Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sam uk?adam kostk? granitow?

bedfek

Recommended Posts

niezaleznie od moich potrzeb, wmojej firmie pojawiła się konieczność wyłożenia kostką placu o powierzchni ok 2000m2. Dostalismy kilka ofert, rozrzut kosmiczny - od 85 zł do 320 zł netto. We wszystkich przypadkach cena bez podbudowy (plac wyłozony płytami MON), kostka betonowa 8cm....

Mam wrażenie, że w tej branży cena to czysty widzimisizm

Kupiłem kostkę (6cm), klasyczna szara cegiełka po 30 zł za m2 (z dowozem ok 20km, na bezzwrotnych paletach). Na podbudowę wydałem na razie ok 3000zł - koszt gruzu betonowego 2200zł, reszta to koparka. Wydam jeszcze ok 1000-1500 zł na żwir, piasek, cement i zagęszczarkę, kolejny 1000zł pójdzie na obrzeża. Łacznie mam 200m2, koszt 1m2 z uwgzlędnieniem powyższych operacji "dodatkowych", nie licząc samego układania to już prawie 60zł za m2 brutto. Przy dużych i prostych powierzchniach można wytargować dobrą stawkę, czyli 20-30 zł za ułożenie. Porywam się z motyką na słońce i zamierzam kostkę ułożyć samemu. Na razie rozgryzam, jak dobrze ustawić poziomy - nie dość, że mam górkę, to jeszcze po łukach. Na dobry początek kupiłem poziomicę sznurkową:

http://images38.fotosik.pl/163/033ebc6e0d672ea1.jpg

na Allegro