Myjk 23.11.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Co Ty pitolisz wszędzie podkreślałem że są lepsze metody nisz eko. A jeśli ma już kotłownię i komin to już taniej wyjdzie eko a odpowiednie zrobienie instalacji zabezpiecza go jeśli za X lat będzie chciał przejść na PC przy eko zawsze może zostać. Wydawanie teraz pieniędzy na ekosyfa a później wymiana na PC, niezależnie po jakim czasie, to zwykłe marnotrawienie pieniędzy. To właśnie od początku "pitolę". Przy 110m2 domu każdy kąt się liczy -- z kotłowni można zrobić np. pralnię i się trochę "odzyska" na rzecz komfortu domowników zamiast utrzymywania pomieszczenia na trującego, śmierdzącego i brudnego smoka węglowego. Nie ma takich błędów, których nie można naprawić, póki co. Jeśli niema jeszcze nic to może przemyśleć to i owo. Jak nic nie wiem o domu? znam metraż i ocieplenie czyli w przybliżeniu wiem że spali 15,-2,5 tony zależy czego i zależy czym. Oraz jak. W przybliżeniu to każdy wie -- chodzi o to by wiedzieć dokładnie. A ocieplenia nigdy za mało najwyżej trochę sprawność kotła spadnie ale i tak będzie do przodu. Nie będzie do przodu, bo to spowoduje że będzie miał jeszcze bardziej przewymiarowany piec w stosunku do zapotrzebowania. A ocieplenie przetrwa kocioł a kto wie co będzie za 10-20 lat. Nie wiadomo, dlatego trzeba zrobić raz a dobrze. Jeśli koś nie jest w stanie wykonać samemu obliczeń to najlepiej komuś zabulić i wywalić kasę w błoto??? To akurat jest logiczny wniosek. Z tą różnicą, że to nie jest wywalanie kasy w błoto, bo pozwala policzyć koszty ogrzewania oraz porównać koszty inwestycji co pozwoli ocenić czas zwrotu inwestycji, a na koniec zweryfikować faktyczne zużycie i ew. poszukać błędów jeśli się nie będzie zgadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.11.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Pawko,od 3 lat posiadacz kotła RBR-kupuje pompę ciepła i 7tys.zł na kocioł wywalone w błoto:Kaszpir,posiadacz od 4 czy 5 lat domu "weglowego" z OEP-poszedł po rozum do głowy i będzie grzał pompą ciepła i mnóstwo kasy w błoto..TwójPan,posiadacz kotła na ekogroszek najpierw OEP potem RBR-kupuje pompę ciepła,kupę kasy na kotły na ekogroszek wywalonej w błoto:kulibob,bedziesz następny który wywalił kasę w błoto na kocioł ? Czy sprzedawcy węglowi kotłów na ekogroszek tudzież samego ekogroszka nie widzą,że swoimi wypowiedziami i ganieniem "prostujacych" bładzacych typu biku11...robią krzywdę samym inwestorom i narażają ich na dodatkowe koszty ? I to chyba jest najlepsze podsumowanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 23.11.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Dobrze, że handlarze pompami o Was dbają.Jeżeli autor wątku nie podjął decyzji a nie chce pc lub gazu to może pellet? Chociaż nie wiem od jakiej mocy zaczynają się kotły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.11.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) :kulibob,bedziesz następny który wywalił kasę w błoto na kocioł ? Czy sprzedawcy węglowi kotłów na ekogroszek tudzież samego ekogroszka nie widzą,że swoimi wypowiedziami i ganieniem "prostujacych" bładzacych typu biku11...robią krzywdę samym inwestorom i narażają ich na dodatkowe koszty ? Tak będę kolejny. Dlaczego w błoto? kocioł jak każde urządzenie kiedyś się rozkraczy a wtedy wezmę PC lub coś innego... Teraz gdy bym się budował parę rzeczy zrobił bym inaczej nie miał bym kotła. Ale na etapie którym zaczełm myśleć o czymś więcej niż ocieplenie było już trochę późno i eko groch był najlepszym wyjściem w mojej ocenie jedynie instalacja jest w miarę gotowa pod PC. Masz rację dla nowych domów są lepsze rozwiązania niż eko groch. jednak twój nachalny marketing i postawa są wk..... Edytowane 23 Listopada 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 23.11.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Arturo72 jeszcze nic nie kupuję. Jeśli będzie wystarczająco dużo chętnych osób do programu OZE to mogę dostać dofinansowanie do 85%-taka gmina . Sumując koszt jaki poniosłem na kupno kotła i jeśli uda się dostać dofinansowanie (teoretycznie powiniem zamknąć się w 6-7tys jeśli chodzi o pompę) wychodzi kwota mniejsza niż 15tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 23.11.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Wszystko jeszcze zależy jakiej firmy będą to pompy. Może będzie ustawiony przetarg na jakieś badziewie, może jakiś Janusz będzie to instalować. Z pompami tak jak i z kotłami. Są lepsze i gorsze, które generują koszty i są problemy z ustawieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 23.11.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zobaczymy jak się sprawy potoczą. Ale dzięki za zestawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.11.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 :Kaszpir,posiadacz od 4 czy 5 lat domu "weglowego" z OEP-poszedł po rozum do głowy i będzie grzał pompą ciepła i mnóstwo kasy w błoto.. Widać nie czytasz ze zrozumiem to co cytujesz i dodatkowo wycinasz to co ci pasuje .. Jaka kasa w błoto ? Czy ja kocioł wywalam ? NIE ... Kocioł będzie służył komuś innemu i tyle ... W obecnym domu pozostaje kocioł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 25.11.2016 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 mam już kominy i kotłownię pod eko zrobioną.a koszty montazu każdej z instalacji jak to wygląda?i czy jest tutaj jakis moderator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.11.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 mam już kominy i kotłownię pod eko zrobioną. a koszty montazu każdej z instalacji jak to wygląda? i czy jest tutaj jakis moderator? Jak masz wszystko przygotowane pod eko , to najtaniej wyjdzie Ci montaż kotła. Kocioł 7KW to chyba coś 6000zł . Nie wiem czy masz grzejniki czy podłogówkę , ale jeśli masz podłogówkę to warto się zastanawić czy jednak nie dopłacić tych 10-15 tys zł i jednak zamontować pompę ciepła PW , ale jeśli masz grzejniki to pompy nie ma sensu bo sprawność będzie mizerna ... CO do kosztów montażu to kocioł każdy instalator podłączy , bo na 100% takie coś już robił i z tego co mi wiadomo mniej żądają za podłączenie kotła , bo tych co montują pompy traktują jak ludzi ze sporą kasą , wiec wiadomo można ich dodatkowo "skroić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.11.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Z obu stron - wieje histerią ! jest trzecie wyjście .. izolować i jeszcze raz izolować .. w tedy .. 500W wiatrak stanie się wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.11.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Z obu stron - wieje histerią ! jest trzecie wyjście .. izolować i jeszcze raz izolować .. w tedy .. 500W wiatrak stanie się wielki I jeszcze ładna pralnia z suszarnią będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.11.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 mam już kominy i kotłownię pod eko zrobioną. a koszty montazu każdej z instalacji jak to wygląda? i czy jest tutaj jakis moderator? Kosz montażu samego użadzenia powinien być podobny. Przyzwoity kocioł dostaniesz za kok 6500-7500. Pompę nie wiem 150000-20000. Przy kotle będziesz potrzebował zawór 3d lub 4d trochę więcej kolanek złączek przy PC większy boiler. Robienie układu mieszanego z grzejnikami i podłogówką niepotrzebnie komplikuje układ i obniża jesgo sprawność. Przy PC lepiej dać mniejszy rozstaw rurek i grubszą wylewkę. Aby uzyskać lepszą sprawność i większą akumulację w podłodze aby grzać głównie w 2 taryfie (tu pytaj kogoś z pompą). Miałem rok temu podobny dylemat co TY i na podobnym etapie budowy. Potanowiłem dać ekogroch a instalację przygotować pod PC i rozciągnąć rury do WM. Czy dobrze czy źle.? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Moderator a kto to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.11.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Z obu stron - wieje histerią ! jest trzecie wyjście .. izolować i jeszcze raz izolować .. w tedy .. 500W wiatrak stanie się wielki Też mądre słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 25.11.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Z obu stron - wieje histerią ! jest trzecie wyjście .. izolować i jeszcze raz izolować .. w tedy .. 500W wiatrak stanie się wielki Może zamiast izolować lepiej zbudować dom z samej izolacji, no prawie? http://www.1.m3system.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.11.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Widziałem - i taki też już popełniłem ale na razie sza. Jak chcemy kurtkę na zimę, to wiemy jaka ma być, nie ma tu wielu kompromisów, ma być ciepła. Dom to jest nasączony jeszcze ideami epoki wojciecha/ leszka.To jest jak beton który ciężko ruszyć, później są tego skutki, dom jest nabity błędami. Choćby i wyboru kotła.. teraz dom ~120 m2 .. potrzebuje w porywach do 7 kW .. to siup buchaja na 17 kW ..a co tam, niech się męczą sterowniki i inne rzeczy. Naprawdę staram się zmierzać ku bogactwu rozwiązań.Masę tego jest, el . Wodna, wiatrowa, słoneczna, kolektory słoneczne, pelet, drewno kawałki, PC, czysty prąd.. gazu nie mam.Może coś jeszcze by wybrał .. gdzie w porywach potrzeba będzie ile ? 2 kW .. przy -20 ? -30 .. Oczywiście, izolacja też kosztuje, ale jest najtrwalsza ! kocioł czy PC prędzej czy później trzeba wymienić. Jeszcze pół bidy jeśli PC będzie zbudowana tymi ręcami- ale kupiona komercyjnie i założona przez ekipę ..jeszcze gruntowa .. hmm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.11.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Widziałem - i taki też już popełniłem ale na razie sza. Jak chcemy kurtkę na zimę, to wiemy jaka ma być, nie ma tu wielu kompromisów, ma być ciepła. Dom to jest nasączony jeszcze ideami epoki wojciecha/ leszka. To jest jak beton który ciężko ruszyć, później są tego skutki, dom jest nabity błędami. Choćby i wyboru kotła.. teraz dom ~120 m2 .. potrzebuje w porywach do 7 kW .. to siup buchaja na 17 kW ..a co tam, niech się męczą sterowniki i inne rzeczy. Naprawdę staram się zmierzać ku bogactwu rozwiązań. Masę tego jest, el . Wodna, wiatrowa, słoneczna, kolektory słoneczne, pelet, drewno kawałki, PC, czysty prąd.. gazu nie mam. Może coś jeszcze by wybrał .. gdzie w porywach potrzeba będzie ile ? 2 kW .. przy -20 ? -30 .. Oczywiście, izolacja też kosztuje, ale jest najtrwalsza ! kocioł czy PC prędzej czy później trzeba wymienić. Jeszcze pół bidy jeśli PC będzie zbudowana tymi ręcami- ale kupiona komercyjnie i założona przez ekipę .. jeszcze gruntowa .. hmm.. Izolacja to podstawa. I tak jak mówisz raz a dobrze a potem ogrzewanie nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.11.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Izolacja to podstawa. I tak jak mówisz raz a dobrze a potem ogrzewanie nie jest problemem. To jakie ocieplenie?? ile i czego być polecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.11.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Oczywiście - OZC powinno się pojawić jako pierwsze, najlepiej jak by Kolega chwilę sam posiedział na necie - bo pi x drzwi materiały do wyliczenia podstawowego sobie znajdzie, nic tak dobrze nie wpływa na wyobrażenie, jak coś się samemu przeliczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.11.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 To jakie ocieplenie?? ile i czego być polecił. Ja w grunt wrzuciłbym 30 cm styropianu ściany zrobiłbym 20 cm, dach 40 cm wełny. Tak ogólnikowo. Ale konkrety to solidność wykonania, dobrze osadzone okna i ogólnie szczelny budynek. Jakbym robił szkielet to w ściany dałbym z 35 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts