Pompiarz ciepła 31.08.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 RolandB napisał: na dole strony jest tabelka z podanymi mocami grzewczymi i pobieranymi w 2 zakresach tempertatur ... stad to wzialem ... Zgadza się, znalazłem. RolandB napisał: pocsluchaj ... nie wiem czemu tak bardzo bronisz tego rozwiazania ... zaqczynam sie zastanawiac czy ty czasem tego nie sprzedajesz ... Dla wyjaśnienia: nie interesuje mnie wyłącznie jedno rozwiązanie. To jakie rozwiązania reprezentuję nie ma znaczenia. Mnie wyłącznie zainteresowało porównanie. rowniez pozdrawiam i zwracam uwage ze moj nick na tym forum to RolandB To z rozpędu. Przepraszam moze to ci wyjasni dlaczego chce placic tyle samo co ktos inny uzywajacy pompy ciepla innego producenta ... Zakładając dwa identyczne domy pod względem charakterystyki cieplnej mniej za ogrzewanie będzie płacił ten kto ma pompę ciepła o wyższej sprawności. Ale jeszcze podłogówka: rozdzielacz okolo 700 zł + 700 m rurki ktora jest aktualnie w promocji za 3 zł z czyms ... chyba 3,4 ... + jakies perdolki ... odstepy pomiedzy rurkami mam od 10 cm do 25 cm w pom. gosp. ... Uwierz mi ze mam projekt i potrafie liczyc, prosze ... Wierzę, ale to oznacza, że musisz mieć dom ze stratami srednimi rzędu 40 do max. 45 W/m2. Wtedy przy temp. wody grzewczej 35 - 40 st.C jesteś w stanie z m2 podłogi wyciągnąć odpowiednią ilość ciepła [W] aby ogrzać pomieszczenie przy obliczeniowych temperaturach (zew. dla Leszna to chyba -20 st.C). Gdyby tej rury było jeszcze więcej to mógł byś zejść jeszcze z temperaturą zasilania, a to = wyższa sprawność. Ale to tylko moje przemyślenia, doświadczenia i sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 31.08.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 moze to ci wyjasni dlaczego chce placic tyle samo co ktos inny uzywajacy pompy ciepla innego producenta ... Zakładając dwa identyczne domy pod względem charakterystyki cieplnej mniej za ogrzewanie będzie płacił ten kto ma pompę ciepła o wyższej sprawności. no wlasnie nie do konca - ja bede mial jeszcze rekuperator z GWC - obliczono mi zysk na tym w okolicach 1,5 kW ... wiec moge czasami mniej placic od kogos kto ma bardziej sprawna pompe ale bez reku i GWC ... to jest moj punkt widzenia ... dlatego pisalem o swoich zalozeniach ... Ale jeszcze podłogówka: rozdzielacz okolo 700 zł + 700 m rurki ktora jest aktualnie w promocji za 3 zł z czyms ... chyba 3,4 ... + jakies perdolki ... odstepy pomiedzy rurkami mam od 10 cm do 25 cm w pom. gosp. ... Uwierz mi ze mam projekt i potrafie liczyc, prosze ... Wierzę, ale to oznacza, że musisz mieć dom ze stratami srednimi rzędu 40 do max. 45 W/m2. Wtedy przy temp. wody grzewczej 35 - 40 st.C jesteś w stanie z m2 podłogi wyciągnąć odpowiednią ilość ciepła [W] aby ogrzać pomieszczenie przy obliczeniowych temperaturach (zew. dla Leszna to chyba -20 st.C). Gdyby tej rury było jeszcze więcej to mógł byś zejść jeszcze z temperaturą zasilania, a to = wyższa sprawność. Ale to tylko moje przemyślenia, doświadczenia i sugestie. wyliczone mam 45 W/m2 ... z dokumentacji wynika ze dla leszna jest - 18 st. Z ta dlugoscia rurki to wydaje sie logiczne tylko ja niestety tak bardzo sie nie znam na podl. zeby to samemu zrobic ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompiarz ciepła 31.08.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 RolandB: Tak, ale za rekuperator + GWC również musiałeś zapłacić. Pytanie ile i wtedy bedziemy mieć cały Twój koszt inwestycyjny. W końcu to był nakład, który pozwolił prawdopodobnie na zastosowanie pompy ciepła o mniejszej mocy (w końcu zaoszczędzasz 1,5 kW) lub jeśli nie to ogranicza ilość godzin pracy pompy ciepła zastosowanej. Pytanie więc moje z ciekawości ile taki układ kosztuje? no wlasnie nie do konca - ja bede mial jeszcze rekuperator z GWC - obliczono mi zysk na tym w okolicach 1,5 kW ... wiec moge czasami mniej placic od kogos kto ma bardziej sprawna pompe ale bez reku i GWC ... to jest moj punkt widzenia ... dlatego pisalem o swoich zalozeniach ... Wspomniałem, że mówimy o dwóch identycznych charakterystykach cieplnych. Czyli jeżeli u Ciebie jest rekuperator to zakładamy, że w drugim domu jest identyczny i teraz te dwa domy pracują z pompami ciepła o tej samej nominalnej mocy cieplnej, ale o różnej sprawności. Więc ten kto ma sprawniejszą pompę ciepła zapłaci mniej za sezon grzewczy (oczywiście zakładając w dwóch domach utrzymywanie tych samych temperatur wewnętrznych i identyczne warunki zewnętrzne). Dzięki i wszytskiego dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 31.08.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 moze przypomne skad sie wziela nasza dyskusja : Od miesiąca jestem posiadaczem pompy ciepła, notabene piątym w bezpośrednim sąsiedztwie, a kolejny inwestor przymierza się do zakupu. Jeżeli wszystkie założenia się sprawdzą, a wstępnie tak wynika z doświadczenia dotychczasowych użytkowników, całoroczny koszt ogrzewania domu i dostarczenia ciepłej wody powinien zamknąć się kwotą 1.000 - 1.200 PLN (tysiąc - tysiąc dwieście złotych). Sprawność pompy = 6. dokladnie takie same zalozenia mam w najgorszym razie a optymistycznie to okolo 800 zł. mam zamontowany osobny licznik energii do pompy wiec po sezonie moge sie pochwalic rzeczywistym zuzyciem ... pozdrawiam Proszę o pewne wyjaśnienie. Znam obie oferty rynkowe i nie rozumiem skąd "takie same założenia". Właśnie przejżałem tabele obu pomp ciepła na stronach internetowych i przy pompie NEURATHERM sprawność wychodzi faktycznie 6, a nawet i więcej. Natomiast przy Termogolv sprawdzałem różne modele i jest to przedział 3 - 3,3? Więc dwukrotnie niższy. Pozdrawiam ja nie mowilem ze mamy takie same domy tylko ze mam te same zalozenia ... ale jezeli wyobrazimy sobie inna niz tutaj opisywana i czysto teoretyczna sytuacje gdzie sa identyczne domy z tymi samymi instalacjami to oczywiste jest ze wiecej da pompa o wiekszej sprawnosci ... a co do tego ktora pompa jest lepsza to ja nie podejmuje sie dokonac takiej oceny ale moze dla ciebie jest to oczywiste pozdrawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompiarz ciepła 31.08.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 RolandB napisał: a co do tego ktora pompa jest lepsza to ja nie podejmuje sie dokonac takiej oceny ale moze dla ciebie jest to oczywiste Oczywiście, że mam swoje zdanie wyrobione na temat ofert rynkowych, bo przeglądając je wybierałem to czym ja chciałbym się zajmować. Ale to nie ma znaczenia, mnie tutaj interesuje dyskusja, a nie propagowanie konkretnych rozwiązań. Wracając do rekuperacji + GWC. Czy możesz podać jakie to były koszty? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 31.08.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 RolandB napisał: a co do tego ktora pompa jest lepsza to ja nie podejmuje sie dokonac takiej oceny ale moze dla ciebie jest to oczywiste Oczywiście, że mam swoje zdanie wyrobione na temat ofert rynkowych, bo przeglądając je wybierałem to czym ja chciałbym się zajmować. Ale to nie ma znaczenia, mnie tutaj interesuje dyskusja, a nie propagowanie konkretnych rozwiązań. Wracając do rekuperacji + GWC. Czy możesz podać jakie to były koszty? Pozdrowienia pelnych kosztow ci nie podam bo dom jest w trakcie wykanczania ... reku to 7 tys. + na GWC chce wydac okolo 2 - 2,5 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 31.08.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Policzmy 65 tys inwestycja - eksploatacja 1200,- Ja za typową instalację z grzejnikami purmo i dwoma pętlami ogrzewania podłogowego i kotłem dwufunkcyjnym Vaillanta dałem 13 000,- Roczny koszt ogrzewania 2300,- (samo ogrzewanie) Różnica w nakładach wynosi 52 tysiące a w kosztach ogrzewania 1 100,-. Zwrot wyższych nakładów w uproszczeniu nastapi po około 52000/1100=47 latach. Super sprawa ale dla ludzi którzy mają kasę a więc nie powinno im zależeń na niskich kosztach eksploatacji. Twoje wyliczenia są zbyt uproszczone i na skróty. 1) Liczysz tylko instalację CO. A musisz miec jeszcze komin do pieca gazowego. Ja go nie potrzebuję, a to kosztuje. 2) Nie mam gazu ziemnego. A zbiornik z gazem, projekt, dokumentacja, itd. to kolejny koszt. 3) Koszt podany przeze mnie obejmuje również podgrzanie CWU, Ty go nie uwzględniłeś. 4) Dla mnie bardzo istotnym argumentem był koszt utrzymania domu gdy będę na emeryturze. Teraz gdy pracuję zawodowo łatwiej jest mi znieść cios finansowy związany z inwestycją w pompę ciepła. Za to w przyszłości utrzymanie domu nie pochłonie mojej całej emerytury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 02.09.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Mam pytanie do wszystkich posiadaczy i instalatorów PC: czy od ceny katalogowej da sie coś urwac czy trzeba raczej doliczyć nanp. dodatkowa pompkę, naczynka, zaworki itp. pierdoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 02.09.2004 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Mam pytanie do wszystkich posiadaczy i instalatorów PC: czy od ceny katalogowej da sie coś urwac czy trzeba raczej doliczyć nanp. dodatkowa pompkę, naczynka, zaworki itp. pierdoły? Jezeli nawet da ci sie cos urwac ... to i tak dochodza czesci ktore wymieniles i ... cena moze zostac na tym samym poziomie albo wiekszym ... niestety pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_s 10.10.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Czy ktoś z Forumowiczów użytkuje pompę ciepła firmy TERMIA (fonetycznie) ?Ciekawy jestem, czy poziom hałasu jest odczuwalny (przeszkadza) w czasie eksploatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fidox 11.10.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 tak się przyglądam dyskusjija mam dopiero planyprzeszedłem przez analize i wiele rozmów oto wnioski: 1. jak masz możliwość budowy to wybyduj dobrze ocieplony domściany U=0,13-0,15 dach fundament (podobnie)2. unikanie mostków cieplnych3. GWC + wentylacja mechanoczna + rekuperator4. policz zapotrzebowanie na energie bo błędem jest pisanie ile kto z was płąci za ogrzanie domu zanim sam nie poda ile ciepła mu ucieka przez mostki, i ocieplenie5. dopiero wtedey pomyśl czy i jaki zastosować ogrzewanie6. ja wyprowadzę ryry pod instalacje pompy już w wylewce -wtedy spokojnie bedę analizował czy to instlować czy nie7. komin zawsze się przyda - skąd wiadomo co za 20 lat będzie najbardziej opłacalne - może zakręcisz pompe i kupisz piec gazowy lub napalisz w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.10.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 4) Dla mnie bardzo istotnym argumentem był koszt utrzymania domu gdy będę na emeryturze. Teraz gdy pracuję zawodowo łatwiej jest mi znieść cios finansowy związany z inwestycją w pompę ciepła. Za to w przyszłości utrzymanie domu nie pochłonie mojej całej emerytury. Czy nie prościej zrobic z tego lokatę lub wpłacić na fundusz. Będzie to dużo bardziej elastyczne rozwiązanie na emeryturę ... może w innej lokalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 11.10.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 zawsze gdy chcesz cos oszczedzic POTEM - robisz pod to lokaty ? wszyscy posiadacze samochodow z silnikami diesla mogliby to robic ... nieprawdaż ? Analogiczna sytuacja ... w ten sposob rozumujac kazdy ruch aby zaoszczedzic cos w przyszlosci musialby sie konczyc tworzeniem lokaty ... bez sensu rozumowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fidox 11.10.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 dla mnie dom będzie czymś co nie tylko ma mieć charakter zwrotu - to równieź coś co chcę aby było solidne i możnabyło sie tym nacieszyć jedni zbierają znaczki, inni polują - ja rozumie że to forum przyciąga osoby które miłują dom co do lokaty to jestem pewien - znam się na tymjak będzie euro to znaczy około 5 lat to na lokacie będzie 2% rocznietaka lokata się zwróci za 50 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 11.10.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 A czy któryś z Kolegów miał jakiekolwiek problemy techniczne związane z eksploatacją PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 11.10.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 RolandB a mozesz podac nastepujace dane:1. temperatura na kolektorach ziemnych przy wyjsciu z pompy do ziemi (po okolo 2 godzinach pracy pompy),2. temperatura na kolektorach ziemnych przy wejsciu z ziemi do pompy (po okolo 2 godzinach pracy pompy),3. temperatura wejscia czynnika z pompy do zbiornika tyz przy samym zbiorniku (po okolo 2 godzinach pracy pompy),4. jaka temperature utrzymujesz na sterowniku pompy i z jaka histereza,5. jak z halasem, i czy nie rpzenosza sie drgania z pompy na zbiornik,6. masz 5 czy 7 pompe? i zbiornik 300l i czy 500l bo chyba nie napsiales tego. Ufff - z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 11.10.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 pompe bede dopiero uruchamial - mysle ze w tym miesiacu ... wtedy z checia ci dam te parametry ... wlasnie zakopuje rurki ... 2 petle juz sa zakopane , pozostaje jeszcze jedna ... mam pompe M2-7 ze zbiornikiem 320 l ... Wszystko juz jest zamontowane ... pozostaje tylko podlaczyc pompe ... co do halasu ... kolezanka ktora tez ma pompke wziela do uruchomienia jakichs lokalnych "fachowcow" co to dla nich nic trudnego ... efekt ... jedna pompka slabo grzala ( bo ona ma 2 male ) i bylo slychac sprezarki. Ci "fachowcy" nie potrafili sobie z tym poradzic i zamowila ekipe sugerowana przez sprzedawce tych pomp ... okazalo sie ze bylo duzo bledow montazu ... Zrobili instalacje na nowo i wtedy juz bylo wszystko ok ... zadnych drgan i halasow ... wiec mysle ze w moim przypadku bedzie tak samo ( bo nauczony doswiadczeniem wezme ekipe "nielokalna" ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 11.10.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 A to szkoda, myslalem ze juz masz ja pracujaca i mozesz powiedziec cos wiecej - no nic - to zycze powodzenia w uruchomieniu i pozniej zadowolenia z uzytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.10.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 zawsze gdy chcesz cos oszczedzic POTEM - robisz pod to lokaty ? wszyscy posiadacze samochodow z silnikami diesla mogliby to robic ... nieprawdaż ? Analogiczna sytuacja ... w ten sposob rozumujac kazdy ruch aby zaoszczedzic cos w przyszlosci musialby sie konczyc tworzeniem lokaty ... bez sensu rozumowanie ... Nie ZAWSZE. W przypadku disla gdy okres zwrotu inwestycji liczy się na 2-4 lata nie ma takiej potrzeby (i kwota jest mniejsza nie ok. 40 tys). Ale gdy okres zwrotu to kilkadziesiąt lat i gdy chodzi o czasy na emeryturze (za kilkadziesiąt lat) to TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 11.10.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Nie ZAWSZE. W przypadku disla gdy okres zwrotu inwestycji liczy się na 2-4 lata nie ma takiej potrzeby (i kwota jest mniejsza nie ok. 40 tys). Ale gdy okres zwrotu to kilkadziesiąt lat i gdy chodzi o czasy na emeryturze (za kilkadziesiąt lat) to TAK. czyli rozumiem ze jak kwota instalacji wynosi 28 tys. i okres zwrotu to okolo 10 lat ( to chyba nie jest kilkadziesiat ? ) to jest ok ze nie robilem lokaty ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts