kulibob 07.11.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 (edytowane) Witam. Mam już swój domek i na wiosnę planuję wykonać pol bruki i w związku z tym nasuwa mi się aby dodatkowo docieplić ścianę fundamentową bo jak nie przed pol brukiem to j uż pewnie nigdy:). Na cwilę obecną ściana zewnętrza docieplona jest 20 cm a ściana fundamentowa 8cm. Myślałem aby przed polbrukiem ocieplić część nadziemną tzn 40cm nad ziemią i 10cm pod ziemią (bo akurat tyle ma arkusz) styropianem grafitowym ok 8cm. Nie robiłem tu kosztorysu ale pewnie styropian, kleje, siatki folia itp wyjdzie 500-600zł + praca własna. Chodzi mi o to czy to ma jakieś uzasadnienie ekonomiczne. Czy zyski będą groszowe. Przed Po Edytowane 7 Listopada 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.11.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Może lepiej zrobić ze styropianu coś na kształt opaski wokół fundamentu. Tak jak przy płycie fundamentowej. Jeśli zdecydujesz się na styropianową doklejkę, to nie popełnij mojego błędu i użyj kleju, który nie będzie zaciągał kapilarnie wilgoci z gruntu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.11.2016 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 pewnie opaska i doklejka wyszły by najlepiej. Na opaskę już chyba najlepszy xps a to przedrążą i do tego dużo machania szpadlem. To co myślałem to ledwie co wchodzi w grunt może 10-20cm. Jaka opinia na coś takiego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 07.11.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Jak juz to odkopać i ocieplić głęboko do samych ław, takie ocieplanie 10cm pod ziemie to da srednie efekty. Kleić na 2 placki i obwódke z kleju w pianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.11.2016 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dlaczego da średni efekt?? Wydaje mi się największe wahania temperatury są na pa powierzchni. Pod ziemią, nawet płytko rzadko kiedy ziemia jest zmarznięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts