Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skosy poddasza zaliczać do ścian czy sufitu?

Wiech

Recommended Posts

Witam!

A ja malowałem jak ścianę. Ponieważ mam duży kąt połaci (45 stopni) to i skosy są pod dużym kątem. Efekt jest bardzo dobry. Mam jedną kolorystycznie płaszczyznę ścian ze skosami. Dziwnie by wyglądały pomalowane jak sufit (na biało) między dwiema sąsiednimi ścianami pomalowanymi na kolor.

Pozdrawiam!

Witam!

Co jak co, ale kolor ścian-skosów to chyba najbardziej subiektywna ocena. Sorry quit. Przejrzałem twój album ale niestety nie ma tam ani jednego zdjęcia z pomalowanymi skosami. Natomiast zauważyłem, że twoja ściana kolankowa ma chyba 80 - 100 cm. wysokości. Natomiast moja ma 180 cm. Znajomi mają też niską ściankę kolankową oraz mały kąt pochylenia połaci i skos pomalowany jak ściana sprawia wrażenie, że zaraz się zawali. U nich konieczne było by pomalowanie go jak sufit. Dlatego nie można jednoznacznie twierdzić

a wlasnie, ze nie!

skosy to ściana. Wszystko zależy od: wysokości ścianki klankowej, kąta połaci, wielkości pomieszczenia i oczywiście gustu.

Pozdrawiam!

Pytanie jak w temacie czy skosy poddasza użytkowego malować jako ściany czy sufit?Z góry dziękuje za podpowiedzi.Wiech

Jeżeli chodzi o kolor to chyba się nie da jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Kawałek ściany odchylony od pionu o 10 stopni zaliczałbym do ściany, a o 80 stopni do sufitu. No chyba że akurat by było ładniej inaczej.

Co do opłat to oczywiście malarz będzie twierdził że to sufit :-(

Spróbuj, może uda ci się wynegocjować jakiś wzór z uwzględnieniem sinusa alfa ;-)

Grzegorz