Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zap?ac? podatku?

Bard13

Recommended Posts

Trafia się okazja.

Można kupić tanio nowy dom z działką, bo właściciel chce wyjechać dość daleko i nie wrócić.

Zastanawiam się, czy go nie kupić i nie powozić się trochę, żeby go sprzedać z zyskiem i to dość szybko.

Czy i ile zapłacę podatku jeśli kupię dom np. za 100 tyś i sprzedam za 200 tyś?

Jestem osobą fizyczną i nie ma szans na fakturę.

Gdybyś chciał kupić i sprzedać jako firma (wartość sprzedaży pow.40 tys.) musiałbyś od kwoty 200 tys. zł zapłacić 18,03 % podatku VAT i odpowiednią stawkę podatku dochodowego (średnio pewnie ok.30%) od różnicy ceny sprzedaży po odjęciu VATu i ceny zakupu. Jako zwykła osoba fizyczna zapłacisz 10 % wartości sprzedaży. Dojdą jeszcze koszty zakupu i sprzedaży.

Celem uściślenia:

Gdybyś chciał kupić i sprzedać jako firma (wartość sprzedaży pow.40 tys.) musiałbyś od kwoty 200 tys. zł zapłacić 18,03 % podatku VAT i odpowiednią stawkę podatku dochodowego (średnio pewnie ok.30%) od różnicy ceny sprzedaży po odjęciu VATu i ceny zakupu.

Powyższe dotyczy osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą i wg obecnie obowiązującej skali podatek dochodowy wyniósł by 40% od kwoty zysku +/- 90 k PLN (ZYSK = netto 200 k PLN minus wartość zakupu działki pomniejszona o VAT naliczony jeżeli Sprzedający go naliczył, powiększona o koszty towarzyszące transakcji np. opłaty notarialne).

Jeżeli Nabywcą działki byłaby osoba prawna to dochodowy wynosi 19% a inne zmienne pozostają jak opisane wyżej.

Jako zwykła osoba fizyczna zapłacisz 10 % wartości sprzedaży. Dojdą jeszcze koszty zakupu i sprzedaży.

Powyższe dotyczy osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej. Chodzi tu o podatek wg stawki zryczałtowanej. Trzeba pamiętać, że gdy Urzędowi wartość sprzedaży wyda się "dziwnie" zaniżona, to może on policzyć transakcję wg średnich cen obowiązujących w regionie a nie wg cen wynikających z umowy. Pozdrawiam

Alison, ja napisałam średnio około 30%, bo podatek dochodowy jest stopniowany. Od całej kwoty dochodu nie wynosi 40%, tylko najpierw 19%, od nadwyżki 30% i od następnej nadwyżki dopiero 40%. Więc jak weźmie się całą kwotę podatku dochodowego/ do dochodu wyjdzie mniej, średnio właśnie ok.30%. 2. Według średnich cen US może sobie liczyć jeśli cena transakcji znacznie odbiega od tej średniej i słowo "znacznie" jest w ustawie uściślone tj. 30%. 3. Nie rozumiem co ma wspólnego nabywca do podatku dochodowego. Dochodowy płaci sprzedawca, bo u niego powstaje dochód i płaci taki podatek jakiemu podlega sprzedawca. Rodzaj nabywcy może mieć najwyżej wpływ na podatek VAT lub podatek od czynności cywilnoprawnych. 4. O dodatkowych opłatach i kosztach pisałam ,wszystkie pomniejszają dochód.

Dodam z własnego doświadczenia, kupowałam i sprzedawałam jako osoba prywatna, składając jeszcze deklarację, że pieniądze przeznacze na cele mieszkaniowe i nie płaciłam podatku wcale.

Jeśli nie prowadzisz dział. gosp. zakup będzie całkiem osobisty i będziesz zobowiązany zapłacić ryczałtowy podatek w wysokości 10% ceny sprzedaży ,czyli od 200tys. Prócz tego poniesiesz koszty zakupu :notariusz, podatek od czynności cywilnoprawnej, wpis w księgę wieczystą, łącznie wyjdzie ok.5-6% ceny zakupu. Możesz nie płacić ryczałtowego podatku dochodowego (10%), jeśli w ciągu 14 dni złożysz oświadczenie w US, że pieniądze przeznaczysz w ciągu 2 lat na inne własne cele mieszkaniowe. Jeśli przez ten czas nie wydasz wszystkich pieniędzy będziesz musiał zapłacić podatek od nie wydanej kwoty wraz z odsetkami z dniem zakończenia okresu dwuletniego. Jeśli zapłacisz podatek jeszcze później dojdą odsetki karne skarbowe.

Pyrka, czy mi się zdaje, czy mój post Cię zirytował :wink: Nie napisałam niczego innego niż Ty, pomyślałam tylko czytając Twój post, że laik może mieć problemy ze zrozumieniem - stąd moje "uściślenie" :D .

[...] 3. Nie rozumiem co ma wspólnego nabywca do podatku dochodowego. Dochodowy płaci sprzedawca, bo u niego powstaje dochód i płaci taki podatek jakiemu podlega sprzedawca. Rodzaj nabywcy może mieć najwyżej wpływ na podatek VAT lub podatek od czynności cywilnoprawnych. [...]

Chodziło mi o sytuację, w której Bard13 kupowałby tą działkę jako osoba prawna (np. jednoosobowa Sp. z o.o.) i odsprzedawał dalej też jako osoba prawna. Wówczas jako Sprzedający podlegałby pod 19% a nie skalę podatkową dla fizycznych - może nieprecyzyjnie się wyraziłam... A jeżeli Bard kupuje i sprzedaje jako fizyczna to płaci ryczałt 10% i procedura jest taka jaką opisałaś w swoim kolejnym poście.

Pozdrawiam, Alison :D