Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sam uk?adam kostk? granitow?

bedfek

Recommended Posts

Będę chciał niedługo położyć kostkę granitową o dość małych wymiarach tj. około 5x5.

Jak musi wyglądać podbudowa?

Spodkałem się z bardzo rozbieżnymi opiniami. Zaczyna się mniejwięcej tak 15-20 cm pospółki, Piasek gruby ok 5cm i na to kostka, lub 15-20 cm pospółki i, piasek z cementem 7:1 i na to kostka. Jeżeli chodzi o pierwsze to mam poważne obawy jeżeli chodzi o stabilność podłoża, natomiast w drugim przypadku woda deszczowa i np. z mycia samochodu nie będzie miała gdzie wsiąkać .

to samo dotyczy zagęszczania ubijarka czy młotek?

Powierzchnia jaką chce ułożyć to raptem jakieś 70 m2, a duży młotek mam, kolega mi odradza ręczne ubijanie, podobno sie nie da równo tego zrobić a i pracy jest co nie miara.

Może te metody nie są dobre, czy może ktos to robił i wie jak się naprawdę to powinno się zrobić.

Sporo czasu spędziłem w internecie na poszukiwaniu rozwiązania lecz niestety ta wiedza jest skrzętnie ukrywana, co innego gdybym chciał kogoś zatrudnić to kontaktów jest mnóstwo.

Dzięki. Trochę to rozwiało moje wątpliwości, lecz nadal nie wiem czy przy małej kostce 5x5x5 sam piasek utrzyma tak małe kostki np. przy skręcie kół samochodu. W poradniku tym jest napisane"" Nie poleca się stosowania mieszanki piasku i cementu ze względu na trudność demontażu oraz możliwość wystąpienia dużych wykwitów wapiennych.'"

Będę bardzo uparty i dokonam tego dzieła. Samo układanie i wyrównywanie mam już za sobą , uczestniczyłem czynnie dwa razy przy układaniu kostki betonowej. lecz jak już wspominałem ta jest niewielka i obawiam się, o to czy bez cementu będzie stabilna. Jeżeli zastosuje cement do podsypki to narażam się na problem z wodą opadową i ewentualne wykwity( choc te przy szarym granicie mogą być niewidoczne)

Poradnik swoje a praktyka swoje. Ja radzę jednak układanie na podsypce piaskowo cementowej. Tak mała kostka (w nomenklaturze fachowej określana jako 4-6) nie utrzyma sie na samym piasku. Szczerze mówiąc - troche tam nakręcili w tym poradniku. Obecnie dla ruchu pieszego stosuje się polbruk grubośco 6 lub 8 cm a dla ruchy samochodowego 8 lub 10.

Jeśli chodzi o granit, to w przeciwieństwie do polbruku - nie ma on szans zakleszczyc się samym piaskiem. Żeby nawierzchnia granitowa wyglądała ładnie, musisz zachować odpowiednia fugę miedzy kostkami. I ta fuga będzie powodowała przesuwanie sie kostek, jesli zastosujesz wyłącznie piasek. Ja zawsze stosuję podsypkę piaskowo cementową w stosunku 1 do 4. Jeśli chcesz wiecej informacji, pisz na PW.

Pozdrawiam.

Jezeli nie chcesz stracic nerwow i pieniedzy na przekladanie tego, co sam

w pocie czola zrobiles, to narawde nie ukladaj kostki 5 x 5 pod ruch kolowy.

Kostka o takiej frakcji nadaje sie jedynie pod ruch pieszy !

A grubosc podbudowy tez zalezy od podloza (piaskowe, gliniaste ?)

Jak przeszukasz Muratory, to znajdziesz dokladne dane co do rodzaju

i kostki i podbudowy (rowniez w zaleznosci od podloza)

Pozdrawiam, Miska :)

Dzięki za pomoc. Myślę, że Miśka trochę racji ma, lecz przy odpowiedniej podbudowie np. proponowanej przez AdamaY kostka trzymać się będzie, nawet przy delikatnym ruchu pojazdów( podjazd ma 6m długości, także poszaleć się nie da). Obawy moje dotyczą jedynie wody opadowej, ale to się da chyba załatwić spadkami.

Teren pod spodem jest raczej piaszczysty, ponadto w miejscu gdzie chcę ułożyć kostkę jest szambo i studnia zbierająca deszczówkę. Obiekty te zasypywałem na przemian pospółką i gruzem betonowym. Jeżeli płyta będzie miała około 15 cm grubości to chyba raczej będzie to stabilne.

Jeżeli się mylę to piszcie dzięki.

• 6 months później...
Możesz... jak najbardziej, jednak musisz zastosować warstwę podsypki o odpowiedniej grubości.. około 5 cm w stanie suchym... po dobiciu kostki, między nią a podbudową betonową zostanie około 1 ÷ 2 cm. Pamiętaj, żeby kostkę stanowiącą marginesy takiej konstrukcji układac na wigotnym betonie.

• 2 years później...
Owszem.. też robiłem coś takiego... wyszło całkiem poprawnie.. jedyna wada to to, że trzeba dawać bardzo grubą warstwę podsypki, a proporcja nie może byc "cieńsza" niż 1:4

Alupin - ja dałbym raczej z 8 ÷ 10 cm tłucznia, zageściłbym to i dopiero na to podsypka i kostka.

1:4 oznacza 1 miara cedmentu i 4 miary piasku.

• 1 year później...

na Youtube jest sporo poradników. Najciekawsze wydają się być jednak dyskusje (komentarze) prowadzone pod filmami. Z uwagi na większą dostępność filmów anglojęzycznych, zamieszczam linki do wybranych (tagi: laying pave, laying paving):

Być może to kwestia klimatu (filmy są chyba juesej, ale....

- podbudowa (zagęszczona i zniwelowana),

- podsypka z płukanego piasku

- kostka

- zasypanie "mulikiem" i zawibrowanie ułożonej kostki

Na żadnym z filmów nie znalazłem metody na chudy beton. Może jest zwyczajnie zbędna? Jakie ma zadanie stosowana w Polsce podsypka z chudziaka? Czy zawibrowanie na chudziaku ma jakikolwiek sens technologiczny?