giman 04.11.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Czy dla wszystkich trzech kierunków współczynniki przenikania ciepła powinny być zbliżone do siebie czy raczej zróżnicowane?Zróżnicowane, czyli np dach/strop niższy współczynnik niż podłoga, bo ziemia pod domem cieplejsza niż powietrze. Gdzieś czytałem o takiej zgrubnej regule 20,20,30, czyli 20cm ścian, 20 cm podłoga i 30 cm dach/strop.Przy takim założeniu to z grubsza (mniejsza o budulec ściany):sciany 20cm 0,183strop 30cm 0,127podloga 20cm 0,176Czy ten strop nie przesadzony, może dać 25cm to będzie U=0,153 i tak najmniejszy.A może na podłogę wystarczy ~16cm wtedy U=~0,214 PS Będę miał parterówkę czyli górna izolacja to strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.11.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Przelicz sobie to całościowo, tzn ile będzie wynosić zapotrzebowanie na ciepło w różnych wariantach. Ile doplacisz do grubszej izolacji i ile na tym zyskasz. Czym chcesz ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.11.2016 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Dom jest w fazie koncepcyjnej, czyli jeszcze kawałek drogi do posiadania projektu.Chyba za bardzo nie mam danych do obliczeń zapotrzebowania na ciepło dlatego pytam tak ogólnie.Ogrzewanie planuje powietrzną pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 05.11.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Według Mnie nie warto oszczędzać, ja dałem 40 cm strop, 25 ściany. Dużo więcej nie dopłacisz,,a będzie się zwracać całe życie EDITBzdury napisałem 40cm strop i ściany, 25cm podłoga Edytowane 8 Listopada 2016 przez scrabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 08.11.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Czy dla wszystkich trzech kierunków współczynniki przenikania ciepła powinny być zbliżone do siebie czy raczej zróżnicowane? Zróżnicowane, czyli np dach/strop niższy współczynnik niż podłoga, bo ziemia pod domem cieplejsza niż powietrze. Gdzieś czytałem o takiej zgrubnej regule 20,20,30, czyli 20cm ścian, 20 cm podłoga i 30 cm dach/strop. Przy takim założeniu to z grubsza (mniejsza o budulec ściany): sciany 20cm 0,183 strop 30cm 0,127 podloga 20cm 0,176 Czy ten strop nie przesadzony, może dać 25cm to będzie U=0,153 i tak najmniejszy. A może na podłogę wystarczy ~16cm wtedy U=~0,214 PS Będę miał parterówkę czyli górna izolacja to strop. Zasada czy też reguła jaka została powyżej przytoczona jest w pewnym stopniu zgodna z zasadami projektowania przegród budowlanych (ściany, stropy, podłogi, itp.) w budownictwie energooszczędnym. Ciepłe powietrze będzie zawsze przemieszczało się w kierunku stropu/poddasza, stąd odpowiednia ochrona cieplna jest konieczna. Różnica temperatur pomiędzy temperaturą po zewnętrznej stronie ścian i stropu/poddasza i wewnątrz budynku jest znacznie większa (zimą) niż w przypadku podłogi na gruncie dlatego proporcjonalnie skuteczność izolacji powinna być zachowana. Jaka powinna być grubość styropianu? i jaki konkretnie typ powinien zostać zastosowany? o tym powinien zadecydować projektant,wybierając optymalne rozwiązanie. Styropian grafitowy przy mniejszej grubości osiąga większy opór cieplny. Dla porównania 15 cm grubość styropianu np TERMONIUM PLUS fasada, będzie zapewniać taką samą ochronę cieplną jak 21 cm zwykłego białego styropianu. Warto zatem zastosować styropian z dodatkiem grafitu i uzyskać lepszą ochronę cieplną, mając na uwadze zmiany wymagań ochrony cieplnej budynków, jakie mają się dokonać w najbliższych kilku latach.Do ostatecznych konsultacji projektowych i z dużą rezerwą można założyć następujące grubości grafitowych izolacji styropianowych: strop 30 cm, ściany zewnętrzne 20 cm, podłoga na gruncie 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts