oszczednyGrześ 25.11.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Dużo za dużo,straty energii domu do gruntu są niższe niż straty przez ściany czy dach z prostego powodu,gruntu pod domem NIGDY nie będzie miał -20st.C... Tutaj zgoda ale lambda 0,031 to nie to samo co lambda 0,040 i operowanie cm to nic nie znaczące gadanie... To podstawa,czyli jak ktoś proponuje klejenie izolacji na ściany na placki to od razu powinien być wyeliminowany z castingu... Co do izolacji gruntu to mam inne odczucia i obserwacje. Warto grunt zaizolować dobrze jak chce się mieć podłogowe ogrzewanie i ma być tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 19.12.2016 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 minął niemalże miesiąc czasu od ostatniego posta i od tego czasu nikt nie odpowiedział mi na zadane pytanie. prosiłem o rekomendację pieców na ekogroszek tj marki które używają forumowicze i które by polecili nowobudującemu. Brak osób czytających ze zrozumieniem na tym forum jest niesamowity. W jakim celu prowadzone są jakieś poboczne tematy które mnie nie interesują jak założyciela tego postu. Jak bym prosił o pomoc w doborze ogrzewania to tytuł tematu byłby inny. Jednak osoby takie jak Aruto72 nie rozumieją tego bo zapewne mają jakiś interes w promowaniu PC mimo iż wyraźnie w temacie zaznaczyłem o jakim ogrzewaniu rozmawiamy.PS oczywiście ponawiam zapytanie z pierwszego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 19.12.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Bo nie ma obecnie na rynku kotłów na ekogroszek odpowiednich do Twojego domu o mocy 5-6kW.Nie możesz tego zrozumieć ?Cieżko przyswajasz wiedzę ? Trudności ze zrozumieniem tekstu pisanego ? Ja mogę polecić,niezmiennie od lat nr.1 wśród kotłów na ekogroszek skoro nie wzrusza Ciebie nic i nic nie rozumiesz.Kopara opadła ??? http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-ekokomfort,6,9.html To dlaczego masz pompkę 9kw jak potrzebujesz nie więcej niż 3kw? Ja mam piec na ekogroszek ( dla autora postu RBR-12) z mocą nominalną ok. 12Kw i większości sezonu grzewczego chodzi z mocą 2KW i bez problemu sobie radzi i 1KW z ekogroszku wychodzi przy takiej mocy ok. 17groszy i podejrzewam że pracując z mocą nominalną nie byłoby dużo lepiej i dobrze napisałeś bo w ciągu 3 lat nie przekroczył 6kW i wcale mi to nie przeszkadza bo nawet w lecie grzejąc samo CWU i schodzi sporo poniżej 1kW i sobie dobrze radzi, a odbiegając od tematu większość ma samochody przekraczające moc 100KM a do poruszania między punktem A a B wystarczyła by spokojnie moc o połowę mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 19.12.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ponieważ nie grzeje cały czas a jedynie z wykorzystaniem w 100% taniej taryfy czyli max.10h na dobe.Do ciągłego grzania wybrałbym pompę o mocy 3,5kW, Widzisz czyli piec na ekogroszek nie musi też grzać cały czas tylko wystarczy jak pogrzeje 10h na dobę, co prawda ty musisz tak grzać bo tani prąd nie masz do dyspozycji 24h, a w przypadku pieca na ekogroszek jest to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.12.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 minął niemalże miesiąc czasu od ostatniego posta i od tego czasu nikt nie odpowiedział mi na zadane pytanie. prosiłem o rekomendację pieców na ekogroszek tj marki które używają forumowicze i które by polecili nowobudującemu. Brak osób czytających ze zrozumieniem na tym forum jest niesamowity. W jakim celu prowadzone są jakieś poboczne tematy które mnie nie interesują jak założyciela tego postu. Jak bym prosił o pomoc w doborze ogrzewania to tytuł tematu byłby inny. Jednak osoby takie jak Aruto72 nie rozumieją tego bo zapewne mają jakiś interes w promowaniu PC mimo iż wyraźnie w temacie zaznaczyłem o jakim ogrzewaniu rozmawiamy. PS oczywiście ponawiam zapytanie z pierwszego posta Arturo to ciężki człowiek i słabo kumaty ale w sporej mierze ma racje. Ja osobiście mam Ogniwo 10kw i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.12.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Wyłączasz kocioł na 14h ?Bo u mnie na dzisiaj wystarczy 3-4h grzania czyli kocioł "wyłączysz" na 20-21h ?Co przez te 20h staje się z kotłem na ekogroszek,bez znaczenia 20h w podtrzymaniu ?maher,nie błaźnij się po raz któryś... Jak kociołek nie pali to pozostaje w podtrzymaniu i w zasadzie gówno pali nie potrafisz tego pojąć. U mnie jak zaczyna grzać podłogę to w zasadzie jazda ciągła. Średnia dobowa 1.12-19.12 to 12,7 kg węgla 24MJ koszt dobowy CO i CWU 8,89 zł/24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 20.12.2016 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Jarecki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 20.12.2016 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Jarecki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 21.12.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 minął niemalże miesiąc czasu od ostatniego posta i od tego czasu nikt nie odpowiedział mi na zadane pytanie. prosiłem o rekomendację pieców na ekogroszek tj marki które używają forumowicze i które by polecili nowobudującemu. Brak osób czytających ze zrozumieniem na tym forum jest niesamowity. W jakim celu prowadzone są jakieś poboczne tematy które mnie nie interesują jak założyciela tego postu. Jak bym prosił o pomoc w doborze ogrzewania to tytuł tematu byłby inny. Jednak osoby takie jak Aruto72 nie rozumieją tego bo zapewne mają jakiś interes w promowaniu PC mimo iż wyraźnie w temacie zaznaczyłem o jakim ogrzewaniu rozmawiamy. PS oczywiście ponawiam zapytanie z pierwszego posta Sam nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, już wiele razy czytałem w tym temacie odpowiedź na twoje pytanie. Pierwszy z brzegu przykład: Z tanich a dobrych polecam Skampa 7KW. Sterownik SPP2 Myślę że będziesz zadowolony ... Dobry , dopracowany kociołek z dobrym palnikiem, udaną konstrukcją i dobrą inteligentną elektroniką z bardzo dobrym wsparciem (forum Bolecki) A dodatkowo w dobrej cenie ... PS. Nie bierz niczego "na zapas" ... Te 7KW ma już "zapas" mocy , bo może pracować nawet do 10KW ... A przy Twoim domu to zapewne tych 7KW nie wykorzystasz ... Nie daj się wmówić hydraulikom że zamarzniesz i potrzeba minimum 15KW czy nawet 25KW Pisząc tego posta udowadniasz tylko, że nie warto ci pomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 22.12.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Jak cytujesz, to zaznacz kogo, bo to nie są moje słowa, tylko Kaszpira Trochę się dziwię Twoim pretensjom, bo nigdzie nie sugerowałem, że to Twoje słowa. A po drugie nie wiem jakie to ma tutaj znaczenie kto to napisał? Jestem uczulony na to jak ktoś używa słów takich jak nikt, nic, wszystko itd. I zacytowałem kaszpira, żeby pokazać jak bardzo założyciel tematu się myli. O co kaman? Ile jest jeszcze kotłów o tak małej mocy jak SKAM-P 7kW? I to takich, z którymi użytkownicy forum mają doświadczenie? O czym tu jeszcze pisać? ps. dodam jeszcze, że nie widziałem na tym forum wątku, w którym dyskutuje się tylko na temat. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Mobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 22.12.2016 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Mobe kolejny SPAMer typu Arturo 72.Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz w piecach na ekogroszek ich awaryjność (tzn co najczęściej ulega awarii) jakie macie doświadczenia drodzy użytkownicy pieców na ekogroch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 22.12.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Jaki kociolek z defrowatych spelnia Twoje oczekiwania??A tak z ciekawosci dlaczego Defro?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.12.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz w piecach na ekogroszek ich awaryjność (tzn co najczęściej ulega awarii) jakie macie doświadczenia drodzy użytkownicy pieców na ekogroch? W stalowych, tj tam, gdzie jest stalowy ślimak jak będziesz sypał wilgotny opał - za nawet 2lata czeka Cie wymiana ślimaka W żeliwnych paląc mokrym - zniszczysz szybko stalowy kosz Palić zatem należy suchym paliwem, wówczas sprzęt będzie służył długo Po sezonie lub przed sezonem odkręcasz sobie motoreduktor, ściągasz zawleczkę, smarujesz smarem do łożysk trzpień i skręcasz ponownie, warto wyciągnąc ślimak z rury, pozbyć się drobnego, utartego pyłu. W palnikach żeliwnych ściągnąć palenisko, wyczyścić komorę powietrzną, wkleić na nowo,l w razie potrzeby udroznić szczeliny lub dziurki powietrzne w danym palenisku. Tak dbając i konserwując, będzie służył. Większość nie demontuje motoreduktora i działa tak długo, aż pojawi się jakis problem z wypalaniem paliwa. W tym momencie ślimak jakoś sie wyjmie w całości z motoreduktorem ale możesz mieć duży problem ze ściągnięciem motoreduktora z końcówki ślimaka i bez praski może się nie obyć. Ogólnie po 2-3sezonach może być konieczność wymiany kondensatora, pi razy drzwi 8zł w sklepie elektrycznym Przy węglu z kamieniami uszkodzenie zawleczki - zmienić opał jak sytuacja się powtarza Latem jak sa burze- wyładowanie może załatwić elektronikę, rzadkie przypadki, ale bywa Notuje w skali roku ogólnie ok. 5-6przypadków uszkodzonych dmuchaw i podobną ilość sterowników, przy czym sterowniki głównie w okresie letnim, gdy są burze To są główne, typowe sprawy. Nic trudnego. Dbając- będziesz miał prosta i łatwa obsługę, jak coś zaniedbasz, to dołożysz sobie gdzieś pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.12.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 @ Jarecki79 a jak jest żywotność kotła. tzn do jego śmierci klinicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.12.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Jak ze wszystkim - jak dbasz, tak będzie.Są osoby korzystające z kotłów po 15-20lat (czyszczony, konserwowany, w zadbanej, suchej kotłowni z odpowiednią wentylacją i kominem)Są takie z użytkowaniem koło 10-15latprzy nieco gorszych warunkach 6-10lat tu coś nie tak z procesem spalania albo np. wilgoć w kotłowni i szybciej produkt ubije albo i za duży palnik w danym produkcie i przy małym zapotrzebowaniu zły proces spalania...i znajda się specjaliści niszczący je w 4-5lat (nieświadomie, świadomie, zaniedbując czy mając gorsze warunki pracy) najprościej dać przykład taki:znajdziesz starszego Pana , który seicento 10letnim jeździ i autko jak z salonuznajdziesz innego cwaniaka-dorobkiewicza i Ci mercedesa w 2lata zarżnie Moim zdaniem jako-tako dbając można przyjąć te widełki 10-15lat dla kotła stalowego jako średniąDużo zależy od tego czy przykładasz wagę do tego jak wygląda proces spalania, co się z danego węgla na kanałach odkłada, dobór paliwa do potrzeb ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts