mate 26.08.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Dobry wieczór!proszę o pomoc ,uwagi ,doświadczenia własne osób ,które budowały ,budują?ściany zewnętrzne domu z kamienia naturalnego(wapień ,piaskowiec)lub chcą całą elewację domu wykończyć w ten sposób(z czego ściana nośna? jakie ocieplenie?czy to w ogóle się sprawdzi?!)dziękuję i z niecierpliwością oczekuję na jakieś sygnały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 27.08.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Część elewacji mam z łupanego piaskowca, układanego na płasko, bez fugi (spoina schowana). Ściana 3W: max, wełna, piaskowiec. Kamieniarzom wiele trudu sprawiło zachowanie pustki powietrznej między wełną a kamieniem - wlatywała im zaprawa, niektóre kamienie zachodziły za daleko. Nie stałem przy nich cały czas i nie mam pewności czy to jest 100% dobrze zrobione. Pustka jest tu ważna (wietrzenie przez otwory w ścianie elewacyjnej też) bo piaskowiec jest higroskopijny - mimo impregrancji Aqua-stopem. Jeszcze nie mieszkam, nie wiem jak to się wszystko będzie sprawdzać, ale wygląda fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate 27.08.2004 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 dzięki za informacjea czy przy ociepleniu styropianem też będzie konieczna pustka powietrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 27.08.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Widziałam dom, w którym niektóre ściany były z łupanych kamieni polnych. Piękne!!! Gospodarze są więcej niż zadowoleni. Mam namiary na fachowca który to robił. Niestety bardzo drogi. My zrezygnowaliśmy. Zamiast tego będziemy mieli okładziny części elewacji z łupków kamiennych. Tez ładny materiał, duzo łatwiej go ułozyć. Duży wybór barw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 28.08.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Mate ja mam cześć ścian zewnetrznych z wapienia z okolic Kazimierza. Kamień był obrabiany na budowie przez murarzy którzy budowali reszte domu (bardzo łatwio sie to obrabia zwykłą siekierką). Ściany sa 3 warstwowe z 15cm wełny i teoretycznie 2..3cm pustki powietrznej. W rzeczywistości wyszło tej szczeliny w tej scianie kamiennej tyle ile wyszło bo kamien to nie cegła i ma nieco różne wymiary. Zastosowałem szerokie okapy dachu bo wapień nie jest najlepszy do ścian nasaczanych kazdym deszczem . Mam na dole nawiewniki co ok 50cm, tyle szczeliny powietrznej ile wyszło bo wiem, ze wilgoć jak wejdzie do szczeliny przez kamień to i tak znajdzie sobie jakiś wylot nawet jesli ta szczelina nie będzie idelanie taka jak sie spodziewałem. Jesli porównać opór dla wilgoci jaki stanowi nawet niezabezpieczona ściana w wapienia z oporem wełny lub najmniejszej szczeliny powietrznej - to sa wartości nieporównywalne. Jesli w ścianie bedziesz miał styropian to tym niemniej warto to choćby cześciowo wentylowac. Zapytaj specjalistów - mi powiedzieli tak: może to nie jest niezbędne ale zawsze lepiej to miec bo koszt niewielki a pewność znacznie wieksza. Ważna uwaga - (1) gdybyś budował z wapienia (dobre adresy dostawcy moge podac na priv) to możesz do tego wziąśc zwykłych nieco lepszych murarzy o ile nie chcesz aby to była ściana jak z żurnala - ja szukałem naturalności i jestem zadowolony, (2) przypilnuj aby dokładnie licowali kamienie od strony zewnetrznej - wewnatrz ściany wyjdzie jak wyjdzie i to nie przeszkadza A efekt ściany z wapienia jest SUPER pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb6 12.06.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 WojtekSzjak byś mógł na priva wrzucić adresy gdzie można zakupić kamień byłbym wdzięczny.Poza tym może byście pokazali swoje ściany na forum ,byłoby naprawdę fajnie widzieć jak to wygląda wizualnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 12.06.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Gdyby ściany z kamienia miały pełnic funkcję nośna to ponoć nie może być "strzelany" jak to często robią w kamieniołomach . Przy traktowaniu skały ładunkiem wybuchowym kamienie są całe spękane i kiepsko się sprawdzają przy przenoszeniu obciążeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 12.06.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 ściany zewnętrzne domu z kamienia naturalnego Znam osobę, która mieszkała w poniemieckim domu ze ścianami z kamienia. To ona właśnie wspomniała mi o bardzo nieprzyjemnym mikroklimacie tego domu. Kamień jest materiałem raczej zbitym więc szybko nagrzewa się i powoli stygnie. Nad ranem, w wyniku wieczornego ochłodzenia i osiągnięcia punktu rosy, właśnie na nim najczęściej wykrapla się woda z powietrza. Stąd, często w górach szemrają strumyki "z niczego" choć właśnie ze skroplonej wody. Podobny efekt na ścianach domu może doprowadzić do jego zawilgocenia, dlatego przy wykonywaniu takich ścian zewnętrznych należy zadbać o bardzo szczelną izolację przeciwwilgociową. Może i takie domy wyglądają romantycznie, ale są (według mnie) bardzo niepraktyczne. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.06.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Gdyby ściany z kamienia miały pełnic funkcję nośna to ponoć nie może być "strzelany" .... No własnie - jaki kamień na cokół można użyć jako warstwę nośną, pod wyższą warstwą np. z cegły klinkierowej? Jest w ogóle taka możliwośc by kamień pełnił funkcję nośną (nie konstrukcyjną, tylko pod ścianą osłonową)? Jakiej grubości powienien być wtedy mur wykonany z tego kamienia i na jaką zaprawę łączony? I czy wtedy można murować cegłę bezpośrednio na kamieniu, czy należy mimo wszystko stosować jakieś sposoby dylatujące i odciążające warstwę kamienia od wyzszej warstwy cegieł? Ktoś ma może jakieś linki do odpowiednich metod takiego wykonania ściany osłonowej w ścianie 3W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marhaba 13.06.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Mielismy w projekcie podpory z piaskowca. Bardzo nam się podobały takie domy. Ale wykonawca na podstawie swoich doświadczeń nam odradził i uwierzylismy mu. Podpory będą z takiego materiału jak cokół, zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 13.06.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Gdyby ściany z kamienia miały pełnic funkcję nośna to ponoć nie może być "strzelany" .... No własnie - jaki kamień na cokół można użyć jako warstwę nośną, pod wyższą warstwą np. z cegły klinkierowej? Jest w ogóle taka możliwośc by kamień pełnił funkcję nośną (nie konstrukcyjną, tylko pod ścianą osłonową)? Jakiej grubości powienien być wtedy mur wykonany z tego kamienia i na jaką zaprawę łączony? I czy wtedy można murować cegłę bezpośrednio na kamieniu, czy należy mimo wszystko stosować jakieś sposoby dylatujące i odciążające warstwę kamienia od wyzszej warstwy cegieł? Ktoś ma może jakieś linki do odpowiednich metod takiego wykonania ściany osłonowej w ścianie 3W? mam u siebie taki mur z kamienia. Wykony w technice 3W gdzie na wspólnej stopie fundamentowej od samego dołu budowane sa odpowiednie warstwy : 24cm konstrukcyjna 16cm ziolacja termiczna 12cm osłonowa warstwy przewiązane sa kotwami HABE wg technologi tzn w odstepach ok 75cm w poziomie i ok 50 cm w pionie, geściej przy naroznikach. Warstwa nośna to pustaki U220 na zaprawie cementowej warstwa osłonowa to wapień kazimierski lupany na budowie o orientacyjnej grubości 10..14cm na zaprawie cementowej. W miejscach gdzie kamień stanowi tylko podmurówkę pod zwykłą scianę z pustaka K3 na odpowiedniej wysokosci nastepuje przemurowanie kamienia w pustak. Całkiem po prostu uwaga: jesli na scianie kamiennej postawicie scianę murowana i tynkowana jak u mnie to gorąco radze dobrze zabezpieczyc kamień przed pochlapaniem tynkiem. Mozna oszcędzić sobie sporo roboty z jego czyszczeniem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ....W miejscach gdzie kamień stanowi tylko podmurówkę pod zwykłą scianę z pustaka K3 na odpowiedniej wysokosci nastepuje przemurowanie kamienia w pustak. Całkiem po prostu Dzięki . A mógłbyś jeszcze podać jakąś fotkę jak to się prezentuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 13.06.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ściany zewnętrzne domu z kamienia naturalnego Znam osobę, która mieszkała w poniemieckim domu ze ścianami z kamienia. To ona właśnie wspomniała mi o bardzo nieprzyjemnym mikroklimacie tego domu. Kamień jest materiałem raczej zbitym więc szybko nagrzewa się i powoli stygnie. Nad ranem, w wyniku wieczornego ochłodzenia i osiągnięcia punktu rosy, właśnie na nim najczęściej wykrapla się woda z powietrza. Stąd, często w górach szemrają strumyki "z niczego" choć właśnie ze skroplonej wody. Podobny efekt na ścianach domu może doprowadzić do jego zawilgocenia, dlatego przy wykonywaniu takich ścian zewnętrznych należy zadbać o bardzo szczelną izolację przeciwwilgociową. Może i takie domy wyglądają romantycznie, ale są (według mnie) bardzo niepraktyczne. . Nic bardziej błędnego mieszkam w domu z kamiennym przyziemiem (wysoka piwnica) i nie mam żadnej wilgoci . Sciana była wymurowana z brukowca , który był różnej długości . Od wewnątrz wymurowałem ścianę z połówki pustaka betonowego . Miejsca między kamieniami i pustakiem wypełniłem betonem . Potem dałem 5 cm styropianu i cegłę dziurawkę na 6 . Piwnica jest chłodna w upały i bardzo ciepła w zimie oraz sucha . Sama elewacja kamienna nie zadawala mnie jednak w 100 % . Niestety dobrze położony kamień polny łupany to sama przyjemność dla oka . Koszt jego położenia ponownie poprawnie w moim przypadku to 50 000 zł . Cóż kiedyś budowało się z takiego materiału jaki był . A dom mój wygląda tak : http://voila.pl/np69l/index.php?get=1&f=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 12.05.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Podciagam temat. Może ktoś zamieści zdjęcia elewacji z kamienia. Mnie inetreseuje piaskowiec układano na plasko.Chciałbym nim obmurować cokół domu i komin (który przylega do ściany domu). Będę wdzięczny za każdą pomoc i informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts