Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pompa ciepła jest z firmy NEURATHERM (Austria), a jej dostawcą oraz wykonawcą instalacji wraz z podłogówką w całym domu (zdjęcia w moim albumie) jest firma Clima Komfort z Grudziądza. Pompa ta zdobyła nagrodę Muratora w 2001 albo 2002 roku. Koszt całkowity zależy od zapotrzebowania cieplnego domu (w oparciu o nie jest wyliczana konieczna wielkość kolektora gruntowego) i powierzchni ogrzewania podłogowego. Dla domu 180 m2 należy liczyć się z wydatkiem 65.000 PLN. W cenie jest pompa ciepła wraz z kolektorem gruntowym, sterownik, osprzęt, zasobnik CWU 300 l, instalacja ogrzewania podłogowego w całym domu, robocizna. Jeżeli odliczyć od tego koszt komina który nam w tym przypadku odpada, pieca gazowego, przyłącza gazowego (w moim przypadku zbiornika na gaz płynny), instalacji C.O. i oczywiście robocizny to faktyczny koszt extra dla pompy ciepła wynosi około 20-25 tys zł.
https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-394487

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy mogę prosić aby ktoś napisał ile wynosi całkowity koszt zakupu i montażu pompy ciepła. Z góry dziękuję.

to ja nie bede duzo gadal tylko dam linka ... znajdziesz tam ceny itp ... rurki sam sobie zakopalem ... uruchomienie 2000 zł ... dochodzi podlogowka ... w moim przypadku ( 140 m2 ogrzewanych ) to koszt okolo 3500 + robota...

calkowity koszt to okolo 35 tys. ...

kolezanka ktora mieszka obok mnie jest po 1 sezonie grzewczym - sprawdza sie znakomicie ... 120 m2 powierzchni grzewczej - zaplacila 22 tys. za calosc ... ale nie ma ogrzewania CWU ... ( uproszczona wersja pompy - parowanie bezposrednie - bez wymiennika ciepla )

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-394522

to ja nie bede duzo gadal tylko dam linka ... znajdziesz tam ceny itp ... rurki sam sobie zakopalem ... uruchomienie 2000 zł ... dochodzi podlogowka ... w moim przypadku ( 140 m2 ogrzewanych ) to koszt okolo 3500 + robota...

No właśnie, ja też się przymierzam do tej pompy. Gość jest nawet na tyle otwarty, że nie biorę od niego szafki sterowniczej (ok. 2200 PLN) - bo mi sposób sterowania trochę nie pasuje do moich zapotrzebowań. A sterowanie zintegruje ze sterowaniem wentylacją (PLC Siemensa, dla wtajemniczonych).

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-394564

No właśnie, ja też się przymierzam do tej pompy. Gość jest nawet na tyle otwarty, że nie biorę od niego szafki sterowniczej (ok. 2200 PLN) - bo mi sposób sterowania trochę nie pasuje do moich zapotrzebowań. A sterowanie zintegruje ze sterowaniem wentylacją (PLC Siemensa, dla wtajemniczonych).

ja najpierw przed decyzja do niego osobiscie pojechalem :wink: 500 km w jedna strone :wink: ale bylo warto - zobaczylem jak to na zywo wyglada i jak dziala u niego .... mial 3 rozne rodzaje pompy zainstalowane na swojej dzialce ktora za duza nie byla ....

No wlasnie wiem Szaruś ze okazyjnie kupiles tego Simensa ... jak juz mowilem fuksiarz jestes :wink: :)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-394596

... Jeżeli odliczyć od tego koszt komina który nam w tym przypadku odpada, pieca gazowego, przyłącza gazowego (w moim przypadku zbiornika na gaz płynny), instalacji C.O. i oczywiście robocizny to faktyczny koszt extra dla pompy ciepła wynosi około 20-25 tys zł.

Czyli koszt tgo co wyżej opisałeś wynosi 40 tysięcy złotych!!!!!!!!! NIEMOŻLIWE!!!!!!!!!!!!!

U mnie koszt kolektorów słonecznych z zasobnikeim 250l, kominka z płaszczem wodnym, całego systemu CWU i CO wyniesie (zakładam przy dzisiejszych cenach rynkowych + podwyżki) nie więcej jak 15 tysięcy. Przy takiej inwestycji roczne koszty utrzymania domu wyniosą (CWU i CO) od 1200 do 1500 PLN przy 100m2.

