MdeFoxe 07.11.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Witajcie, skończyłem zakładanie izolacji na poddaszu i mam już przypięty stelaż pod karton gips. Teraz tylko folia. Jednak zawsze szukam dziury w całym i po założeniu czegoś zawsze "gryzie mnie", że coś mogłem zrobić lepiej. Wiadomo jak to jest Jednak ja czasem faktycznie rozwalam wykonaną robotę i robię jeszcze raz. Powiedzcie drodzy forumowicze, czy mam podstawy tym razem do wykonywania poprawek, czy zostawić tak jak jest. Zobaczcie: Chodzi mi o połączenie skosów. Miejsce gdzie będzie łączyła się płyta gipsowa sufitu (pozioma) z płytą ze skosu dachu. Tak oglądam robotę niektórych... Myślę, że powinienem dać te dwa profile bliżej siebie. okolica punktu 4 na tym schemacie: U mnie płyty na skosie wejdą raczej całe od ścianki kolankowej do góry. Myślę, że te kilkanaście cm to nie jest problem ale jednak mam "wyrzuty sumienia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 07.11.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Żebyś nie miał wyrzutów sumienia , daj jeszcze jeden profil na łączeniu sufitu ze skosem . Albo przesuń ten ostatni ze ściany wyżej , ale nie wiem jak tam z wymiarami u Ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 07.11.2016 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 daj jeszcze jeden profil na łączeniu sufitu ze skosem Tak bym zrobił ale wiąże się to ze sporymi działaniami. Trzeba zdjąć wełnę 10cm i dostać się między krokwie gdzie jest znowu wełna. Fajnie mam ten skos już dopasowany z wełną i naprawdę smutno by mi było jeśli miałbym to ściągać w czterech pomieszczeniach. Bo wszędzie tak zrobiłem A tutaj jeszcze bez 2 warstwy wełny ale nie wiem jak tam z wymiarami u Ciebie Muszę to dokładnie zmierzyć, to będzie od ostatniego profila na skosie jakieś 30cm (może mniej) do łączenia z sufitem. Pytanie, czy zrobiłem kardynalny błąd - biorę na klatę i demontuje... Czy też nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 07.11.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 błąd jest taki, że może pękać, tzn zawsze łączenie sufitu ( poziomu ) ze skosem powinno być zakończone profilami, żeby to ładnie zszyć. tutaj, sufit ładnie zszyjesz, a skos będzie ( pusty ) tragedii nie będzie, ale nie zdziw się jak to kiedyś pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 07.11.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Słuchaj wsuń tam profil, złap śrubą z tym poziomym i tyle. Jeśli się martwisz, że ci płyta spadanie, to nie ma o co. Po prostu łatwiej Ci będzie wkleić taśmę i poszpachlować. Ja u siebie w jednym miejscu zrobilem tak samo i to po prostu olałem. Już rok działa, płyty wiszą, nic nie pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 07.11.2016 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Słuchaj wsuń tam profil, złap śrubą z tym poziomym i tyle. Jeśli się martwisz, że ci płyta spadanie, to nie ma o co. Po prostu łatwiej Ci będzie wkleić taśmę i poszpachlować. Ja u siebie w jednym miejscu zrobilem tak samo i to po prostu olałem. Już rok działa, płyty wiszą, nic nie pękło. Myślałem żeby do tego poziomego CD dokręcić profil V i do niego na skos dać CD ale już bez rozwalania wełny (bez haczyków). A może sam profil V wystarczy? Chcę żeby dobrze wyszło a nie chcę spierniczyć z tą wełną. Bo jak wyciągać zacznę, to będzie dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 07.11.2016 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Tak jeszcze sobie myślałem żeby z CD zrobić takie jakby "L" i wsadzić w taki sposób: Płyta złapie na skosie i na suficie, powinno być sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 07.11.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Musiałbyś co jakiś czas tak zrobić, żeby płyta nie zwisała, Z tego co widzę masz na poziomym suficie profil przy łączeniu, dołóż do niego ten na skosie i skręć na wkręty, prostszego rozwiązania nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 08.11.2016 00:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Musiałbyś co jakiś czas tak zrobić, żeby płyta nie zwisała, Z tego co widzę masz na poziomym suficie profil przy łączeniu, dołóż do niego ten na skosie i skręć na wkręty, prostszego rozwiązania nie ma. Obawiam się, że takie rozwiązanie nie wpasuje się w skos. Znaczy się CD na suficie jest zbyt daleko od skosu by dokręcić do niego CD z zachowaniem skosu. Znalazłem natomiast takie rozwiązanie: http://profiltech.com.pl/images/profile/v3.png I coś mi świta, że to na nim "projektowałem" rozmieszczenie CD. Tutaj artykuł: http://profiltech.com.pl/ Na filmie od Rigips również nie widzę by stosowali na łączeniu skosu z sufitem dwa połączone CD. https://youtu.be/LWQriYXXwI0?t=19m3s I kolejny przykład: http://ladnydom.pl/budowa/1,106573,11273172,Polaczenie_skosu_poddasza_z_jetka.html Zatem? Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 08.11.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Jezu, takie oczywiste, że na to nie wpadłem. Kupuj V i montuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 08.11.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Na filmie od Rigipsa takiego rozwiazania nie zobaczysz bo oni maja profil V ktory tez chca sprzedac, a przy okazji za niego zaplacisz wiecej niz za cd60 Przy dwoch skreconych CD latwiej zrobisz paroizolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts