Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budynek rekreacji Indywidualnej - jaka cegła?

Recommended Posts

Siemanko w przyszłym roku będę budował ściany w domku rekreacji indywidualnej. Planuje murować Betonem komórkowym 24cm na cienka spoinę

ale podpowiedzcie jaki dokładnie produkt dobrze jest wybrać na chwilę obecną Sugerowałem się cenami w liroy.

na zewnątrz dam ocieplenie Styropian a wewnątrz ? jeszcze nie wiem.

dajcie Kilka konkretnych podpowiedzi :) budowlańcem nie jestem ale domek postawić postanowiłem sam :)

acha dom na płycie fundamentowej 30 cm :) pod spodem basf 300cs ale to chyba nie istotne.

budowlańcem nie jestem ale domek postawić postanowiłem sam :)

Będziesz sam robił płytę fundamentową, murował, robił dach, itd.... a pytasz o materiał na ściany i do porównania stosujesz tylko ceny z marketu?

W sumie będziesz miał fajne hobby. Znajdź jednak kogoś na miejscu kto Cię poprowadzi za rękę. Serio...

Będziesz sam robił płytę fundamentową, murował, robił dach, itd.... a pytasz o materiał na ściany i do porównania stosujesz tylko ceny z marketu?

W sumie będziesz miał fajne hobby. Znajdź jednak kogoś na miejscu kto Cię poprowadzi za rękę. Serio...

plyte juz zrobilem. ale dzieki za odpowiedz

Ja bym postawił szkieleciaka , ale jak już zdecydowałeś się na mur to stosuj ten BK 24 cm na klej z tym, że pierwszą warstwę i tak musisz dać na zaprawę aby wyprowadzić dobrze poziom.Nie zapomnij o zazbrojonym górnym wieńcu w którym będą też osadzone kotwy do mocowania murłaty. Na zewnątrz przykleisz styro ( tu w zależności od sposobu użytkowania czy tylko latem to 10 cm a jeżeli na okrągło do dałbym 15 cm) zasiatkować na klej i pomalować ładnym kolorkiem). Rozumiem, że wszystko robisz na zgłoszenie więc do 35 m2 i parterowy. by zmniejszyć koszty to belki drewniane , na nie od góry ładna deska a na deskę wełna 10 lub 15 cm bo poddasze nie może być użytkowe. Takie ocieplenie sufitu zminusuje koszty i pracę ocieplenia wrzucanego między krokwie i na nie i w zupełności wystarczy. Wewnątrz ja zrobiłbym wszystko w drewnie lub przykleił płyty KG do ścian i pomalował, ścianki działowe w tym wypadku na stelażu metalowym. Na dachu krokwie , membrana, łaty, blachodachówka chyba, że chcesz dachówkę wówczas deskowanie, papowanie, kontrłaty, łaty i dachówka. Ogrzewanie - co chcesz . W tym przypadku gdyby był szkieleciak to tylko ogrzewanie podłogowe ( jedyna kumulacja i efekt w szkieleciaku) chyba , że tylko na lato do jesieni to wystarczy kupić dwa konwektorki i elektrycznie. Nie zapomnij o instalacji wodnej i kanalizacji .NIE ZAPOMNIJ O WENTYLACJI, KOMINIE - JEŻELI MA BYĆ KOMINEK I JESZCZE WIELE INNYCH SPRAW INST. ELEKTRYCZNA ITD. Jeżeli sam to wszystko ogarniesz to powodzenia życzę i trzymam kciuki. Edytowane przez wiesiek6308

Ja bym postawił szkieleciaka , ale jak już zdecydowałeś się na mur to stosuj ten BK 24 cm na klej z tym, że pierwszą warstwę i tak musisz dać na zaprawę aby wyprowadzić dobrze poziom.Nie zapomnij o zazbrojonym górnym wieńcu w którym będą też osadzone kotwy do mocowania murłaty. Na zewnątrz przykleisz styro ( tu w zależności od sposobu użytkowania czy tylko latem to 10 cm a jeżeli na okrągło do dałbym 15 cm) zasiatkować na klej i pomalować ładnym kolorkiem). Rozumiem, że wszystko robisz na zgłoszenie więc do 35 m2 i parterowy. by zmniejszyć koszty to belki drewniane , na nie od góry ładna deska a na deskę wełna 10 lub 15 cm bo poddasze nie może być użytkowe. Takie ocieplenie sufitu zminusuje koszty i pracę ocieplenia wrzucanego między krokwie i na nie i w zupełności wystarczy. Wewnątrz ja zrobiłbym wszystko w drewnie lub przykleił płyty KG do ścian i pomalował, ścianki działowe w tym wypadku na stelażu metalowym. Na dachu krokwie , membrana, łaty, blachodachówka chyba, że chcesz dachówkę wówczas deskowanie, papowanie, kontrłaty, łaty i dachówka. Ogrzewanie - co chcesz . W tym przypadku gdyby był szkieleciak to tylko ogrzewanie podłogowe ( jedyna kumulacja i efekt w szkieleciaku) chyba , że tylko na lato do jesieni to wystarczy kupić dwa konwektorki i elektrycznie. Nie zapomnij o instalacji wodnej i kanalizacji .NIE ZAPOMNIJ O WENTYLACJI, KOMINIE - JEŻELI MA BYĆ KOMINEK I JESZCZE WIELE INNYCH SPRAW INST. ELEKTRYCZNA ITD. Jeżeli sam to wszystko ogarniesz to powodzenia życzę i trzymam kciuki.

Ma być całoroczny.

Też postawił bym szkieleciaka kolego ale sprawy finansowe mi na to nie pozwolą m2 szkieletu jest droższy niż m2 BK chodzi o to, że przy szkieleciaku musze na gotowo zrobic przynamniej zewnatrzna strone czyli elewacje. Budując z BK będę mógł w każdej chwili dać elewacje nawet za jakiś czas.

Pamiętam o górnym wieńcu ALE nie wiem czy tylko dawać na końcu muru czy tam gdzie będą krokwie piętra.

graf1.jpg

Przyklejenie płyt KG to super pomysł tylko na co je kleić?

dach chciałbym mieć z blachodachówki ale całośc dachu pokryty płyta osb czy to dobre rozwiązanie?

w takim przypadku daje krokwie co ok 60 cm ( jaka grubość krokwi będzie rozsądna? ) później osb ( jaka grubość ) nastepnie na to membrama łaty i dachówka? w takiej kolejności?

ogrzewanie podłogowe już zrobiłem co 15 cm podzieliłem na 3 sekcje wg. potrzeby. bedzie jeszcze kominek ( zasys świerzego powietrza jest kanalizacja jest woda jest peszel na elektryke jest. Dla bajery w plycie umiesciłem 3 czujniki temperatury pierwszy pod styrodurem drugi na nim trzeci na gornej warstwie plyty z czystej ciekawości bede mial porownanie temperatur :).

przekalkuluje jeszcze raz m2 za ściane szkielet.

graf1.jpg

A przy budowie z BK myślisz, że z elewacją zewnętrzną możesz czekać w nieskończoność? Otóż nie bo nabierze wilgoci i ,, dupa,,. Poczytaj sobie o ścianach z BK. Jeżeli chodzi o wieniec to tak jak masz na rysunku - dwa wieńce w przypadku stropu lanego. Nie rozumiem co znaczy krokwie piętra.<< Deskowanie>> płytą osb jest właściwe ale osb minimum 22 mm ( MOIM ZDANIEM) i łączenia płyty trzeba wzmacniać by uniknąć klawiszowania. Płyta ma wymiar 125 cm x 250 cm więc dobrze byłoby dopasować rozstaw krokwi a i tak pozostałe łączenia trzeba wzmacniać i uwaga płyta jest śliska. Natomiast co piszesz do grubości krokwi - ja napiszę tak głębokość krokwi ( bo ona jest ważniejsza niz grubość) uzależniona jest od wielu czynników a m.in. kąta dachu, wielkości połaci,obciążenia - rodzaju dachu a więc typ jętkowy czy też podparty płątwiami. Tutaj najlepiej aby przekroje wyliczył jakiś uprawniony konstruktor. Z tego co rozumiem to stawisz bez projektu- TAK? Kolejność dachu układ to taki krokwie, płyta, membrana lub papa, kontrłaty i łaty. Kontrłaty bijesz do krokwi więc musisz dobrze sobie wyznaczyć aby nie było lipy.Płyty KG możesz kleić klejem takim samym jak b/k na tzw placki symetrycznie a na drugi dzień w te placuszki dajesz kołki ksm. Dobrze byłoby płytę po obwodzie też potraktować klejem. Najlepiej byłoby całą płytę potraktować klejem przy użyciu pacy zębatej ale to tony kleju. Łączenia płyt dobrą taśmą. Pamiętaj aby przed płytami rozprowadzić instakację elektryczną. Z dachem nie ma żartów - jeżeli cisielki nigdy nie robiłeś to weź fachowców. Edytowane przez wiesiek6308

• 4 months później...

Dzięki za ważna odpowiedź :)

płyta jest, ogrzewanie podłogowe kanalizacja jest

Biore się za układanie pierwszej warstwy BK

Pytanie:

Folia czy papa

różne sa opinie

jak papa to jaka? czy jest np pas papy o szerokości ( jesli bloczek 24 to z 30 cm szerokości?) na co kleić ta papę?

czy jeśli termozgrzewalna to rozgrzewam ją palnikiem i bezposrednio klei się do płyty? czy dodatkowe jakies specyfiki? lepik?

ok przypuśćmy pape mamy ale na pierwszą spoinę pod cegły planuje zastosować gotową zaprawę cementową "

Zaprawa cementowa FIXBETON M10 25-60 mm 12 MPa KREISEL

"

i po wypoziomowaniu już na klej do bk kleić/ Najpierw chciałbym wypoziomować ta warstwę a później dać na cienką spoinę.

pozdrawiam:)