Kiedyś myślałem, że eksploatacja pompy ciepła jest dużo niższa - około 150 200 PLN rocznie dla domu 150m2 a z tego co czytam to jest zdecydowanie więcej. Tak więc to jest dość kosztowna inwestycja :( .

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-394603

ja najpierw przed decyzja do niego osobiscie pojechalem :wink: 500 km w jedna strone :wink: ale bylo warto - zobaczylem jak to na zywo wyglada i jak dziala u niego .... mial 3 rozne rodzaje pompy zainstalowane na swojej dzialce ktora za duza nie byla ....

Też już byłem u gościa. Ode mnie to też około 500 km.

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-394631

RolandD napisał:

dokladnie takie same zalozenia mam w najgorszym razie

a optymistycznie to okolo 800 zł. mam zamontowany osobny licznik energii do pompy wiec po sezonie moge sie pochwalic rzeczywistym zuzyciem ...

Proszę o pewne wyjaśnienie. Znam obie oferty rynkowe i nie rozumiem skąd "takie same założenia". Właśnie przejżałem tabele obu pomp ciepła na stronach internetowych i przy pompie NEURATHERM sprawność wychodzi faktycznie 6, a nawet i więcej. Natomiast przy Termogolv sprawdzałem różne modele i jest to przedział 3 - 3,3? Więc dwukrotnie niższy.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-395744

Pompa ciepła jest z firmy NEURATHERM (Austria), a jej dostawcą oraz wykonawcą instalacji wraz z podłogówką w całym domu (zdjęcia w moim albumie) jest firma Clima Komfort z Grudziądza. Pompa ta zdobyła nagrodę Muratora w 2001 albo 2002 roku. Koszt całkowity zależy od zapotrzebowania cieplnego domu (w oparciu o nie jest wyliczana konieczna wielkość kolektora gruntowego) i powierzchni ogrzewania podłogowego. Dla domu 180 m2 należy liczyć się z wydatkiem 65.000 PLN. W cenie jest pompa ciepła wraz z kolektorem gruntowym, sterownik, osprzęt, zasobnik CWU 300 l, instalacja ogrzewania podłogowego w całym domu, robocizna. Jeżeli odliczyć od tego koszt komina który nam w tym przypadku odpada, pieca gazowego, przyłącza gazowego (w moim przypadku zbiornika na gaz płynny), instalacji C.O. i oczywiście robocizny to faktyczny koszt extra dla pompy ciepła wynosi około 20-25 tys zł.

Policzmy 65 tys inwestycja - eksploatacja 1200,-

Ja za typową instalację z grzejnikami purmo i dwoma pętlami ogrzewania podłogowego i kotłem dwufunkcyjnym Vaillanta dałem 13 000,- Roczny koszt ogrzewania 2300,- (samo ogrzewanie)

Różnica w nakładach wynosi 52 tysiące a w kosztach ogrzewania 1 100,-. Zwrot wyższych nakładów w uproszczeniu nastapi po około 52000/1100=47 latach. Super sprawa ale dla ludzi którzy mają kasę a więc nie powinno im zależeń na niskich kosztach eksploatacji. :cry: :cry:

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-395762

RolandD napisał:

dokladnie takie same zalozenia mam w najgorszym razie

a optymistycznie to okolo 800 zł. mam zamontowany osobny licznik energii do pompy wiec po sezonie moge sie pochwalic rzeczywistym zuzyciem ...

Proszę o pewne wyjaśnienie. Znam obie oferty rynkowe i nie rozumiem skąd "takie same założenia". Właśnie przejżałem tabele obu pomp ciepła na stronach internetowych i przy pompie NEURATHERM sprawność wychodzi faktycznie 6, a nawet i więcej. Natomiast przy Termogolv sprawdzałem różne modele i jest to przedział 3 - 3,3? Więc dwukrotnie niższy.

Pozdrawiam

specjalnie wszzedlem na strone neuratherm zeby sprawdzic bo mnie zaskoczyles :-)

to co znalazlem :

- sprawnosc 6 jest podana przy temp. wody grzewczej 30 st C ( a to nawet na podlogowke jest troche malo - ja w obliczeniach mam temp wejsciowa ustalona na 35 - 40 st C )

- przy temp wody grz. 50 st jest juz tylko od 3,3 do 4

spowodowane to jest tym ze sprawnosc ta podawana jest bez przygotowania CWU.

- do systemu moze byc przylaczony podgrzewacz CWU ale max. temp wynosi 55stC - wiecej jest osiagane za pomoca grzalki

to jest to co zauwazylem po 5 min lekturze strony producenta - sorry jezeli jest to niepelne ...

thermogolv : ( kociol dwufunkcyjny M2-7 )

- sprawnosc 4,4 przy temp. 35st C

- sprawnosc 3,3 przy temp. 50 st C

wiec jak widac sa to porownywalne oferty :-)

a swoje zalozenia opiram tez na tym ze mam went. mech. z rekuperatorem i GWC ... wiec mowie ile chcialbym placic ...

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-395768

kanadyjczyk, a czym grzejesz ??

Olej, gaz czy co ??

No i chyba masz malutki domek bo 2300,- zł to malutko

Gaz - 120 m2 dom jak wskazuje nick w szkielecie. Dodam, że ze względu na żonkę temperaturka w domu około 22, 23 oC.

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-395779

Gaz - 120 m2 dom jak wskazuje nick w szkielecie. Dodam, że ze względu na żonkę temperaturka w domu około 22, 23 oC.

Zauważ że nie wszyscy mają dostęp do gazu sieciowego, a z tych osób co mają raczej nikt nie jest zainteresowany instalacją pompy ciepła.

Ponadto nawet bez gazu, przy 120-sto metrowym domu nie ma co szukać kalkulacji w instalacji pompy ciepła.

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-395814

Policzmy 65 tys inwestycja - eksploatacja 1200,-

Ja za typową instalację z grzejnikami purmo i dwoma pętlami ogrzewania podłogowego i kotłem dwufunkcyjnym Vaillanta dałem 13 000,- Roczny koszt ogrzewania 2300,- (samo ogrzewanie)

Różnica w nakładach wynosi 52 tysiące a w kosztach ogrzewania 1 100,-. Zwrot wyższych nakładów w uproszczeniu nastapi po około 52000/1100=47 latach. Super sprawa ale dla ludzi którzy mają kasę a więc nie powinno im zależeń na niskich kosztach eksploatacji. :cry: :cry:

no to masz taki sam domek jak moja kolezanka ... a ona 2 pompy ciepla WRAZ z petlami do podlogowki w domu - czyli pelne ogrzewanie zainstalowala za 20 tys. a placi za to ogrzewanie okolo 900 zł ...

to policzmy roznica w instalacji : 7 tys. roznica w kosztach ogrzewania 2300 - 900 = 1400 zł / rok

7 / 1,4 = 5 lat ... czy to jest ok ?

dodatkowo jeszcze ma kominek i cos czasem w nim dopala wiec ok - niech bedzie ze 10 lat ... czy to jest ok ? :wink:

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-395835

RolandD napisał:

specjalnie wszzedlem na strone neuratherm zeby sprawdzic bo mnie zaskoczyles

to co znalazlem :

- sprawnosc 6 jest podana przy temp. wody grzewczej 30 st C ( a to nawet na podlogowke jest troche malo - ja w obliczeniach mam temp wejsciowa ustalona na 35 - 40 st C )

Myślę, że to jest realne (30 st) bo po lekturze strony można zauważyć, że podłogówka jest tak wykonywana aby temperatura wody grzewczej kształtowała się w okolicach 30 st. C.

wiec jak widac sa to porownywalne oferty

Na stronie Termogolv nie ma podanych sprawności dla różnych temperatur wody grzewczej. Jest jedynie informacja do każdej jednostki jaka jest moc cieplna i jaka moc pobrana przez sprężarkę. Skąd więc masz dane dla temperatur 35 st.C i 50 st. C.? Może producent ma bogatsze karty katalogowe niż to co prezentuje na stronie internetowej?

Co do sprawności NEURATHERM przy 40 st.C to sprawdzałem: w zależności od jednostki jest to od ok. 4,1 do ok. 5,4. Takze są to parametry lepsze jak dla termogolv przy 35 st.C.

Na koniec taka moja mała uwaga. Interesuje mnie mocno rynek pomp ciepła i staram się mocno poznać szeroką ofertę rynkową. To co zauważyłem: jest niewiele ofert, w których producenci przedstawiają pełną informację na temat sprawności przy różnych temperaturach wody grzewczej. Tylko taka informacja, poparta badaniami producenta w niezaleznych ośrodkach jest wiarygodna. Nie mam nic do Twojego wyboru RolandD bo nic mi do tego. Zdziwiło mnie tylko, że dwie oferty, które tutaj przytoczono są "porównywalne".

Ale co innego RolanD jeszcze mnie zainteresowało. Pisałeś, że podłogówka to koszt 3500 zł + robocizna. Twój dom ma 140 m2. Powiedz jaka to podłogówka bo koszt jest baaaardzo niski, patrząc choćby po kosztach 1 m rury do podłogówki. Może rozstawy rur są duże, nie wiem 25 - 30 cm, ale wtedy to nie ma sensu, bo ciężko bedzie (praktycznie niemozliwe) wówczas wygrzać dom przy temperaturze zasilania 35 - 40 st.C. Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam wszyskich już ogrzewających i zamierząjacych ogrzewać pompą ciepła (a widać po forum, że jest tych osób coraz więcej).

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-396263

no to masz taki sam domek jak moja kolezanka ... a ona 2 pompy ciepla WRAZ z petlami do podlogowki w domu - czyli pelne ogrzewanie zainstalowala za 20 tys. a placi za to ogrzewanie okolo 900 zł ...

to policzmy roznica w instalacji : 7 tys. roznica w kosztach ogrzewania 2300 - 900 = 1400 zł / rok

7 / 1,4 = 5 lat ... czy to jest ok ?

dodatkowo jeszcze ma kominek i cos czasem w nim dopala wiec ok - niech bedzie ze 10 lat ... czy to jest ok ? :wink:

No to to jest ok. Jakiego rodzaju ma tą pompę i jakie jest dolne źródło.

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-396361

Zauważ że nie wszyscy mają dostęp do gazu sieciowego, a z tych osób co mają raczej nikt nie jest zainteresowany instalacją pompy ciepła.

Ponadto nawet bez gazu, przy 120-sto metrowym domu nie ma co szukać kalkulacji w instalacji pompy ciepła.

Zauważam, że nie każdy ma dostęp, odniosłem się do konkretnego przypadku, a przy 180 m2 można już szukać kalkulacji?

Jeśli mam być szczery to wszystko moim zdaniem wszystko zależy do indywidualnych warunków i możliwości. I to co jest dobre u kolegi lub koleżanki :lol: nie koniecznie musi byc dobre u mnie.

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-396373

RolandD napisał:

specjalnie wszzedlem na strone neuratherm zeby sprawdzic bo mnie zaskoczyles

to co znalazlem :

Myślę, że to jest realne (30 st) bo po lekturze strony można zauważyć, że podłogówka jest tak wykonywana aby temperatura wody grzewczej kształtowała się w okolicach 30 st. C.

pozwolisz ze pozostane przy obliczeniach temp. zasilania mojego ukladu ... czyli 35 - 40 st :wink:

wiec jak widac sa to porownywalne oferty

Na stronie Termogolv nie ma podanych sprawności dla różnych temperatur wody grzewczej. Jest jedynie informacja do każdej jednostki jaka jest moc cieplna i jaka moc pobrana przez sprężarkę. Skąd więc masz dane dla temperatur 35 st.C i 50 st. C.? Może producent ma bogatsze karty katalogowe niż to co prezentuje na stronie internetowej?

tutaj na dole strony jest tabelka z podanymi mocami grzewczymi i pobieranymi w 2 zakresach tempertatur ... stad to wzialem ...

Co do sprawności NEURATHERM przy 40 st.C to sprawdzałem: w zależności od jednostki jest to od ok. 4,1 do ok. 5,4. Takze są to parametry lepsze jak dla termogolv przy 35 st.C.

zgadzam sie - ciagle jednak nie mam podgrzewania cieplej wody w tej cenie ( bo musze podgrzac ja to odp. temp. grzalka ) ... w mojej pompie nic takiego nie musze robic ... moge sobie nawet nastawic temp CWU na 70 st. ( oczywiscie beda wtedy straty wynikajace z niedostatecznego ocieplenia wymiennika ). Odpowiednia temp. woda do podlogowki jest brana poprzez zmieszanie wody z wymiennika z woda powracajaca z obiegu podlogowki . Jest to wykonywane poprzez specjalny zawor trojdrozny dodatkowo u mnie sterowany elektrycznie przez uklad pogodowy ( na pods. temp zewnetrznej , temp wody w ukladzie podlogowki i temp. pomieszczenia ).

Na koniec taka moja mała uwaga. Interesuje mnie mocno rynek pomp ciepła i staram się mocno poznać szeroką ofertę rynkową. To co zauważyłem: jest niewiele ofert, w których producenci przedstawiają pełną informację na temat sprawności przy różnych temperaturach wody grzewczej. Tylko taka informacja, poparta badaniami producenta w niezaleznych ośrodkach jest wiarygodna. Nie mam nic do Twojego wyboru RolandD bo nic mi do tego. Zdziwiło mnie tylko, że dwie oferty, które tutaj przytoczono są "porównywalne".

pocsluchaj ... nie wiem czemu tak bardzo bronisz tego rozwiazania ... zaqczynam sie zastanawiac czy ty czasem tego nie sprzedajesz ...

dyskusja zaczela sie od tego ze stwierdzilem ze mam zamiar tyle samo placic co ktos inny... Sorry ale moje zalozenia biora sie nie tylko z pompy ciepla ale takze z uzywania rekuperatora, GWC i b. dobrze ocieplonego domu ... moze to ci wyjasni dlaczego chce placic tyle samo co ktos inny uzywajacy pompy ciepla innego producenta ...

czytajac posty na forum znalazlem cos takiego jeszcze ... podaje to bez komentarza - sa to pods. roznice pomiedzy tymi pompami :

Neuratherm pokrywa kolektory bodajże PCV, Sirius zabezpiecza tellurem.

Głębokość ułożenia kolektorów, różnica wynikająca z różnych czynników (Neuratherm R290 1,2-1,5m, Sirius R507 0,8m). Sirius w zestawie daje zasobnik i skraplanie następuje bezpośrednio w jego wymienniku, Neuratherm stosuje pośredni wymiennik płytowy. Neuratherm ma w ofercie pompy ciepła w większym zakresie mocy. Sirius powyżej 8kW stosuje już układy kaskadowe, co raczej niekorzystnie wpływa na cenę.

Ale co innego RolanD jeszcze mnie zainteresowało. Pisałeś, że podłogówka to koszt 3500 zł + robocizna. Twój dom ma 140 m2. Powiedz jaka to podłogówka bo koszt jest baaaardzo niski, patrząc choćby po kosztach 1 m rury do podłogówki. Może rozstawy rur są duże, nie wiem 25 - 30 cm, ale wtedy to nie ma sensu, bo ciężko bedzie (praktycznie niemozliwe) wówczas wygrzać dom przy temperaturze zasilania 35 - 40 st.C. Dzięki za odpowiedź.

rozdzielacz okolo 700 zł + 700 m rurki ktora jest aktualnie w promocji za 3 zł z czyms ... chyba 3,4 ... + jakies perdolki ... odstepy pomiedzy rurkami mam od 10 cm do 25 cm w pom. gosp. ...

Uwierz mi ze mam projekt i potrafie liczyc, prosze ...

Pozdrawiam wszyskich już ogrzewających i zamierząjacych ogrzewać pompą ciepła (a widać po forum, że jest tych osób coraz więcej).

rowniez pozdrawiam i zwracam uwage ze moj nick na tym forum to RolandB

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-396491

Zauważam, że nie każdy ma dostęp, odniosłem się do konkretnego przypadku, a przy 180 m2 można już szukać kalkulacji?

Jeśli mam być szczery to wszystko moim zdaniem wszystko zależy do indywidualnych warunków i możliwości. I to co jest dobre u kolegi lub koleżanki :lol: nie koniecznie musi byc dobre u mnie.

Przepraszam, nie chciałem urazić. Po prostu źle zrozumiałem wypowiedź

Różnica w nakładach wynosi 52 tysiące a w kosztach ogrzewania 1 100,-. Zwrot wyższych nakładów w uproszczeniu nastapi po około 52000/1100=47 latach. Super sprawa ale dla ludzi którzy mają kasę a więc nie powinno im zależeń na niskich kosztach eksploatacji.

Nie zauważyłem że podsumowanie o pompie ciepła jako inwestycji dla ludzi z kasą odnosi się do konkretnego przypadku. Tylko czy napewno człowiek z kasą buduje 120 metrowy dom mając dodatkowe szczęście posiadania gazu ziemnego ?

https://forum.murator.pl/topic/22339-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-396497