BubkiDwa 06.11.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jak w temacie...., ktory bloczek wybrac? U= 0,50 U= 0.44 U= 0.81 Wymiary maja takie same. Roznia sie wspolczynnikiem U, aczkolwiek w opisie przy zastosowaniu takiej samej grubosci styro (20 cm) wychodzi taki sam wspolczynnik U sciany. Na co sie zdecydowac? Chodzi mi o dom energooszczedny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Pełny. Najlepiej 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 06.11.2016 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Czyli ten ostatni? Architekt mowi, ze : "- ściana 18cm nadaje się na wewnętrzne konstrukcyjne. U Was będą praktycznie tylko zewnątrze, czyli 24cm, nie ma wtedy problemu z wieńcami i oparciem stropu", jak to odebrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 06.11.2016 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 U sciany wyjdzie 0,14 czy to dobry wynik? Niestety moge wziac pod uwage tylko 20 cm styro grafitu, bo jestem ograniczona powierzchnia zabudowy, ktora juz jest max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 06.11.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Czyli ten ostatni? Architekt mowi, ze : "- ściana 18cm nadaje się na wewnętrzne konstrukcyjne. U Was będą praktycznie tylko zewnątrze, czyli 24cm, nie ma wtedy problemu z wieńcami i oparciem stropu", jak to odebrac? zmien architekta. Moj dom sklada sie z silikatu 18cm i nikt nie widzial w tym problemu. wieniec rowniez ma 18cm U=0,14 to dobry wynik. jestes ograniczona to tymbardziej 18cm jest dla ciebie, albo 6cm wiecej miejsca w srodku albo o 6cm grubsze ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Czyli ten ostatni? Architekt mowi, ze : "- ściana 18cm nadaje się na wewnętrzne konstrukcyjne. U Was będą praktycznie tylko zewnątrze, czyli 24cm, nie ma wtedy problemu z wieńcami i oparciem stropu", jak to odebrac? Jaki masz strop ? 18cm to większa powierzchnia użytkowa, albo większa powierzchnia i grubsze ocieplenie. Nie daj sobie wmówić, że się nie da, ewentualnie skontaktuj się z przedstawicielem technicznym producenta bloczków, niech prześle rozwiązania techniczne tyczące oparcia stropów. I pokaż je architektowi, bo może widział tylko te ze ścianą 24cm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 07.11.2016 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 (edytowane) Stropu jeszcze nie wybrałam. Obstawiam Js, granord, vector, SMARt strunobetonowy. Musze sprawdzić jakie oparcie potrzebują te stropy. Czy mogę nalegac na zmianę bloczków? Architekta nie zmienię... To mój wujek Edytowane 7 Listopada 2016 przez BubkiDwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.11.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 18cm teoretycznie spełnia wymogi konstrukcyjne dla ściany, ale nie znając bryły nie można wyrokować że da się zawsze zrobić ściany gr. 18cm. Nie tylko kwestia stropu tu ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 07.11.2016 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Sciana nosna wewnetrzna 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.11.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Dla domu parterowego spokojnie wystarczą bloczki o grubości 18 cm, silikat jest jednym z najwytrzymalszych materiałów budowlanych i z tego co słyszałem i czytałem to wiele osób buduje właśnie z takich 18-tek. Ja wziąłem w projekcie 24 cm i 15 cm ocieplenia uzyskując współczynnik U na poziomie 0,18, oczywiście stosując styropian grafitowy. Bloczek pełny stosuje się tam gdzie potrzebna jest większa zdolność tłumienia dźwięków, zamierzałem z takich bloczków budować ściany działowe i wewnętrzne. Teraz już nie pamiętam ale różniły się znacząco ceną tj bloczek drążony był tańszy, więc musisz przeliczyć czy to się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 08.11.2016 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Musze mieć 24cm, bo mam antresolę i ściana 8 metrowa z 18cm bloczku może być chwieje, wiec zostaje 24cm. Pytanie, który wybrac z tych trzech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.11.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Kierować się trzeba ceną oraz zrobić sobie opłacalność, ja wziąłem kilka możliwości i wyliczyłem co będzie się bardziej opłacało i co ewentualnie będę miał w zamian. Jeśli będzie ściana 24 cm i 20 cm ocieplenia to będzie to już dość solidna i gruba ściana. Jeśli dom ma być w spokojniejszym otoczeniu nie ma sensu dawać pełnego bloczka który ma znacznie gorszy współczynnik U i tym samym trzeba będzie dać lepsze ocieplenie aby dotrzymać tym zakładanym parametrom dla całej przegrody. Dodatkowo bloczek pełny będzie cięższy co przełoży się na obciążenie fundamentów, nie żeby to miało jakiś wielki wpływ ale nie ma co przesadzać, im cięższa ściana tym fundament ma więcej do przeniesienia na grunt. Bloczki drążone będą lżejsze, trochę mniej wytrzymałe, ale w kanałach można prowadzić instalacje jeśli to konieczne. Ja bym wybrał ten pośredni U=0,50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 08.11.2016 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A jesli ten srodkowy to jak z klejem? W pionie tez dawac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.11.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Musze mieć 24cm, bo mam antresolę i ściana 8 metrowa z 18cm bloczku może być chwieje, wiec zostaje 24cm. Pytanie, który wybrac z tych trzech? To kwestia obliczeń. Pewnie i tak będzie tam wieniec w połowie wysokości, więc kwiestia stabilności będzie rozwiązana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.11.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 A jesli ten srodkowy to jak z klejem? W pionie tez dawac? nie, bloczek ma system pióro wpust i w takich rozwiązaniach spoina pionowa nie jest zalecana. Stosuje się ją tylko jeśli przetniesz bloczek i któryś z boków będzie gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 10.11.2016 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 15.11.2016 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jeszcze raz ja Czy jesli ten bloczek 0,44 dostane w dobrej cenie, to brac go? Jak wtedy ze spoina pionowa? Tez nie smarowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts