miki2002 04.11.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Dzień dobry,Czy mogę prosić o poradę, co można ująć w umowie przedwstępnej, aby nie zostać oszukanym?Opiszę krótko:Sprzedaję dom za 400 tys., u notariusza umowa przedwstępna, listopad 2016 - zadatek 50 tys. i zaliczka 150 tys. , a w czerwcu umowa przyrzeczona i pozostała kwota 200 tys. , oraz opuszczenie domu. W tym czasie chcę budować dom, a co się stanie, jak mi kupcy w czerwcu oświadczą, że nie mają pieniędzy ( na dzisiejszy dzień gwarantują , że mają) i chcą zrezygnować? Rozumiem, że zadatek przepada. A co z zaliczką , ile mam czasu na oddanie? Ja teoretycznie też ich nie mam ( mam na myśli zaliczka do oddania) , bo kupiłam materiał na dom.Jak ująć w umowie przedwstępnej, że gdyby coś się takiego stało, to czas na oddanie zaliczki niezwłocznie po sprzedaży tego domu .Może inne rady nasuwają się Państwu w korzyści dla sprzedającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 04.11.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Zadatek zostaje u Ciebie. Kwestia terminu zwrotu zaliczki jest do uzgodnienia pomiędzy sprzedającym i kupującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts