Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany zewn?trzne z kamienia naturalnego

mate

Recommended Posts

Dobry wieczór!

proszę o pomoc ,uwagi ,doświadczenia własne osób ,które budowały ,budują?ściany zewnętrzne domu z kamienia naturalnego(wapień ,piaskowiec)lub chcą całą elewację domu wykończyć w ten sposób

(z czego ściana nośna? jakie ocieplenie?czy to w ogóle się sprawdzi?!)

dziękuję i z niecierpliwością oczekuję na jakieś sygnały

Część elewacji mam z łupanego piaskowca, układanego na płasko, bez fugi (spoina schowana). Ściana 3W: max, wełna, piaskowiec. Kamieniarzom wiele trudu sprawiło zachowanie pustki powietrznej między wełną a kamieniem - wlatywała im zaprawa, niektóre kamienie zachodziły za daleko. Nie stałem przy nich cały czas i nie mam pewności czy to jest 100% dobrze zrobione. Pustka jest tu ważna (wietrzenie przez otwory w ścianie elewacyjnej też) bo piaskowiec jest higroskopijny - mimo impregrancji Aqua-stopem. Jeszcze nie mieszkam, nie wiem jak to się wszystko będzie sprawdzać, ale wygląda fajnie.

Widziałam dom, w którym niektóre ściany były z łupanych kamieni polnych. Piękne!!! Gospodarze są więcej niż zadowoleni. Mam namiary na fachowca który to robił. Niestety bardzo drogi. My zrezygnowaliśmy. Zamiast tego będziemy mieli okładziny części elewacji z łupków kamiennych. Tez ładny materiał, duzo łatwiej go ułozyć. Duży wybór barw.

Mate

ja mam cześć ścian zewnetrznych z wapienia z okolic Kazimierza. Kamień był obrabiany na budowie przez murarzy którzy budowali reszte domu (bardzo łatwio sie to obrabia zwykłą siekierką). Ściany sa 3 warstwowe z 15cm wełny i teoretycznie 2..3cm pustki powietrznej. W rzeczywistości wyszło tej szczeliny w tej scianie kamiennej tyle ile wyszło bo kamien to nie cegła i ma nieco różne wymiary. Zastosowałem szerokie okapy dachu bo wapień nie jest najlepszy do ścian nasaczanych kazdym deszczem :). Mam na dole nawiewniki co ok 50cm, tyle szczeliny powietrznej ile wyszło bo wiem, ze wilgoć jak wejdzie do szczeliny przez kamień to i tak znajdzie sobie jakiś wylot nawet jesli ta szczelina nie będzie idelanie taka jak sie spodziewałem. Jesli porównać opór dla wilgoci jaki stanowi nawet niezabezpieczona ściana w wapienia z oporem wełny lub najmniejszej szczeliny powietrznej - to sa wartości nieporównywalne.

Jesli w ścianie bedziesz miał styropian to tym niemniej warto to choćby cześciowo wentylowac. Zapytaj specjalistów - mi powiedzieli tak: może to nie jest niezbędne ale zawsze lepiej to miec bo koszt niewielki a pewność znacznie wieksza.

Ważna uwaga - (1) gdybyś budował z wapienia (dobre adresy dostawcy moge podac na priv) to możesz do tego wziąśc zwykłych nieco lepszych murarzy o ile nie chcesz aby to była ściana jak z żurnala - ja szukałem naturalności i jestem zadowolony, (2) przypilnuj aby dokładnie licowali kamienie od strony zewnetrznej - wewnatrz ściany wyjdzie jak wyjdzie i to nie przeszkadza

A efekt ściany z wapienia jest SUPER

pozdrawiam

• 2 years później...
ściany zewnętrzne domu z kamienia naturalnego

Znam osobę, która mieszkała w poniemieckim domu ze ścianami z kamienia.

To ona właśnie wspomniała mi o bardzo nieprzyjemnym mikroklimacie tego domu.

Kamień jest materiałem raczej zbitym więc szybko nagrzewa się i powoli stygnie. Nad ranem, w wyniku wieczornego ochłodzenia i osiągnięcia punktu rosy, właśnie na nim najczęściej wykrapla się woda z powietrza. Stąd, często w górach szemrają strumyki "z niczego" choć właśnie ze skroplonej wody.

Podobny efekt na ścianach domu może doprowadzić do jego zawilgocenia, dlatego przy wykonywaniu takich ścian zewnętrznych należy zadbać o bardzo szczelną izolację przeciwwilgociową.

Może i takie domy wyglądają romantycznie, ale są (według mnie) bardzo niepraktyczne.

.

Gdyby ściany z kamienia miały pełnic funkcję nośna to ponoć nie może być "strzelany" ....

