Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktory bloczek silikatowy wybrac?

Recommended Posts

Czyli ten ostatni? Architekt mowi, ze : "- ściana 18cm nadaje się na wewnętrzne konstrukcyjne. U Was będą praktycznie tylko zewnątrze, czyli 24cm, nie ma wtedy problemu z wieńcami i oparciem stropu", jak to odebrac?

zmien architekta. Moj dom sklada sie z silikatu 18cm i nikt nie widzial w tym problemu. wieniec rowniez ma 18cm

U=0,14 to dobry wynik. jestes ograniczona to tymbardziej 18cm jest dla ciebie, albo 6cm wiecej miejsca w srodku albo o 6cm grubsze ocieplenie.

Czyli ten ostatni? Architekt mowi, ze : "- ściana 18cm nadaje się na wewnętrzne konstrukcyjne. U Was będą praktycznie tylko zewnątrze, czyli 24cm, nie ma wtedy problemu z wieńcami i oparciem stropu", jak to odebrac?

Jaki masz strop ?

18cm to większa powierzchnia użytkowa, albo większa powierzchnia i grubsze ocieplenie.

Nie daj sobie wmówić, że się nie da, ewentualnie skontaktuj się z przedstawicielem technicznym producenta bloczków, niech prześle rozwiązania techniczne tyczące oparcia stropów.

I pokaż je architektowi, bo może widział tylko te ze ścianą 24cm....

Dla domu parterowego spokojnie wystarczą bloczki o grubości 18 cm, silikat jest jednym z najwytrzymalszych materiałów budowlanych i z tego co słyszałem i czytałem to wiele osób buduje właśnie z takich 18-tek. Ja wziąłem w projekcie 24 cm i 15 cm ocieplenia uzyskując współczynnik U na poziomie 0,18, oczywiście stosując styropian grafitowy. Bloczek pełny stosuje się tam gdzie potrzebna jest większa zdolność tłumienia dźwięków, zamierzałem z takich bloczków budować ściany działowe i wewnętrzne. Teraz już nie pamiętam ale różniły się znacząco ceną tj bloczek drążony był tańszy, więc musisz przeliczyć czy to się opłaca.

Kierować się trzeba ceną oraz zrobić sobie opłacalność, ja wziąłem kilka możliwości i wyliczyłem co będzie się bardziej opłacało i co ewentualnie będę miał w zamian. Jeśli będzie ściana 24 cm i 20 cm ocieplenia to będzie to już dość solidna i gruba ściana. Jeśli dom ma być w spokojniejszym otoczeniu nie ma sensu dawać pełnego bloczka który ma znacznie gorszy współczynnik U i tym samym trzeba będzie dać lepsze ocieplenie aby dotrzymać tym zakładanym parametrom dla całej przegrody. Dodatkowo bloczek pełny będzie cięższy co przełoży się na obciążenie fundamentów, nie żeby to miało jakiś wielki wpływ ale nie ma co przesadzać, im cięższa ściana tym fundament ma więcej do przeniesienia na grunt. Bloczki drążone będą lżejsze, trochę mniej wytrzymałe, ale w kanałach można prowadzić instalacje jeśli to konieczne. Ja bym wybrał ten pośredni U=0,50

Musze mieć 24cm, bo mam antresolę i ściana 8 metrowa z 18cm bloczku może być chwieje, wiec zostaje 24cm. Pytanie, który wybrac z tych trzech?

To kwestia obliczeń. Pewnie i tak będzie tam wieniec w połowie wysokości, więc kwiestia stabilności będzie rozwiązana.