Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ustawieniem parametrów kotła

tormanik

Recommended Posts

Wymieniłem w tym roku stary kocioł zasypowy (miałowy) 38 KW na taki z podajnikiem. Trochę dociepliłem dom i przerobiłem instalację więc uznałem, że wystarczy 25 KW.

Niestety nie potrafie go wyregulować, a próbuję od miesiąca. Ciągle mam niespalowny węgiel w pojemniku na popiół, duże spieki itp.

Kupiłem najlepszy groszek jaki znalazłem - Wesoła.

Na sterowniku IRYD mam takieu stawienia

100% mocy - dmuchawa 25, przerwa podawania 20

1% mocy - dmuchawa 10 przerwa podawania 2:30

podawanie 15s

W instalacji mam same grzejniki (stalowe), zawory termostatyczne elektroniczne. Dodatkowo zawór 4d ograniczający ciepła wodę na grzejniki (z siłownikiem).

hangar jakis bez okien ogrzewasz czy rury bez izolacji po zewnątrz budynku prowadzisz?

"wesoła" ani najlepsza ani łatwa w spalaniu, wręcz przeciwnie. Owszem ma wysoka kalorycznośc, ale gdy trzeba grzać, to bardzo ciężko ją spalić, może zrzucać niedopalony węgiel. To nie jest opał dla początkujących. Opały 24-26MJ te widełki i spalanie powinno być dobre i mniejszy kłopot dla laika.

zacznij od najważniejszego tj. palenisko danego palnika MUSI być uszczelnione danym uszczelniaczem kominkowym na 1200-1500st.C, to podstawa

w kodowym dobrac nr do posiadanego wentyla np. dmuchawa WPa06 wybrac dmuchawę nr 3 (49bieg-prąd o wartości 50%, bieg 1 - prąd o wartości 10%)

podawanie daj sobie wyjściowo na 7sekund

dane 100% wbij pauza 0min:35sekund, nadmuch okolice 15-17bieg , (resztę dograc przysłonka na dmuchawie jak posiadasz)

dane 1% wbij pauza 3minuty : 30sekund i dmuchawa 1bieg

podtrzymanie:

15sekund

co 30minut

krotność 1

Dlaczego hangar?

Normalny budynek "kostka" z lat 70-tych ok. 150m do ogrzania.

Latem okleiłem 15 cm styropianu + 30cm wełny w dach+15cm na strop piwnicy.

Uszczelniłem palnik i teraz równiej dmucha - węgiel bardziej na całości się pali, a nie tylko od strony podajnika.

Zastosowałem też podane ustawienia i już mi nie przesypuje tak węgla niespalonego.

Kocioł jednak po dobiciu do zadanej wchodzi w podtrzymanie na godzinę, a potem temperatura mocno spada.

Jarecki dał do zrozumienia, że kupiłeś kocioł który da rade ogrzać z 300-400m2 nieocieplonych. Masz tych metrów 150 dobrze ocieplonych to wystarczyłaby 10kW przy -20 przez cały okres grzewczy.

No cóż mleko rozlane i pewnie trudno będzie zmodulować takiego giganta na moc 3-5 kW. Powinieneś teraz spalać strzelę do 0.6kg/h

Edytowane przez Mario1969/1

zacznij od najważniejszego tj. palenisko danego palnika MUSI być uszczelnione danym uszczelniaczem kominkowym na 1200-1500st.C, to podstawa

Robi mi się nie dobrze, szlag może człowieka trafić!

Wymieniłem w tym roku stary kocioł zasypowy (miałowy) 38 KW na taki z podajnikiem. T

Z lepszego ma mieć gorsze za masę$$$?

Rynek kotłów u Nas to całkowita porażka, padaczka.

Brak słów...

Kupił dziadostwo, którego pełno na rynku pod szumną nazwą, a ma go poprawiać za własne pieniądze i czas na znalezienie rozwiązania, za który nikt mu nie zapłaci!

Czy nie widzicie tego oszustwa?

Edytowane przez klaudiusz_x

Uszczelnienie danego paleniska to zwykła czynność obsługowa

Kolega się dalej nie odezwał, więc nie wiemy jaki ma palnik, mógłby wkleić fotkę, to by się podpowiedziało jak uszczelnić.

Kupił opał jeden z najtrudniejszych w spalaniu, więc nie dziwi,że jako początkujący ma problem

jak ma wesołej sporo, to teraz dokupić zwykłego Jareta (bez dodatku Plus) i wymieszać 50:50 albo np. zwykły Anmag z Imexu i wymieszać.

Możliwe, że instalator mu skopał instalację przy wymianie kotła a z tym to już gorzej zaradzić na szybko i potrzebne konsultacje i musi albo inny prawdziwy fachowiec poprawić albo ten sam, gdy kolega sam zaczerpnie wiedzy co i jak powinno zostać wykonane i to akurat z marką danego kotła i jego gorszą pracą ma niewiele wspólnego, bo na spitolonej instalacji każdy kocioł może pracować źle.

Uszczelnienie danego paleniska to zwykła czynność obsługowa

Kolega się dalej nie odezwał, więc nie wiemy jaki ma palnik, mógłby wkleić fotkę, to by się podpowiedziało jak uszczelnić.

Kupił opał jeden z najtrudniejszych w spalaniu, więc nie dziwi,że jako początkujący ma problem

jak ma wesołej sporo, to teraz dokupić zwykłego Jareta (bez dodatku Plus) i wymieszać 50:50 albo np. zwykły Anmag z Imexu i wymieszać.

Możliwe, że instalator mu skopał instalację przy wymianie kotła a z tym to już gorzej zaradzić na szybko i potrzebne konsultacje i musi albo inny prawdziwy fachowiec poprawić albo ten sam, gdy kolega sam zaczerpnie wiedzy co i jak powinno zostać wykonane i to akurat z marką danego kotła i jego gorszą pracą ma niewiele wspólnego, bo na spitolonej instalacji każdy kocioł może pracować źle.

Witam kocioł mam SKAM-P 20 kW z konstalu,

To ze palenisko jest nie uszczelnione to może tez wpływać iż węgiel pali się najbardziej od strony podajnika?

To ze palenisko jest nie uszczelnione to może tez wpływać iż węgiel pali się najbardziej od strony podajnika?

Ta konstrukcja już tak ma. Mam kocioł 25 kW tej firmy i co bym nie zrobił to od strony podajnika pali mocno, a od przeciwnej strony sam popiół leży, a pod nim zmielony na miał żar z ekogroszku. Palnik usczelniałem, czyściłem i po całości pali tylko parę godzin po rozpaleniu - dopóki dmuchawa nie zwolni i popiół nie zacznie się odkładać.

Badziewna konstrukcja po prostu.

Zadzwoń zatem do Konstalu

Oni od dłuższego czasu montują palniki z firmy żeliwny sp z o.o.

wcześniej takie a'la kwadratowe

http://www.zeliwny.pl/pl/produkt/palnik_zeliwny_na_paliwa_stale_typu_wielopaliwowy_palnik_slimakowy_15_25kw

a teraz okrągłe,

http://www.zeliwny.pl/pl/produkt/palnik_zeliwny_tajfun_v_generacji_na_paliwa_stale

za dopłatą na życzenie jak kojarzę ekoenergia.

nie znam tego z firmy żeliwny z pracy, oglądałem go tylko jak jest wykonany i tyle o nim wiem, sam używam innych.

Dzwoń do nich