No własnie - jaki kamień na cokół można użyć jako warstwę nośną, pod wyższą warstwą np. z cegły klinkierowej? Jest w ogóle taka możliwośc by kamień pełnił funkcję nośną (nie konstrukcyjną, tylko pod ścianą osłonową)? Jakiej grubości powienien być wtedy mur wykonany z tego kamienia i na jaką zaprawę łączony?

I czy wtedy można murować cegłę bezpośrednio na kamieniu, czy należy mimo wszystko stosować jakieś sposoby dylatujące i odciążające warstwę kamienia od wyzszej warstwy cegieł?

Ktoś ma może jakieś linki do odpowiednich metod takiego wykonania ściany osłonowej w ścianie 3W?

Gdyby ściany z kamienia miały pełnic funkcję nośna to ponoć nie może być "strzelany" ....

No własnie - jaki kamień na cokół można użyć jako warstwę nośną, pod wyższą warstwą np. z cegły klinkierowej? Jest w ogóle taka możliwośc by kamień pełnił funkcję nośną (nie konstrukcyjną, tylko pod ścianą osłonową)? Jakiej grubości powienien być wtedy mur wykonany z tego kamienia i na jaką zaprawę łączony?

I czy wtedy można murować cegłę bezpośrednio na kamieniu, czy należy mimo wszystko stosować jakieś sposoby dylatujące i odciążające warstwę kamienia od wyzszej warstwy cegieł?

Ktoś ma może jakieś linki do odpowiednich metod takiego wykonania ściany osłonowej w ścianie 3W?

mam u siebie taki mur z kamienia. Wykony w technice 3W gdzie na wspólnej stopie fundamentowej od samego dołu budowane sa odpowiednie warstwy :

24cm konstrukcyjna

16cm ziolacja termiczna

12cm osłonowa

warstwy przewiązane sa kotwami HABE wg technologi tzn w odstepach ok 75cm w poziomie i ok 50 cm w pionie, geściej przy naroznikach.

Warstwa nośna to pustaki U220 na zaprawie cementowej

warstwa osłonowa to wapień kazimierski lupany na budowie o orientacyjnej grubości 10..14cm na zaprawie cementowej.

W miejscach gdzie kamień stanowi tylko podmurówkę pod zwykłą scianę z pustaka K3 na odpowiedniej wysokosci nastepuje przemurowanie kamienia w pustak. Całkiem po prostu :)

uwaga: jesli na scianie kamiennej postawicie scianę murowana i tynkowana jak u mnie to gorąco radze dobrze zabezpieczyc kamień przed pochlapaniem tynkiem. Mozna oszcędzić sobie sporo roboty z jego czyszczeniem :)

pozdrawiam

....W miejscach gdzie kamień stanowi tylko podmurówkę pod zwykłą scianę z pustaka K3 na odpowiedniej wysokosci nastepuje przemurowanie kamienia w pustak. Całkiem po prostu :)

Dzięki :).

A mógłbyś jeszcze podać jakąś fotkę jak to się prezentuje?

ściany zewnętrzne domu z kamienia naturalnego

Znam osobę, która mieszkała w poniemieckim domu ze ścianami z kamienia.

To ona właśnie wspomniała mi o bardzo nieprzyjemnym mikroklimacie tego domu.

Kamień jest materiałem raczej zbitym więc szybko nagrzewa się i powoli stygnie. Nad ranem, w wyniku wieczornego ochłodzenia i osiągnięcia punktu rosy, właśnie na nim najczęściej wykrapla się woda z powietrza. Stąd, często w górach szemrają strumyki "z niczego" choć właśnie ze skroplonej wody.

Podobny efekt na ścianach domu może doprowadzić do jego zawilgocenia, dlatego przy wykonywaniu takich ścian zewnętrznych należy zadbać o bardzo szczelną izolację przeciwwilgociową.

Może i takie domy wyglądają romantycznie, ale są (według mnie) bardzo niepraktyczne.

.

Nic bardziej błędnego mieszkam w domu z kamiennym przyziemiem (wysoka piwnica) i nie mam żadnej wilgoci . Sciana była wymurowana z brukowca , który był różnej długości . Od wewnątrz wymurowałem ścianę z połówki pustaka betonowego . Miejsca między kamieniami i pustakiem wypełniłem betonem . Potem dałem 5 cm styropianu i cegłę dziurawkę na 6 . Piwnica jest chłodna w upały i bardzo ciepła w zimie oraz sucha . Sama elewacja kamienna nie zadawala mnie jednak w 100 % . Niestety dobrze położony kamień polny łupany to sama przyjemność dla oka . Koszt jego położenia ponownie poprawnie w moim przypadku to 50 000 zł . Cóż kiedyś budowało się z takiego materiału jaki był . A dom mój wygląda tak :

http://voila.pl/np69l/index.php?get=1&f=1

• 10 months później...