Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie dachu, krokwie dekoracyjne

Grafi_

Recommended Posts

Witam

Próbuje zidentyfikować jak został wykończony dach na tym obrazku

tuliusz_w1.jpg

Cieśla powiedział że trzeba będzie oczyścić słup i zastrzały z impregnatu oraz oszlifować. Ok z tym się zgodzę ale dodał że należy również tak samo postąpić z frontowymi krokwiami. I tu mi coś nie pasuje :/ Czy te lica dachu to krokwie ? czy jakieś deski wykończeniowe przybite do krokwi ? Na moje oko to deski czyli krokwie nie wymagały by luksusowej obróbki ;p Dodatkowo jak by się przyjrzeć to widać że ta deska wystają kilka centymetrów powyżej dachówki czyli na pewno nie krokiew . Nie rozumie jeszcze skąd ten widoczny uskok na dole deski to znaczy widać np 20cm szerokości deski potem widać uskok i jeszcze z 5 cm czegoś czy to krokiew wystaje ? Może mi ktoś wytłumaczyć ten dach ;p ?? W projekcie nie ma nic na ten temat.

Osobiście bardziej mi się podoba coś takiego

2720_dach-zdjecia_1.jpg

Ta frontowa decha to pewnie również nie jest krokiew, za chuda ;p ?? Może mi ktoś opisać jak wykończony jest również dach na tym drugim zdjęciu ?

I jeszcze jedno odnośnie drugiej fotki, te dachówki krańcowe muszą być chyba jakieś inne niż standardowe prawda ?

Wg mnie oba zdjęcia pokazują okap zabudowany -zatem widoczne nie są elementy konstrukcyjne, tylko "obudowa"/podbitka z drewna lub PCV. Na fotce 2 konstrukcyjne są tylko belki wychodzące ze ściany. Dachówki na tym zdjęciu to tzw dachówki krańcowe (nawiasem mówiąc identyczne lub te same jak u mnie).

Na zdjęciu 1 ta widoczna deska jest dodatkowo nabita na okap - zastępuje/zasłania dachówki krańcowe.

Edytowane przez przemo1