Ksosik 05.11.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Witam, mam niemały problem...dekarz zakończył swoją pracę w czerwcu, ale dopiero dziś zwróciłem uwagę na jeden szczegół, który nie daje mi spokoju. Robiłem drenaż wokół domu i tak sobie siadłem odpocząć i zacząłem się zastanawiać, w jaki sposób ocieplić ścianę koło rynny, a konkretnie chodzi mi o to miejsce wskazane na zdjęciu czyli ścianę za rynną. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 05.11.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Zdejmij Rynnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 05.11.2016 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Zdejmij Rynnę Hmm, ok nie do końca jasno to opisałem, wiadomo, że trzeba będzie ściągnąć rynnę...ale ta rynna będzie przechodzić przez ocieplenie ściany i jak to "przejście" zrobić, skoro sam sztucer jak i część rury spustowej będa jakby w ociepleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 05.11.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) Zastosowano zły kosz spustowy.Powinien wychodzić poza gzyms. Coś takiego:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=361641&d=1468786811 Tylko oczywiście dopasowane do stylu budynku. Edytowane 5 Listopada 2016 przez Rex_Kos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 06.11.2016 00:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Zastosowano zły kosz spustowy. Powinien wychodzić poza gzyms. Coś takiego: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=361641&d=1468786811 Tylko oczywiście dopasowane do stylu budynku. Hmm, no to lipa...teraz będę myślał przez zimę jak to zrobić żeby było ok. Czy to, co jest obecnie można przerobić na ten kosz, o którym wspomniał Rex_Kos? Bo ta k myślałem, że skoro chcę dać 15 cm styropianu, to może da się jakoś dopasować styro do kształtu rynny...tylko jak to by wyglądało?! Przyznam, że podłamało mnie to... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 06.11.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Chłopie O czym tu myśleć, ekipa zdejmie rynnę, ociepli, złoży rynnę. Kupisz kosz, złożą kosz, kupisz kolano, złożą kolano i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 06.11.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 rynna schowana w ociepleniu a rura spustowa wystająca na zewnątrz? nie lepiej polutować wszystko i schować tak aby nie było jej widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 06.11.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jak ktoś chce to oczywiście, że można. Tylko to rozwiązanie o ile estetyczne nie jest pozbawione wad.Rura spustowa to pewnie coś pomiędzy fi 10-12cm. Więc w tym miejscu zostanie 3 cm ocieplenia (jeśli ma być 15cm styro).Taki piękny mostek termiczny z dołu do góry. Druga sprawa to wymiana takiej rury w przyszłości.Kończy się wprowadzaniem czegoś o mniejszej średnicy albo pruciem elewacji. Również jakikolwiek przeciek w takiej rurze to woda pod elewacją(dla przykładu gdy kanalizacja deszczowa nie odbierze wody to w takim pionie stanie woda i wyjdzie każdym możliwym miejscem). Rura schowana w styro to dla mnie tak samo wątpliwe rozwiązanie jak chowane w elewacji rynny.Wygrywa estetyka nad funkcjonalnością - do pierwszego przecieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 06.11.2016 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) rynna schowana w ociepleniu a rura spustowa wystająca na zewnątrz? nie lepiej polutować wszystko i schować tak aby nie było jej widać? Też o tym myślałem, tylko skoro ma być 15 cm ocieplenia, to jak schowam w środku całą rynnę, która jest fi 100, to nie będzie mi tam przemarzać? Dodatkowo, jak za parę lat coś się spartoli z tą rynną, to elewacja do rozbiórki...cholera sam nie wiem, co robić. Może lepiej zdjąć ten sztucer i założyć kosz spustowy, tak żeby rynny nie chować w ociepleniu? Tylko nie bardzo mogę sobie to wyobrazić, jak miałoby to wyglądać, poza tym do czego ten kosz przymocować? Chyba sprzedam dom Rex_Kos - no właśnie też mam takie wątpliwości...wolę jednak rozwiązanie, które w przyszłości nie będzie niosło konieczności rozwalania elewacji...więc zostaje druga opcja, czyli kosz spustowy, tylko czy się da to zrobić... Edytowane 6 Listopada 2016 przez Ksosik dodanie info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 06.11.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Twój przypadek to klasyczny przykład braku uzgodnień pomiędzy poszczególnymi etapami prac. Zadzwoń do wykonawcy rynny. To się da poprawić bez problemu.Kosz opiera się na rurze spustowej - to wystarczy. Jakby był trochę bardziej przewidujący to powinien zapytać o grubość ocieplenia.Skoro zastosował kolanko i odsunął rurę spustową od ściany to wiedział co tam będzie.To świadczy tylko o bezmyślności przy przeprowadzaniu rury przez gzyms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 06.11.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Masz rury z tytan cynku, więc lutowane chyba na długie lata. na dole otwarta kratka rewizyjna rozwiązuje problem z zatkanym odpływem i przeciekiem.Można dać rurę pcv osłonową co dodatkowo uszczelni pion i ułatwi ewentualną wymianęMożna było ewentualnie zrobić wpust w ścianie, żeby ocieplenie było jednakowe Nie chcesz zrobić czegoś na wzór podrubienia elewacji w tym miejscu? Może w innym kolorze np 30cm i wtedy mógłbyś odsunąć całość od ściany o 15cm.Trudno teraz wykombinować rozwiązanie estetyczne i praktyczne.Na myśl przychodzi mi jeszcze prostokątna rura spustowa, która prawdopodobnie wychodząca z elewacji wyglądałaby lepiej niż ta którą masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 06.11.2016 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Masz rury z tytan cynku, więc lutowane chyba na długie lata. na dole otwarta kratka rewizyjna rozwiązuje problem z zatkanym odpływem i przeciekiem. Można dać rurę pcv osłonową co dodatkowo uszczelni pion i ułatwi ewentualną wymianę Można było ewentualnie zrobić wpust w ścianie, żeby ocieplenie było jednakowe Nie chcesz zrobić czegoś na wzór podrubienia elewacji w tym miejscu? Może w innym kolorze np 30cm i wtedy mógłbyś odsunąć całość od ściany o 15cm. Trudno teraz wykombinować rozwiązanie estetyczne i praktyczne. Na myśl przychodzi mi jeszcze prostokątna rura spustowa, która prawdopodobnie wychodząca z elewacji wyglądałaby lepiej niż ta którą masz. Jarekpolak, wielkie dzięki za szereg pomysłów, jednak wybiorę chyba rozwiązanie, dzięki któremu będę miał bezproblemowy dostęp do rynny, boję się sytuacji, kiedy coś się rozszczelni i szlag trafi całą elewację koło rynny...na pewno schowanie tego pod spód, nawet przy ewentualnym pogrubieniu ocieplenia, jest ciekawym i estetycznym rozwiązaniem, ale jutro zadzwonię do dekarza i zapytam o rozwiązanie, które proponował Rex_Kos, mam nadzieję, że nie będzie ze zmianą problemu. Mam nadzieję, że da się te rynnę połączyć z koszem. Pozdrawiam Was i dziękuję za zaangażowanie w problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 08.11.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 i co, i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts