tablo888 06.11.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Witam posiadamy dom około 100letni podwójne mury z cegły z pustka powietrzną wymiary 16m długi na 9m szeroki w tej chwili piec to zwykły zasypowy 17KW palone węglem temp w domu około 23 stopni spalanie w ciągu sezonu nie przekracza 3t piec zakupiony nowy 2lata temu. Chcemy zaadoptować strych na mieszkanie dla córki z rodziną strop drewniany wypełniony trzcina i gliną dachówka na dachu w ogóle nie ogrzewany. Poddasze będzie ocieplone wełną i strop również Czy potrzebny będzie większy piec? W planie również ocieplenie budynku w niedalekiej przyszłości.Wydaje Mi się,że dom jest ciepły zużycie węgla w ciągu zimy jest na przyzwoitym poziomie.U Mnie w okolicy instalatorzy starej daty już mówili,że ten piec jest za mały na sam dół więc pytam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.11.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Poddasze lepiej dociepl pianką to efekt będzie lepszy i większa szansa, że kocioł się wyrobi, Do tej pory i tak tym poddaszem uciekała większość ciepła, więc po dobrym dociepleniu poddasza i dachu spalanie może nawet zmaleć [chyba, że CWU też nim grzejesz]. Po tym wszystkim kup dobry węgiel i dasz radę - mam nadzieję, że palisz od góry jeśli to górniak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tablo888 07.11.2016 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Tez Mi sie tak wydaje,ze większość ciepła i tak teraz ucieka górą niż murami.palone jest dobrym weglem od góry teraz np około 10 jest rozpalone wsypana weglarka okolo 15kg i do wieczora jest cieplo a kaloryfery poprzykrecane temp w domu 23s do góry bedzie max 5grzejników Cwu tez będzie grzane dla 3dzieci i 4 dorosłych.Lepiej chyba,że kociol nie jest zbyt duży.fachmani u Mnie najchetniej wsadzili by 30KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.11.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Większa moc to większy zasyp, który na dłużej by wystarczał, dlatego tak duże zasypowce proponują, ale to nie znaczy, że ten 17 kW nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.11.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 ja mam podobny dom z podwójnymi murami , kocioł 20-ka defro GS , i powiem że kocioł mam dwa razy za duży jedyne co mnie ratuje to start zimnej podłogo do zagrzania około 2 godz i potem w kotle ledwo się tli , spalam bardzo mało , jedno wiadro max i w domu 25 st , po wygaszeniu ciepło jest jeszcze dwa dni , dociepliłem ściany styro 12cm grafit oraz wstępnie dach 15 cm podłej wełny , miało to być nierobione jeszcze ze 2-3 lata a zrobiłem i teraz z chęcią bym przygarnał kocioł 7-10 kw na max , na strychu 20 st , masakra , tak mi cymbały fachmany doradzili że najlepiej 25 bo mniejszy nie uciągnie , ale po ptokach i w sumie mało spalam to niech już sobie taki jest , nie dymię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts