Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]POMOCY Działka przy torach kolejowych co robic?[/b]

Recommended Posts

Co tam Concord. Z okęcia latał raz na dwa trzy dni jakiś trochę mniejszy odrzutowiec. W stosunku do Benków , Iłów czy innych to był jak ścigacz ze zdjętym tłumikiem. Najgorzej jak startował. Na oko to jak był z 10km od domu to dopiero było ciszej. A szyby miałem potrójne

szyby mialem (i moja byla wciaz je chyba ma - chyba ze ktos jej wybil ;) ) standardowe -31dB, chalupa we wlochach za Castorama, tez tego malucha slyszalem - fakt - tlumiki mu ktos zakoscil ;) i jak mialem pozamykane wszystkie okna to kanalami wentylacyjnymi nadawalo. Najgorzej jak podchodzily do ladowania i akurat nad moja chalupa wsteczny ciag wlaczaly - to dopiro halas ale mozna sie naprawde przyzwyczaic

nie znioslbym tylko jakby szklanki w szawkach by dzwonily - jak w tej komedii z Litwinem co w Grubej Kasce pracowal - pamietcie stare nasze filmy?

Miło usłyszeć coś pozytywnego na temat położenia działki blisko torów. większośc naszych znajomych odradza nam tej budowy. Skorzystaliśmy z pomysłu z użyciem szklanki - przy długim pociągu towarowym woda drgała. Dom od torów w najbliższym miejscu położony będzie w odległości 20m, pozostały teren chcemy zalesić, ale zanim one urosną.....

Myślimy też o nasypie bo tory są na tym samym poziomie co dom. Dzięki za pomysł ze stropianem.

Same tory to nie jest wielki problem, gorzej jakbyś miał stację niedaleko. Ja 10 lat mieszkałam w bloku na przeciwko stacji kolejowej, w nocy budziła mnie każda zapowiedź przez megafon. TO dopiero koszmar, ale teraz tory i wiejską stację bez megafonów mam kilkaset metrów od domu. (co ja piszę od planowanego domu :wink: ) (chora z urojenia :lol: )

wszystko zalezy raczej od tego jak czesto jezdza pociagi tam

ja mam działeczke tez niedaleko torów, i stacjak olejowa o rzut kamieniem :)

naszczescie jest to taka malutka stacja i rzadko jezdza pociagi , a nawet jesli to czlowiek przestaje je zauwazac

decyzja nalezy do Ciebie , zadekuj sie na dzialce na dzien , dwa i zobaczysz z jaka czestotlliwoscia bede jezdzic pociagi i na ile Ci to przeszkadza

pozdrawiam Edusiek

ps.ja mojej dizleczki nieoddalabym :p

wszystko zalezy raczej od tego jak czesto jezdza pociagi tam

ja mam działeczke tez niedaleko torów, i stacjak olejowa o rzut kamieniem :)

naszczescie jest to taka malutka stacja i rzadko jezdza pociagi , a nawet jesli to czlowiek przestaje je zauwazac

decyzja nalezy do Ciebie , zadekuj sie na dzialce na dzien , dwa i zobaczysz z jaka czestotlliwoscia bede jezdzic pociagi i na ile Ci to przeszkadza

pozdrawiam Edusiek

ps.ja mojej dizleczki nieoddalabym :p

Gorzej jak zmienią rozkład jazdy. Choć z ostatnich działań PKP to raczej ubywa pociągów. Możecie zatem mieć nadzieję, że w niedługiej przeszłości to tylko drezynka jakaś przejedzie.

PS

Jaką dizleczkę masz na myśli?

Gość M@riusz_Radom

Ja mam połowę tego co Ty i nie chce dokupować więcej..

Zastanów się, czy będzie Ci się chciało później kosić trawniki na takiej powierzchni?

Wiem wiem, na początku na pewno, ale później ? :)

Mieszkaliśmy ok 3 lat w odległości ok 60 m od torów kolejowych - niby można się przyzwyczaić, jednak zdażały sie dni, kiedy bardzo mi to przeszkadzxało. Pociągi osobowe to nic. Problem był gdy przejeżdżały ciężko załadowane pociągi towarowe ze skrzypiącymi i trzaskającymi wagonami (pomijając jakośc torów). Czasem kwiatki się "kiwały", nie było słychać telewizji przy otwartym oknie, itd. Dodatkowo na ścianach można było zaobserwować pęknięcia - myślę, że to właśnie od tych pociągów.

Mnie generalnie to przeszkadzał, więc sprzedaliśmy tem dom (+ kilka innych powodów :D ) i teraz budujemy nowy z dala od torów kolejowych i drogi o dużym natężeniu ruchu