shago 16.09.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Wczoraj odnalazłam dla Taty nowe pozytywy związane z tujami sąsiada: 1) nie będą się tak rozsiewały chwasty 2) nie bedzie tak czuć grillem sąsiada A ja i tak wolę wierzby... ja brzozy, i najwiekszy poztyw to nie bedzie widac sasiada, no ale to to chyba nie dla ojca paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 16.09.2004 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Ja akceptuje :brzozy, świerki, wierzby , winorośla , pnącza , a tuje nie musza mi się podobać i już.Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.09.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Ja akceptuje :brzozy, świerki, wierzby , winorośla , pnącza , a tuje nie musza mi się podobać i już. Paty. Zasadź cokolwiek z Twojej listy w granicy i odgrodzisz się od wstrętnych tuji sąsiada Poważnie mówię, bez cienia złośliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 16.09.2004 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Mariusz! I tak właśnie zrobię Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.09.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Mariusz! I tak właśnie zrobię Paty. I tak trzymaj I wilk będzie syty i owca cała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 16.09.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Nadal proponuję winorośl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 16.09.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 ja proponuje fosę, pas 10 metrowy ziemi zaoranej, drugą fosę i mur z bialego wislanego kamienia na 3 metry wysoki. te tuje przy tym będą wygladały jak chwasty w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.09.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Znalazłem w necie coś takiego - http://dom.wp.pl/6789_1317.htmOgrodzenie pełne, czy ażurowe?Wzdłuż ogrodzenia z siatki posadziłam żywopłot, ale sąsiad miał pretensje, że żywopłot jest za gęsty i obcinał część gałęzi. Niestety sąsiad żąda, abym go usunęła, bo twierdzi, że takie ogrodzenie jest niezgodne z prawem, że zacienia mu budynek, który stoi 1,5 m od granicy. Grozi, że jeżeli nie wymienię ogrodzenia, to poda mnie do sądu. Czy ma do tego podstawy prawne? Jak powinno wyglądać prawidłowe ogrodzenie?Sąsiad ma tu sporo racji. Ogrodzenie - zgodnie z przepisami powinno być ażurowe co najmniej od wysokości 0,6 m nad poziomem gruntu. Powierzchnia prześwitów (otworów) powinna wynosić co najmniej 25% powierzchni ażurowej części ogrodzenia między słupami. Ma to umożliwić naturalny przepływ powietrza. Warunki te nie dotyczą jedynie obiektów o specjalnym przeznaczeniu, jak zakłady przemysłowe, obiektu sportowe, zabytkowe, czy zakłady karne. Budowa innego ogrodzenia (pełnego) jest dopuszczalna, jeżeli wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub ma - na przykład służyć ochronie akustycznej. Jeżeli zatem ogrodzenie nie spełnia tych warunków, a ponadto powoduje nadmierne zacienianie budynku sąsiada, to ma on podstawy uważać, że zakłóca Pani korzystanie z jego nieruchomości. W związku z tym może wystąpić z roszczeniem o zaniechanie takiego działania i przywrócenie stanu zgodnego z prawem na podstawie art. 222 § 2 k.c. w związku z art.144 k.c. Ponadto zgodnie z art. 150 k.c. właściciel nieruchomości może wyznaczyć sąsiadowi odpowiedni termin do usunięcia korzeni i gałęzi przechodzących na jego grunt. Po bezskutecznym upływie tego terminu może sam obciąć części roślinności znajdujące się na jego gruncie. Podstawa prawna: rozporządzenie ministra gospodarki przestrzennej i budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 1995 r. nr 10, poz. 46 z późn. zm.) oraz Kodeks cywilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.09.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Ktoś tu odpisał opierając się na starym prawie . A juz zupełnym, wg mnie, nieporozumieniem jest powoływanie się na zapis 222kc, chętnie dowiem się od autora odpowiedzi w jaki sposób ma to wpływać na bieg sprawy.. Tam nikt nikogo nie pozbawiał prawa władania ani nie wyzbył prawa własności więc o co chodzi? Praktycznie od marca 2000 r. przestały obowiązywać szczegółowe przepisy dotyczące ogradzania działki. Sąsiad, który uważa, iż dany rodzaj ogrodzenia narusza jego uprawnienia jako właściciela działki sąsiedniej, może ewentualnie żądać ochrony przed sądem na podstawie bardzo ogólnego przepisu kodeksu cywilnego. Obecnie wymagania, jakim powinny odpowiadać ogrodzenia działek, określa rozporządzenie ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75, poz. 690 ze zm.) wydane z upoważnienia prawa budowlanego z 1994 r. Ograniczenia, z jakimi musi liczyć się właściciel grodzący swą posesję, są niewielkie. Przede wszystkim musi respektować podstawowy zakaz: ogrodzenie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt. Nie można więc np. wznosić ogrodzenia o konstrukcji grożącej zawaleniem. Zabronione jest umieszczanie na ogrodzeniach na wysokości mniejszej niż 1,8 m ostro zakończonych elementów, drutu kolczastego, tłuczonego szkła oraz innych podobnych wyrobów i materiałów. Ich umieszczanie na większej wysokości jest dozwolone. Żadnych innych wymagań czy ograniczeń, gdy chodzi o ogrodzenia, przepisy nie narzucają. Właściciele działek mogą budować ogrodzenia o dowolnej wysokości i szerokości, o dowolnym wyglądzie. Nie powinny one przekraczać granicy działki oraz linii rozgraniczającej ulicy lub placu bądź innej linii ustalonej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Rozporządzenie określa tylko wymagania dotyczące furtek i bram. Do historii należy § 42 nieobowiązującego już rozporządzenia z 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowania (zastąpiło je rozporządzenie z 12 kwietnia 2002 r.) - to są te słynne AŻURY Według tego przepisu ogrodzenia miały być ażurowe co najmniej powyżej 60 cm od poziomu gruntu, chyba że co innego wynikało z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo wymagań ochrony akustycznej lub warunków użytkowania działki. Łączna zaś powierzchnia prześwitów (otworów) w ogrodzeniu umożliwiająca naturalny przepływ powietrza miała wynosić co najmniej 25 proc. powierzchni ażurowej części ogrodzenia między słupami. W wyroku z 6 marca 2000 r. Trybunał Konstytucyjny uznał ten przepis za sprzeczny z prawem budowlanym w zakresie, w jakim dotyczy ogrodzeń między sąsiednimi działkami. Rozstrzyganie sporów opartych na art. 144 k.c. (nadmierne zacienienie)należy do sądu cywilnego. Są to sprawy trudne, a o ich wyniku decydują konkretne okoliczności. W niektórych sytuacjach w rachubę może wchodzić także ocena ogrodzenia np. z punktu widzenia przepisów o ochronie środowiska. W każdym bądź razie życzę powodzenia osobie która będzie chciała kogoś skarżyć z tego zapisu.. Reasumując : Autorowi odpowiedzi gratuluję NIEznajomości obowiązujących przepisów i życzę trzeźwego podejścia do sprawy. Do czasu aż w sposób nie budzący wątpliwości nie wyczerpiemy art 222kc możemy spać spokojnie.. I stawiajcie ogrodzenia, wsadzajcie krzaczki, byle na swojej ziemi. A Pani Iwona Sysik proszonajest o uzupełnienie swojej , niewątpliwie sporej składnicy wiedzy, o nowe, obecnie obowiązujące przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 16.09.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 potwierdzam ogrodzenie nie musi być już ażurowe w jednej trzeciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.09.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 M@riusz_Radom - Twoja wypowiedź świadczy, że masz wiedzę w tym temacie. Całkiem możliwe, że Twoja wiedza jest większa od wiedzy publicystki (prawniczki?) z http://www.murator.dom której wypowiedź bez osobistego komentarza wraz z linkiem do źródła zamieściłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.09.2004 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Wowka : mea culpa mówiąc o autorze nie miałem na myśli Ciebie a p.Iwonę Sysik, troche źle skonstruowałem składnię zdania. Przepraszam za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 17.09.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 co do zasady prawo własności podlega ograniczeniom wskazany w art. 140 kc. uznanie czy zywopłat w jakis sposób obiektywny narusza art. 140 kc jest bardzo trudne ale możliwe co do art. 222 to jego treść wskazuje na dwa fakty, po pierwsze naruszenie prawa własności (swojego prawa) i faktyczne władztwo nad rzeczą. w omawianym przypadku sąsiad nie utracił władania rzeczą, i nikt jego prawa własności nie naruszył sadząc zywopłot na swoim własnym gruncie. Treść prawa własności jasno stwierdza, że właściciel może w wyłaczeniem innych osób korzystać z rzeczy. i sąsiad nadal może, nikt mu nie zabrania. to że ma zacienione ściany musi byc rozpatrywane jako immisja z nieruchmości sąsioedniej i jako taka bedzie podlegała klasyfikacji. co do zasady prosze porównać dwa art. art. 148. Owoce spadłe z drzewa lub krzewu na grunt sąsiedni stanowią jego pożytki. Przepisu tego nie stosuje się, gdy grunt sąsiedni jest przeznaczony na użytek publiczny.komentarze}Art. 149. Właściciel gruntu może wejść na grunt sąsiedni w celu usunięcia zwieszających się z jego drzew gałęzi lub owoców. Właściciel sąsiedniego gruntu może jednak żądać naprawienia wynikłej stąd szkody.orzeczenia sądówkomentarzegdyby posadzenie żywopłotu lub czegokolwiek przy granicy było z zasady sprzeczne z prawem te dwa art. by nie istniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 17.09.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Znalazłem w necie coś takiego - http://dom.wp.pl/6789_1317.htm Ogrodzenie pełne, czy ażurowe? Jeżeli zatem ogrodzenie nie spełnia tych warunków, a ponadto powoduje nadmierne zacienianie budynku sąsiada, to ma on podstawy uważać, że zakłóca Pani korzystanie z jego nieruchomości. W związku z tym może wystąpić z roszczeniem o zaniechanie takiego działania i przywrócenie stanu zgodnego z prawem na podstawie art. 222 § 2 k.c. w związku z art.144 k.c. . a tak dla przypomnienia poniżej tekst art. 222 kc rt. 222. § 1. Właściciel może żądać od osoby, która włada faktycznie jego rzeczą, ażeby rzecz została mu wydana, chyba że osobie tej przysługuje skuteczne względem właściciela uprawnienie do władania rzeczą.} § 2. Przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń. art. 222 par. 2 zawiera tak zwane powództwo o ochronę własnosći, nie jest jednak podstawą wyłączną tego powództwa, dlatego autorka napisała wyżej "w związku z art. 140 kc" to tak apropo w uzupełnieniu poprzedniego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 21.09.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Cokolwiek posadzisz pamietaj! 1.Musi to bys podadzone okolo 1 metra od plotu, zeby bylo do niego dojjscie (malowanie, naciaganie, pogaduchy z sasiadem 2. Jesli wierzna to wiedz, ze bedziesz musial pozniej grabic z tego liscie, posadzic dalej, zeby nie wyroslo za plot sasiada (bo ci to ma prawo oberznac) 3. jesli tuja to szybko rosnie, ladnie wyglada nawet zima, jedyny minust to wysokosc...proponuje do okolo 2-2,5metra zeby ci nie zacienialo dzialki a co gorsza domu... Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 21.09.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Hej,ja tak ni z gruchy ni z pietruchy... a ile kosztuje tuja? tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 02.04.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 A tak z ciekawości... Co słychać w sprawie tui po 15 prawie latach? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.rowek 03.04.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Obawiam się, że będziesz musiał porozmawiać z Tatą i przekonać go do atutów takiego rozwiązania, bo na tę chwilę nic nie możecie zdziałać. Swoją drogą, czy warto iść na wojnę z nowym sąsiadem z takiego powodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts