Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile Was kosztował strop?

Recommended Posts

Ackerman

135m2

- beton B25 3100zł

- pustaki 3000zł

- stal 3200zł

- stęple 300szt. + deski, spony około 700zł (mało bo własny las)

- robota około ? około 2000zł - za cały dom 19tyś zł

Suma około 10k zł za 135m2

1m2 z robocizną = 75zł

1m2 matariały = 60zł

http://www.republika.pl/mdzalewscy/StropA.jpg

• 9 months później...
a ile płacicie za deski w przypadku stropu lanego ? kompletnie nie wiem jakie są ceny drewna i ile takie deski szalunkowe na strop moga kosztować , bedzie tego około 150 m kw. stropu..?

na szalowanie stropu weź deski nie cieńsze niż 2,5cm - za bardzo dobrej jakości deski płaciłem w tym roku 500zł/kubik za kiepskie 450zł. Moglem kupic jeszcze takie w ogóle z odpadów i chore po 350 ale sie nie zdecydowałem. U mnie na 120m2 stropu, schody wieńce poszło 6 kubików. Posmarowałem je przed betonowaniem olejem zwykłym roślinnym żeby się beton mniej przyczepiał - pomogło.

Aha dolicz sobie też drewno na tzw. legary czyli podparcie deskowania od spodu w poprzek. U mnie za moją sugestią wykorzystali kantówki kupione już na więźbę. Pamietam tylko że majster chciał żebym kupił 240mb tych legarów ale w końcu bardzo ładnie wyszło z drewnem więźbowym

U mnie płyty kanałowe. Zaleta - strop położony w jeden dzień, potem trzeba położyć zbrojenie pomiędzy płytami + wieniec i gotowe. Mam około 160 m2 stropu, dałem około 45 zł za m2, robocizna za cały strop i wieńce ok. 1500 zł plus praca własna (nie ma to jak wakacje). Taki strop można spokojnie wykonać we dwie osoby w 2 tygodnie. Dodam, że zarys budynku jest bardzo skomplikowany, przy prostym projekcie można wszystko zrobić trochę taniej i na pewno szybciej.

Czesc Pattaya

Zderzenie teorii z praktyka - wyliczylismy stan surowy (sama budowa) na 130tys i jak narazie idzie dobrze. Kupilismy np Porotherm bez papiera za 3,30, bloczki betonowe za 2,05 czy tez B20 za 155 z transportem bez papiera. Troche szukamy i oszczedzamy to tu to tam pare zlotych. Fakt dochodza inne nieprzewidziane koszta jak izilacje, pakamera, styropiany itp ale nie jest zle. Powiem ci za kilka tygodni o ile sie ewentualnie pomylilem z moja klarysa.

Czesc Pattaya

Zderzenie teorii z praktyka - wyliczylismy stan surowy (sama budowa) na 130tys i jak narazie idzie dobrze. Kupilismy np Porotherm bez papiera za 3,30, bloczki betonowe za 2,05 czy tez B20 za 155 z transportem bez papiera. Troche szukamy i oszczedzamy to tu to tam pare zlotych. Fakt dochodza inne nieprzewidziane koszta jak izilacje, pakamera, styropiany itp ale nie jest zle. Powiem ci za kilka tygodni o ile sie ewentualnie pomylilem z moja klarysa.

No cześć!

Cieszę się,że dobrze Wam idzie.Oby tak dalej. :D