Yaras 25.08.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Muszę wyrównać i wzmocnić starą, skrzypiącą podłogę z desek z zamiarem położenia na niej płytek. Jest ona trochę zapadnięta do środka pomieszczenia (różnica poziomów ok 2 cm). Na razie rozważam dwie możliwości: 1. Wylewka samopoziomująca na drewniane podłoża (np Optiroc 201), ale nie wiem czy nie będzie to zbyt ciężkie (grubość na środku pomieszczenia ponad 3 cm, wg zaleceń producenta) i czy wytrzyma na tak niestabilnym podłożu. 2. Położenie płyt OSB 22 na pióro-wpust, problemem jest tu wypełnienie pustej przestrzeni między płytami a zapadniętą podłogą, tak żeby płyty się nie uginały, rozważam keramzyt ale boję się że będzie to zgrzytać. Macie jakieś pomyły na taką podsypkę? Koleś w hurtowni polecał zetrzeć na tarce suporeks , ale komu chciałoby się tyle tego trzeć. Pytanie. Które rozwiązanie wydaje się Wam lepsze, a może coś jeszcze innego można z tym zrobić? Poradźcie, bo ja już w końcu chce skończyć tem remont. Pozdrawiam Yaras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.W 26.08.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Cześć. Ja w swoim starym domu na wsi najpierw wzmocniłem stara podłogę tak aby deski się nie ruszały, następnie wkręcałem w nią wkręty tak mniej więcej co 20 cm ale tak aby wszystkie były poziomo i wystawały nad deski jak najmniej. Następnie położyłem na nie płytę wiórową chyba nazywa sie to OSB którą również przykręciłem wkretami do starej podłogi. Potem ponawiercałem w niej otwory w które wpuściłem piankę montażową. Podłoga jest sztywna, nie ugina się, nie dudni i nic nie chrzęści. Na płytę przykleiłem kafle i wszystko jest ok. POzdr. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.W 26.08.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Cześć. Ja w swoim starym domu na wsi najpierw wzmocniłem stara podłogę tak aby deski się nie ruszały, następnie wkręcałem w nią wkręty tak mniej więcej co 20 cm ale tak aby wszystkie były poziomo i wystawały nad deski jak najmniej. Następnie położyłem na nie płytę wiórową chyba nazywa sie to OSB którą również przykręciłem wkretami do starej podłogi. Potem ponawiercałem w niej otwory w które wpuściłem piankę montażową. Podłoga jest sztywna, nie ugina się, nie dudni i nic nie chrzęści. Na płytę przykleiłem kafle i wszystko jest ok. POzdr. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.W 26.08.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Cześć. Ja w swoim starym domu na wsi najpierw wzmocniłem stara podłogę tak aby deski się nie ruszały, następnie wkręcałem w nią wkręty tak mniej więcej co 20 cm ale tak aby wszystkie były poziomo i wystawały nad deski jak najmniej. Następnie położyłem na nie płytę wiórową chyba nazywa sie to OSB którą również przykręciłem wkretami do starej podłogi. Potem ponawiercałem w niej otwory w które wpuściłem piankę montażową. Podłoga jest sztywna, nie ugina się, nie dudni i nic nie chrzęści. Na płytę przykleiłem kafle i wszystko jest ok. POzdr. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaAn 26.08.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Mariusz,A jak wzmocniłeś podłogę, żeby deski się nie ruszały?A może lepiej zerwać stare deski i układać podłogę od początku? Czy ktoś tak robił?Ten problem ciągle przede mną, więc też chętnie posłucham Waszych dobrych rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaras 26.08.2004 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Witam. Mariusz, dobry pomysł z tymi wkrętami, też myślałem o piance montażowej, ale wydała mi się zbyt elastyczna i bałem się że nie wytrzyma obciążenia. Ale rozumiem, że te wkręty co 20 cm stanowią faktyczną podporę dla OSB. Ponawiam pytanie DaAn : jak wzmocniłeś podłogę, żeby deski się nie ruszały? JAk deski się będą ruszać to i te wkręty będą sie ruszać a z nimi równiez płyta. Tak to sobie przynajmniej wyobrażam. Co sądzicie o elastycznych wylewkach samopoziomujących na drewniane podłogi, np Optiroc 201 http://www.optiroc.pl/produkt_szczegoly.php?id=983&groupID=334&backOffset=0 Jeśli taka wylewka wytrzyma obciążenie to wydaje mi się rozwiązaniem optymalnym, również kosztowo.Pozdrawiam Yaras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachu 27.08.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Pilne do Mariusza !! Powiedz jak kleiłeś i czym płytki do OSB ?Chcę przykleić płytki do OSB i mam chyba 10 różnych metod (od fachowców) a nie mogę się zorientować jak to dobrze zrobić.Napisz jak to robiłeś krok po kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts