pawcik72 03.11.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 witajcie, po kilku latach nie używania kominka postanowiłem go rozpalić ...niestety okazało się że po prostu śmierdzi dymem, czyli jest nie szczelny. przez kratkę wentylacyjną z przodu zobaczyłem, że łączenie rur jest owinięte srebrną taśmą, która przy lekkim poruszeniu całkowicie odpadła. jak odpadła to zobaczyłem, że rury się rozszczelniły i jedna z drugiej po prostu wylazła. to mnie nie dziwiło jakoś bardzo, zdziwiło mnie to, że te rury zachodzą na siebie ok. 1cm i pewnie dlatego łączenie było owinięte dodatkowo taśmą. Jako że chciałbym używać kominka częściej a nie tylko do ozdoby, to proszę o komentarz co z tym można zrobić. czy zostaje mi tylko zdjęcie całej górnej części obudowy i założenie nowych rur zgodnie ze sztuką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 03.11.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Najlepiej wymienić, ale można też zastosować skręcaną obejmę - kupić lub dorobić. Generalnie wykonawcę powinno to zaboleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.11.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Najlepiej wymień te rury na nowe , prawidłowo połączone . Będzie jakiś koszt ale też będziesz żył i spał spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik72 03.11.2016 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Dzięki Wojtek. rozejrzę się za obejmą, bo szczerze mówiąc kominek jest ładnie zrobiony i trochę szkoda rozwalać pozdro ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.11.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Dodatkowo kłania się rozszerzalność cieplna materiałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.11.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 witajcie, po kilku latach nie używania kominka postanowiłem go rozpalić ...niestety okazało się że po prostu śmierdzi dymem, czyli jest nie szczelny. przez kratkę wentylacyjną z przodu zobaczyłem, że łączenie rur jest owinięte srebrną taśmą, która przy lekkim poruszeniu całkowicie odpadła. jak odpadła to zobaczyłem, że rury się rozszczelniły i jedna z drugiej po prostu wylazła. to mnie nie dziwiło jakoś bardzo, zdziwiło mnie to, że te rury zachodzą na siebie ok. 1cm i pewnie dlatego łączenie było owinięte dodatkowo taśmą. Jako że chciałbym używać kominka częściej a nie tylko do ozdoby, to proszę o komentarz co z tym można zrobić. czy zostaje mi tylko zdjęcie całej górnej części obudowy i założenie nowych rur zgodnie ze sztuką ? Taśma nie nadaje się do takich zastosowań. Teraz już wiesz jak to "pracuje". Wymiana rur bez sensu...po uzupełnieniu brakującego odcinka, zabezpiecz przed rozsuwaniem. W tej sytuacji, choćby drutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts