Bard13 26.08.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Trafia się okazja. Można kupić tanio nowy dom z działką, bo właściciel chce wyjechać dość daleko i nie wrócić. Zastanawiam się, czy go nie kupić i nie powozić się trochę, żeby go sprzedać z zyskiem i to dość szybko. Czy i ile zapłacę podatku jeśli kupię dom np. za 100 tyś i sprzedam za 200 tyś? Jestem osobą fizyczną i nie ma szans na fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 26.08.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Gdybyś chciał kupić i sprzedać jako firma (wartość sprzedaży pow.40 tys.) musiałbyś od kwoty 200 tys. zł zapłacić 18,03 % podatku VAT i odpowiednią stawkę podatku dochodowego (średnio pewnie ok.30%) od różnicy ceny sprzedaży po odjęciu VATu i ceny zakupu. Jako zwykła osoba fizyczna zapłacisz 10 % wartości sprzedaży. Dojdą jeszcze koszty zakupu i sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 26.08.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Celem uściślenia: Gdybyś chciał kupić i sprzedać jako firma (wartość sprzedaży pow.40 tys.) musiałbyś od kwoty 200 tys. zł zapłacić 18,03 % podatku VAT i odpowiednią stawkę podatku dochodowego (średnio pewnie ok.30%) od różnicy ceny sprzedaży po odjęciu VATu i ceny zakupu. Powyższe dotyczy osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą i wg obecnie obowiązującej skali podatek dochodowy wyniósł by 40% od kwoty zysku +/- 90 k PLN (ZYSK = netto 200 k PLN minus wartość zakupu działki pomniejszona o VAT naliczony jeżeli Sprzedający go naliczył, powiększona o koszty towarzyszące transakcji np. opłaty notarialne). Jeżeli Nabywcą działki byłaby osoba prawna to dochodowy wynosi 19% a inne zmienne pozostają jak opisane wyżej. Jako zwykła osoba fizyczna zapłacisz 10 % wartości sprzedaży. Dojdą jeszcze koszty zakupu i sprzedaży. Powyższe dotyczy osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej. Chodzi tu o podatek wg stawki zryczałtowanej. Trzeba pamiętać, że gdy Urzędowi wartość sprzedaży wyda się "dziwnie" zaniżona, to może on policzyć transakcję wg średnich cen obowiązujących w regionie a nie wg cen wynikających z umowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 27.08.2004 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Alison, ja napisałam średnio około 30%, bo podatek dochodowy jest stopniowany. Od całej kwoty dochodu nie wynosi 40%, tylko najpierw 19%, od nadwyżki 30% i od następnej nadwyżki dopiero 40%. Więc jak weźmie się całą kwotę podatku dochodowego/ do dochodu wyjdzie mniej, średnio właśnie ok.30%. 2. Według średnich cen US może sobie liczyć jeśli cena transakcji znacznie odbiega od tej średniej i słowo "znacznie" jest w ustawie uściślone tj. 30%. 3. Nie rozumiem co ma wspólnego nabywca do podatku dochodowego. Dochodowy płaci sprzedawca, bo u niego powstaje dochód i płaci taki podatek jakiemu podlega sprzedawca. Rodzaj nabywcy może mieć najwyżej wpływ na podatek VAT lub podatek od czynności cywilnoprawnych. 4. O dodatkowych opłatach i kosztach pisałam ,wszystkie pomniejszają dochód. Dodam z własnego doświadczenia, kupowałam i sprzedawałam jako osoba prywatna, składając jeszcze deklarację, że pieniądze przeznacze na cele mieszkaniowe i nie płaciłam podatku wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 27.08.2004 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 jestem osobą fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej. Właśnie się zastanawiam, czy zysk ze sprzedaży muszę wykazać jako dochód i czy nie przeskoczę progów podatkowych dla osoby fizycznej. Jak to dla mnie ostatecznie wygląda, bo się trochę w podatkach gubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 27.08.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Jeśli nie prowadzisz dział. gosp. zakup będzie całkiem osobisty i będziesz zobowiązany zapłacić ryczałtowy podatek w wysokości 10% ceny sprzedaży ,czyli od 200tys. Prócz tego poniesiesz koszty zakupu :notariusz, podatek od czynności cywilnoprawnej, wpis w księgę wieczystą, łącznie wyjdzie ok.5-6% ceny zakupu. Możesz nie płacić ryczałtowego podatku dochodowego (10%), jeśli w ciągu 14 dni złożysz oświadczenie w US, że pieniądze przeznaczysz w ciągu 2 lat na inne własne cele mieszkaniowe. Jeśli przez ten czas nie wydasz wszystkich pieniędzy będziesz musiał zapłacić podatek od nie wydanej kwoty wraz z odsetkami z dniem zakończenia okresu dwuletniego. Jeśli zapłacisz podatek jeszcze później dojdą odsetki karne skarbowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 27.08.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Pyrka, czy mi się zdaje, czy mój post Cię zirytował Nie napisałam niczego innego niż Ty, pomyślałam tylko czytając Twój post, że laik może mieć problemy ze zrozumieniem - stąd moje "uściślenie" . [...] 3. Nie rozumiem co ma wspólnego nabywca do podatku dochodowego. Dochodowy płaci sprzedawca, bo u niego powstaje dochód i płaci taki podatek jakiemu podlega sprzedawca. Rodzaj nabywcy może mieć najwyżej wpływ na podatek VAT lub podatek od czynności cywilnoprawnych. [...] Chodziło mi o sytuację, w której Bard13 kupowałby tą działkę jako osoba prawna (np. jednoosobowa Sp. z o.o.) i odsprzedawał dalej też jako osoba prawna. Wówczas jako Sprzedający podlegałby pod 19% a nie skalę podatkową dla fizycznych - może nieprecyzyjnie się wyraziłam... A jeżeli Bard kupuje i sprzedaje jako fizyczna to płaci ryczałt 10% i procedura jest taka jaką opisałaś w swoim kolejnym poście. Pozdrawiam, Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts