczoraj ekipa przywiozła poprawione i podobno, wszystko jest dobrze i równo. W piatek mają je montować wiec może wtedy zrobie zdjęcia (muszą nam tylko rusztowania poskładać, bo malujemy sufity).

Płytki będzimy kładli jak w pierwszej wersji andariel-jakoś tak korytarz lepiej mi w tym układzie wychodzi.

• 2 weeks później...

Poręcze na schodach poprawione, ale wykonawcy nie polecę-jeszcze nie skończyliśmy z nim "przeprawy przez mękę". Schody teraz wyglądają jak w projekcie, ale ile czasu i nerwów to zajęło to nawet nie wspomnę. Dodam,że jeszcze nie wszystko jest skończone.

Kolory wybrałam te z palety szarości -Beckers -star dust i chyba grey light, płytki kupione i czekają....

W zasadzie wszystko czeka aż wróci nam ekipa wykończeniowa...

Kuchnię wezmę raczej czarną z Ikea (bardzo widać na czarnym ślady???) z drewnianym blatem i zielone płytki .

Projekt łazienki mniej więcej jak na inspiracji-masia equipe ułożona pionowo :)

Mam plan żeby od lipca zacząć "pomieszkiwać"... Musi się udać :)

w1.jpg

w2.jpg

w3.jpg

lazienka.jpg

kuchnia ikea.jpg

Edytowane przez alewe

• 4 weeks później...

Pamiętacie moje dylematy co do kierunku położenia płytek?

Ustaliliśmy (dzięki waszym sugestiom) ,że będą wzdłuż pomieszczenia .... efekt końcowy jest natomiast jak na zdjęciu :/

Wykonawca był przekonany,że właśnie tak chcieliśmy ;) no ale nic.... nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tak też chyba dramatu nie ma...

Strasznie długo to wszystko idzie, ale górę mamy już prawie skończoną, panele położone a w pokoju córy będzie fototapeta ...

podłoga.jpg

• 5 weeks później...