bedfek 26.08.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Będę chciał niedługo położyć kostkę granitową o dość małych wymiarach tj. około 5x5.Jak musi wyglądać podbudowa? Spodkałem się z bardzo rozbieżnymi opiniami. Zaczyna się mniejwięcej tak 15-20 cm pospółki, Piasek gruby ok 5cm i na to kostka, lub 15-20 cm pospółki i, piasek z cementem 7:1 i na to kostka. Jeżeli chodzi o pierwsze to mam poważne obawy jeżeli chodzi o stabilność podłoża, natomiast w drugim przypadku woda deszczowa i np. z mycia samochodu nie będzie miała gdzie wsiąkać .to samo dotyczy zagęszczania ubijarka czy młotek?Powierzchnia jaką chce ułożyć to raptem jakieś 70 m2, a duży młotek mam, kolega mi odradza ręczne ubijanie, podobno sie nie da równo tego zrobić a i pracy jest co nie miara.Może te metody nie są dobre, czy może ktos to robił i wie jak się naprawdę to powinno się zrobić. Sporo czasu spędziłem w internecie na poszukiwaniu rozwiązania lecz niestety ta wiedza jest skrzętnie ukrywana, co innego gdybym chciał kogoś zatrudnić to kontaktów jest mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 26.08.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 moze to Ci pomoże http://www.libet.pl/poradnik/wykonawca.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedfek 27.08.2004 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Dzięki. Trochę to rozwiało moje wątpliwości, lecz nadal nie wiem czy przy małej kostce 5x5x5 sam piasek utrzyma tak małe kostki np. przy skręcie kół samochodu. W poradniku tym jest napisane"" Nie poleca się stosowania mieszanki piasku i cementu ze względu na trudność demontażu oraz możliwość wystąpienia dużych wykwitów wapiennych.'" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 27.08.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Bedfek to wcale nie jest takie proste. Mam to już za sobą. Po wykananiu przez brukarza drogi dojazdowej do garażu i wejścia zostało trochę kostki. Z tej końcówki ułożyłem ścieżkę do studni. Mimo starań nie jest tak ładna jak wykonana przez brukarza. A urobiłem się okropnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedfek 27.08.2004 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Będę bardzo uparty i dokonam tego dzieła. Samo układanie i wyrównywanie mam już za sobą , uczestniczyłem czynnie dwa razy przy układaniu kostki betonowej. lecz jak już wspominałem ta jest niewielka i obawiam się, o to czy bez cementu będzie stabilna. Jeżeli zastosuje cement do podsypki to narażam się na problem z wodą opadową i ewentualne wykwity( choc te przy szarym granicie mogą być niewidoczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 27.08.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Poradnik swoje a praktyka swoje. Ja radzę jednak układanie na podsypce piaskowo cementowej. Tak mała kostka (w nomenklaturze fachowej określana jako 4-6) nie utrzyma sie na samym piasku. Szczerze mówiąc - troche tam nakręcili w tym poradniku. Obecnie dla ruchu pieszego stosuje się polbruk grubośco 6 lub 8 cm a dla ruchy samochodowego 8 lub 10.Jeśli chodzi o granit, to w przeciwieństwie do polbruku - nie ma on szans zakleszczyc się samym piaskiem. Żeby nawierzchnia granitowa wyglądała ładnie, musisz zachować odpowiednia fugę miedzy kostkami. I ta fuga będzie powodowała przesuwanie sie kostek, jesli zastosujesz wyłącznie piasek. Ja zawsze stosuję podsypkę piaskowo cementową w stosunku 1 do 4. Jeśli chcesz wiecej informacji, pisz na PW. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 30.08.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 U sąsiadów na przeciwko niedawno skończyli układać kostkę granitową o wym. 4-6 cm. Na ręce nie patrzyłam, ale brukarz kilka razy na dzień kręcił betoniarkę, więc chyba nie z samym piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 30.08.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Jezeli nie chcesz stracic nerwow i pieniedzy na przekladanie tego, co sam w pocie czola zrobiles, to narawde nie ukladaj kostki 5 x 5 pod ruch kolowy. Kostka o takiej frakcji nadaje sie jedynie pod ruch pieszy ! A grubosc podbudowy tez zalezy od podloza (piaskowe, gliniaste ?) Jak przeszukasz Muratory, to znajdziesz dokladne dane co do rodzaju i kostki i podbudowy (rowniez w zaleznosci od podloza) Pozdrawiam, Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedfek 31.08.2004 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Dzięki za pomoc. Myślę, że Miśka trochę racji ma, lecz przy odpowiedniej podbudowie np. proponowanej przez AdamaY kostka trzymać się będzie, nawet przy delikatnym ruchu pojazdów( podjazd ma 6m długości, także poszaleć się nie da). Obawy moje dotyczą jedynie wody opadowej, ale to się da chyba załatwić spadkami. Teren pod spodem jest raczej piaszczysty, ponadto w miejscu gdzie chcę ułożyć kostkę jest szambo i studnia zbierająca deszczówkę. Obiekty te zasypywałem na przemian pospółką i gruzem betonowym. Jeżeli płyta będzie miała około 15 cm grubości to chyba raczej będzie to stabilne.Jeżeli się mylę to piszcie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 31.08.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 znalazłem jeszcze coś takiego http://www.muratordom.com.pl/8656_3511.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 31.08.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 A jak by to wyglądało z dużego kamienia łupanego (10-20 cm) o nieregularnych kształtach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedfek 01.09.2004 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Dzięki JOSEPH to mnie już przekonało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 01.09.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Bedfek.. jeśli będziesz chciał więcej informacji - pisz na PW.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 29.03.2005 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Witam wszystkich Mam wybetonowany podjazd. Czy na takim podłożu mogę położyć koskę granitową? Wielkie dzięki za info.. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 01.04.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Możesz... jak najbardziej, jednak musisz zastosować warstwę podsypki o odpowiedniej grubości.. około 5 cm w stanie suchym... po dobiciu kostki, między nią a podbudową betonową zostanie około 1 ÷ 2 cm. Pamiętaj, żeby kostkę stanowiącą marginesy takiej konstrukcji układac na wigotnym betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 02.04.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2005 Do właściwego poziomu kostki mam ok 15 cm luzu od betonu.. Czy mogę dać ok 10 cm podsypki z piachu i na to kostkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_wawa 05.04.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 A ma ktos doswiadczenie w wykonaniu podjazdu z duzych kawalkow granitu o nieregularnych ksztaltach i grubosci ? Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 05.04.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Owszem.. też robiłem coś takiego... wyszło całkiem poprawnie.. jedyna wada to to, że trzeba dawać bardzo grubą warstwę podsypki, a proporcja nie może byc "cieńsza" niż 1:4 Alupin - ja dałbym raczej z 8 ÷ 10 cm tłucznia, zageściłbym to i dopiero na to podsypka i kostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 13.08.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Owszem.. też robiłem coś takiego... wyszło całkiem poprawnie.. jedyna wada to to, że trzeba dawać bardzo grubą warstwę podsypki, a proporcja nie może byc "cieńsza" niż 1:4 Alupin - ja dałbym raczej z 8 ÷ 10 cm tłucznia, zageściłbym to i dopiero na to podsypka i kostka. 1:4 oznacza 1 miara cedmentu i 4 miary piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 21.07.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 na Youtube jest sporo poradników. Najciekawsze wydają się być jednak dyskusje (komentarze) prowadzone pod filmami. Z uwagi na większą dostępność filmów anglojęzycznych, zamieszczam linki do wybranych (tagi: laying pave, laying paving): Być może to kwestia klimatu (filmy są chyba juesej, ale.... - podbudowa (zagęszczona i zniwelowana), - podsypka z płukanego piasku - kostka - zasypanie "mulikiem" i zawibrowanie ułożonej kostki Na żadnym z filmów nie znalazłem metody na chudy beton. Może jest zwyczajnie zbędna? Jakie ma zadanie stosowana w Polsce podsypka z chudziaka? Czy zawibrowanie na chudziaku ma jakikolwiek sens technologiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts