NatkaB 25.08.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Moi Drodzy - poradźcie, mam dylemat : Otóż mam pięknie położonądziałkę. Działka jest budowlana, ale nieuzbrojona - media trzeba doprowadzić (ok. 100 m). Zastanawiam się nad budową domu. Z drugiej strony gdy pomyślę sobie o załatwianiu pozwolenia, doprowadzaniu mediów itp itp - sami wiecie ile trzeba zorganizować! - czy w sumie nie wychodzi taniej kupno domu??? Myślę o najbliższych okolicach Krakowa.Może ktoś nastawi mnie optymistycznie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 25.08.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 A ty myslisz, że z kupnem gotowego domu to jest tak bez formalności? Ze wchodzisz do sklepu i wychodzisz z paragonem? Owszem - i tu i tam - trzeba sie najeździć i pozałatwiać, ale warto, bo kupiony dom gotowy miewa o wiele wiecej usterek niż nadzorowany na etapie budowy przez wlasciciela.Buduj - nie marudź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.08.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Nigdy nie kupisz domu,który by Ci w 100% pasował.A zbudować taki możesz.Poza tym nie wiesz ,co kupujesz.Największy fachowiec nie sprawdzi czy wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 25.08.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 WŁAŚNIE NIE MARUDŹ!! DO ROBOTY!! Co to za przyjemność kupić gotowe -" to tak jak gotowa sałatka kupiona w supermarkecie" zjadliwa, ale nie wiesz kto i z czego ją robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 25.08.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Jeżeli już na początku się boisz, że nie dasz rady z organizacją, to lepiej kup gotowy dom, bo budowa wymaga super organizacji i dużej ilości czasu na doglądanie jej, chyba, że masz kasę i zlecisz to generalnemu wykonawcy, który załatwi materiał i zbuduje, a Ty od czasu do czasu pojedziesz i obejrzysz... ale dom będzie wg projektu, który Ty wybrałaś i na pięknej działce! Ale jak oboje się na budowie nie znacie i nie będziecie umieli wskazać błędów wykonawcy, no to nie wiem ... Faktycznie to jest problem, ale myślę, że gdybym była zielona i mój też byłby zielony wolałabym kupić gotowy dom i świętować parapetówę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 25.08.2004 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 otóż to - JESTEM ZIELONA jak szczypiorek na wiosnę. I na dodatek nie ma nas "obydwoje" - jestem sama z praktycznie zerem czasu na doglądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 25.08.2004 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 WŁAŚNIE NIE MARUDŹ!! DO ROBOTY!! Co to za przyjemność kupić gotowe -" to tak jak gotowa sałatka kupiona w supermarkecie" zjadliwa, ale nie wiesz kto i z czego ją robił. hihihi dobrze Ci mówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 25.08.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Natka wynajmij gości (albo laskę), który to wszystko załatwi za Ciebie Najlepiej kogoś poleconego który wybudował już kilka domów są tacy goscie. Na pewno będzie taniej i lepiej niż kupno gotwoczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.08.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Natka, pojedź na działkę, usiądź sobie na trawie, rozejrzyj sie wokół. Wyobraź sobie swój dom, ogród. Spójrz jak daleko masz do drogi /bo pewnie sa tam media/, bedziesz miała ciszę i spokoj. Same zalety. A budowa? To jeszcze jedno doswiadczenie zyciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flayp 25.08.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 na złą stronę trafiłaś z pytaniem. Tutaj jest tylko jedna odpowiedź BUDUJ!! My tu dlatego wszyscy jesteśmy bo budujemy. A załatwiania???? jak ze wszystkim, dom to duża sprawa = dużo załatwiania, ale nie kupuj gotowca, za dużo błędów można super ukryć a wyjdzie z czasem jak zamieszkasz, nawet jak nie masz czasu budować to doglądać od czasu do czasu znajdziesz czas, a to wystarczy. Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 25.08.2004 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Natka, pojedź na działkę, usiądź sobie na trawie, rozejrzyj sie wokół. Wyobraź sobie swój dom, ogród. Spójrz jak daleko masz do drogi /bo pewnie sa tam media/, bedziesz miała ciszę i spokoj. Same zalety. A budowa? To jeszcze jedno doswiadczenie zyciowe. No i to jest konstruktywne podejście do sprawy ) Widoki mam przepiękne - miejsce pod tym względem wymarzone dla wlasnego domku Hmmm - do drogi jest kawałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 25.08.2004 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 dzięki takiej zachęty mi trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 25.08.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Wiesz co - jak napisalas, ze jestes singlem, to pomyslalem, ze to żle.Moja stara wprawdzie sama pozalatwiala kupe formalnosci, i ciagnela budowanie (tj poganianie budowlancow) w ogromnym stopniu. Ale ja bylem tym, ktory hamował ją na etapie udziwniania. Uważam, ze prymitywny (ale praktyczny) chlop (jak ja) jest bardzo potrzebny jak sie baba zagalopuje i zacznie dokladac kupe pieknych detali - a to dodatkowa (koniecznie łukowata) ścianka, a to przeniesienie łazienki w miejsce salonu, etc. Zastanów sie, czy jestes w stanie na trzeżwo to wziąć i trzymać się projektu. Na budowie baba bez nadzoru potrafi nieżle pozmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 25.08.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Co to za przyjemność kupić gotowe -" to tak jak gotowa sałatka kupiona w supermarkecie" zjadliwa, ale nie wiesz kto i z czego ją robił. Super porównanie Natka mi też się kiedyś wydawało, że nie mam czasu ale okazuje się, że doba ma jakąś dziwną tendencję do rozciągania Niestety to prawda, że dużo błędów można ukryć, i to poważnych błędów Bo to co widać jak kupujesz gotowy dom, to, że np są krzywo położone kafelki, czy parapet... A to tylko wygląd. A np. źle zrobionej izolacji fundamentów nie zobaczysz, i odbije się to po jakimś czasie niektóre błędy w dachu też wyjdą dopiero przy porządnej odwilży... itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.08.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Przekorek, jak możesz na naszej budowie najwiecej zmian wprowadził mąż. Niektórych juz nie da sie naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 25.08.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 NatkaB, ja to przerabiałam. Znam klimaty. Dwa lata temu kupiliśmy dużą, piękną działkę z daleka od świata. Widoki śliczne i równie śliczny brak mediów. Szczere pole. Miodzio.I tak jak Ty pomyśleliśmy o kupnie. Obejrzeliśmy kilka domów. I to wystarczyło, żebyśmy wyleczyli się z pomysłu: albo miejsce nie takie, albo dom niezupełnie taki wspaniały jak mówili przez telefon, a wręcz tragiczny. Jeden nam się podobał. Działka nawet też, blisko szkoły i kolejki. Ale z kolei wyszło na to, że zapłacimy drożej niż za budowę, bo sama cena + remont kapitalny....ufff! Na dodatek właścicielka zaczęła coś okropnie kręcić, bo tak też się zdarza.No i budujemy. Wykopaliśmy sobie studnię. Od kilku dni mamy prąd. Zaczyna tworzyć się osiedle. Jest super. Nie mogę się doczekać kiedy ruszy budowa. Nie żałuję, że zrezygnowaliśmy z kupna domu. Nie znasz się na budowaniu? To zatrudnij dobrego kierownika budowy i na dokładkę zaufanego inspektora nadzoru. To Ci znacznie ułatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 25.08.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 podpisuję się pod postem jagny obiema rękoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 25.08.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 dołączam się do Flaypa BUDUJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 25.08.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 NatkaB, sprawdź ceny gotowych domów do sprzedaży, skalkuluj koszty doprowadzenia mediów i budowy domu i porównaj! Ceny domów (nawet w stanie surowym) sa baaardzo wysokie! Juz pisałem o tym w innym wątku, ale jeszcze raz się powtórzę: chcieliśmy z Żoną kupić dwupoziomowe mieszkanie u dewelopera (oczywiście, to nie to samo, co dom), ale okazało się, że kosztowałoby nas tyle, co 100metrowy dom na 500-600 metrowej działce, no i... kupujemy działkę i bedziemu budować! Wcześniej oglądaliśmy wille czterorodzinne - też nam się chciało "nie załatwiać" tylko wejść na gotowe, ale ceny - KOSMOS! Powtórzę za przedmówcami: BUDUJ!!! koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 26.08.2004 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Co będziesz budować, przeprowadź się do mnie. Właśnie wykańczam chałupę i siebie przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts