Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Br?zowiej?cy rododendron

ewa

Recommended Posts

Objawy:

Liście na 2 egzemplarzach brązowieją i zwijają sie wzdłuż.

Jaka może być przyczyna???

Moja teoria:

1. za dużo słońca - może tak być

2. Za mokro - chyba raczej nie

3. Za sucho - też raczej nie bo podlewam, no i pada

4. Jakiś grzyb albo inne paskudztwo?

Gdyby była zima to pomyślałabym że przemarzły :)

Co o tym myślicie?

Może być jakiś jeszcze inny powód? W sumie zaczęły brązowieć bardzo nagle i w ciągu kilku dni prawie całe. No i czy uda się to zatrzymać?

Mialem kiedyś tak ze swoimi. Z moich obserwacji powodem była zbyt zasadowa ziemia. Pomogło wymienienie wierzchniej warstwy ziemi na kwasny torf. W przyszłym roku powtórze te operacje.

Ziemie wymienialem na jesieni i na wiosne efekt był juz widoczny na krzaku. Drugiego rododendrona z podobnymi objawami przesadziłem do lasu gdzie ziemia jest kwasna sama z siebie i tez odzył.

Mam nadzieje ze to pomoze również twoim :)

Nie wiem co to jest, ale takze pojawia się na moich rododendronach.

Porażone liscie palę, krzaki obsikuje środkiem grzybobójczym, dbam też o dostatecznie kwasną glebę /corocznie dosypuje im po worze torfu./

U moich rodzicow w Karkonoszach różaneczniki rosną jak chwasty, wogóle nie muszą o nie dbać.

Podstawą powodzenia w uprawie różaneczników jest odpowiednie podłoże.Stale lekko wilgotne i kwaśne

Miejsce pod ich uprawe powinno też być lekko zacienione.

Jesli nie uda nam sie zapewnić takich warunków lepiej zrezygnować z ich uprawy gdyż ich wygląd nie będzie nas cieszył.

Moje teraz są wystawione na słońce bo choinki pod którymi będa są jeszcze za małe żeby je zacieniać. Wymienię im część ziemi i podsypię więcej kory żeby trzymała wilgoć. Zacienianie już w tym roku chyba nie jest potrzebne. Wczoraj obejrzałam dokładnie liście. Nic na nich nie ma. Po prostu sie zwinęły i zbrązowiały. Pączki kwiatowe zieloniutkie.

Może to jednak słońce. W przyszłym roku zrobię im baldachim z siatki.

Są gotowe mieszanki nawozów pod różaneczniki,warto je stosować.

Kiedy i jak powinno się to zrobić? Wsadziłam właśnie 5 sztuk i zastanawiam się, czy jeszcze przed tą zimą zastosować nawożenie, czy dopiero po zimie?

Ocienienie jest szczególnie ważne zimą

Dlaczego?

Pytam z czystej ciekawości, bo moje siedzą w cieniu. 8)

Czy powinnam je czymś okryć na zimę?

Są gotowe mieszanki nawozów pod różaneczniki,warto je stosować.

Kiedy i jak powinno się to zrobić? Wsadziłam właśnie 5 sztuk i zastanawiam się, czy jeszcze przed tą zimą zastosować nawożenie, czy dopiero po zimie?

Ocienienie jest szczególnie ważne zimą

Dlaczego?

Pytam z czystej ciekawości, bo moje siedzą w cieniu. 8)

Czy powinnam je czymś okryć na zimę?

Własciwie każdy gatunek roślin ma inne potrzeby pokarmowe a co za tym idzie innego nawożenia.Nawóz przeznaczony do różaneczników oprócz tego że w pełni zaspakaja potrzeby różaneczników zakwasza także glebe.

Te różaneczniki które wsadziłaś nawoż dopiero wiosną

Młode warto okryć zimą bez względu na to czy są ocienione czy nie ,po prostu młode są wrażliwsze na mróz.Można po prostu obłożyć je gałązkami drzew iglastych.

• 2 weeks później...
Objawy:

Liście na 2 egzemplarzach brązowieją i zwijają sie wzdłuż.

Jaka może być przyczyna???

Moja teoria:

1. za dużo słońca - może tak być

2. Za mokro - chyba raczej nie

3. Za sucho - też raczej nie bo podlewam, no i pada

4. Jakiś grzyb albo inne paskudztwo?

Gdyby była zima to pomyślałabym że przemarzły :)

Co o tym myślicie?

Może być jakiś jeszcze inny powód? W sumie zaczęły brązowieć bardzo nagle i w ciągu kilku dni prawie całe. No i czy uda się to zatrzymać?

U mnie jest chyba trochę większy problem bo ...

z 6-ciu sztuk brązowe robia się tylko 2 ... te najbardziej skrajne od wschodu i zachodu. Wszystkie stoją już od 3 lat w pełnym słoońcu i było OK. Odległości pomiedzy nimi jest ok. 1 m (kazdy krzak ma z 80 cm średnicy)