Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasa Mieszkaniowa a odliczenia

Gość

Recommended Posts

Kupuje mieszkanie za 100 tys PLN. Mam uruchomiona ulge budowlana i rownoczesnie w tym roku koncze oszczedzanie w kasie. Zalozmy ze oszczedzilem 50 tys (ta czesc odlicza sie naturalnie od podatku *0,3) natomiast 50 tys biore na kredyt. Czy splate rat tego kredytu mozna odliczac od podatku jezeli tak to na zasadzie kasy *03 czy ulgi budowlanej *0,19? Moj urzad skarbowy twierdzi ze nie...

Preferencyjna stawka odliczeń jaką jest 30% dotyczyła tylko "oszczędzania". Wydając 100tys wpisujesz je w "dużą tabelkę", a na następnej stronie dokonasz pomniejszenia o wykorzystane środki z KM.

Jeżeli to mieszkanie chcesz odliczyć od podatku, to rozumiem że jest on nowe i podlegające warunkom dawnych odliczeń i że wpłacałeś już w poprzednich latach kasę na jego budowę (warunek kontynuacji tej samej inwestycji). Jeżeli tak nie jest to nie możesz oczywiście odliczyć nic ponad to co odliczasz z KM.

Dokladnie to jest tak:

kase zbieram od 3 lat i uzbieralem 50 tys, z czego odpisalem 0,3 *50 = 15 tys. I tego juz drugi raz nie odpisze.

W grudniu zaczalem kupowac nowe mieszkanie wydajac na nie w grudniu 1001, 200PLN uruchamiajac tym samym "duza" ulge, Calkowita zaplata za mieszkanie wynosi 100.000 PLN i zaplace ja w grudniu 02 przelewajac srodki z Kasy. 50(juz odliczone) oraz 50 w formie tzw preferencyjnego kredytu z kasy. Moja watpliwosc dotyczy tego czy wlasnie te 50tys brane jako kredyt mozna wrzucic w "duza" ulge*0,19. Jezeli biore normalny kredyt to tak, ale moj US twierdzi ze ten jest "preferencyjny" wiec nie!

Twój US gada bzdury. Możesz to olać, lub z ironicznym uśmiechem poprosić ich o paragraf ustawy, który o tym mówi.

W grudniu wydasz 100tys. na mieszkanie, więc tą kwotę wpiszesz w "dużą tabelkę", to żebyś nie odliczył drugi raz tych 15 tys. zapewnia pozycja pomniejszenia na ostatniej stronie. Trzeba tylko ją dobrze sobie policzyć w niektórych przypadkach. Odszukaj rozporządzenie MF z (chyba) 09.11.2001. Gdzieś tu na Forum podawałem do niego link. Jak będziesz miał problemy, to w zimie (mam zwykle więcej czasu niż teraz) przypomnij się po privie.