shael 06.11.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Czy doprowadzając do pomieszczeń WM i DGP można to zrobić jedną skrzynką rozprężną i jednym anemostatem? Mam porobione przepusty w stropie ale początkowo były przewidziane tylko dla WM, teraz doszła koncepcja DGP z kominka i stąd moje pytanie, co by nie robić dodatkowych przepustów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.11.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Czy doprowadzając do pomieszczeń WM i DGP można to zrobić jedną skrzynką rozprężną i jednym anemostatem? Mam porobione przepusty w stropie ale początkowo były przewidziane tylko dla WM, teraz doszła koncepcja DGP z kominka i stąd moje pytanie, co by nie robić dodatkowych przepustów. [ATTACH=CONFIG]372316[/ATTACH] Witam! Ciężko powiedzieć, ale chyba nie. Jedno i drugie pracuje na małych nadciśnieniach i nie wiadomo czy jedno nie "pokona" drugiego, tzn., gdzie to powietrze z jednego czy drugiego urządzenia zostanie wdmuchnięte, albo zmniejszy się wydajność którego. Lepiej dwa wyloty, a najlepszą skrzynią rozprężną jest pomieszczenie mieszkalne. Spróbować możesz, ale nikt Ci nie zagwarantuje poprawnego działania układu. Narzekań na małowydajne DGP jest tu sporo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 08.11.2016 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ok, dzięki za odpowiedź. będę dalej coś kombinował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.11.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ok, dzięki za odpowiedź. będę dalej coś kombinował... Wyobraź sobie, jak przykręcisz anemostat - WM może Ci dmuchać w kominek, albo na odwrót. Albo ciśnienia się wyrównają i obydwa ciągi staną. Lepiej osobne wyloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 08.11.2016 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wyobraź sobie, jak przykręcisz anemostat - WM może Ci dmuchać w kominek, albo na odwrót. Albo ciśnienia się wyrównają i obydwa ciągi staną. Lepiej osobne wyloty. tzn. powiem szczerze, że myślałem o specjalnych anemostatach do tego celu. takich w których oba kanały byłyby rozdzielone. wydaję mi się, że wykonanie takich anemostatów na zamówienie nie byłoby problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.11.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Chyba, że tak, tylko pamiętaj o odpowiednich przekrojach - rozumiem, że anemostat będzie większy.To w sumie może być nawet ciekawe - uśredni się temperatura wdmuchiwanego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.11.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Chyba, że tak, tylko pamiętaj o odpowiednich przekrojach - rozumiem, że anemostat będzie większy. To w sumie może być nawet ciekawe - uśredni się temperatura wdmuchiwanego powietrza.Pod warunkiem, że wysoka temperatura z kominka, jaka może się pojawić w układzie, nie dostanie sie do jednostki napędzającej układ (wirnik, silnik, łożyska...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts