tormanik 08.11.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wymieniłem w tym roku stary kocioł zasypowy (miałowy) 38 KW na taki z podajnikiem. Trochę dociepliłem dom i przerobiłem instalację więc uznałem, że wystarczy 25 KW.Niestety nie potrafie go wyregulować, a próbuję od miesiąca. Ciągle mam niespalowny węgiel w pojemniku na popiół, duże spieki itp. Kupiłem najlepszy groszek jaki znalazłem - Wesoła.Na sterowniku IRYD mam takieu stawienia100% mocy - dmuchawa 25, przerwa podawania 201% mocy - dmuchawa 10 przerwa podawania 2:30podawanie 15s W instalacji mam same grzejniki (stalowe), zawory termostatyczne elektroniczne. Dodatkowo zawór 4d ograniczający ciepła wodę na grzejniki (z siłownikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 hangar jakis bez okien ogrzewasz czy rury bez izolacji po zewnątrz budynku prowadzisz?"wesoła" ani najlepsza ani łatwa w spalaniu, wręcz przeciwnie. Owszem ma wysoka kalorycznośc, ale gdy trzeba grzać, to bardzo ciężko ją spalić, może zrzucać niedopalony węgiel. To nie jest opał dla początkujących. Opały 24-26MJ te widełki i spalanie powinno być dobre i mniejszy kłopot dla laika. zacznij od najważniejszego tj. palenisko danego palnika MUSI być uszczelnione danym uszczelniaczem kominkowym na 1200-1500st.C, to podstawa w kodowym dobrac nr do posiadanego wentyla np. dmuchawa WPa06 wybrac dmuchawę nr 3 (49bieg-prąd o wartości 50%, bieg 1 - prąd o wartości 10%) podawanie daj sobie wyjściowo na 7sekund dane 100% wbij pauza 0min:35sekund, nadmuch okolice 15-17bieg , (resztę dograc przysłonka na dmuchawie jak posiadasz)dane 1% wbij pauza 3minuty : 30sekund i dmuchawa 1bieg podtrzymanie:15sekundco 30minutkrotność 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tormanik 09.11.2016 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Dlaczego hangar?Normalny budynek "kostka" z lat 70-tych ok. 150m do ogrzania.Latem okleiłem 15 cm styropianu + 30cm wełny w dach+15cm na strop piwnicy. Uszczelniłem palnik i teraz równiej dmucha - węgiel bardziej na całości się pali, a nie tylko od strony podajnika.Zastosowałem też podane ustawienia i już mi nie przesypuje tak węgla niespalonego.Kocioł jednak po dobiciu do zadanej wchodzi w podtrzymanie na godzinę, a potem temperatura mocno spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 09.11.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Jarecki dał do zrozumienia, że kupiłeś kocioł który da rade ogrzać z 300-400m2 nieocieplonych. Masz tych metrów 150 dobrze ocieplonych to wystarczyłaby 10kW przy -20 przez cały okres grzewczy. No cóż mleko rozlane i pewnie trudno będzie zmodulować takiego giganta na moc 3-5 kW. Powinieneś teraz spalać strzelę do 0.6kg/h Edytowane 9 Listopada 2016 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ted Bear 16.11.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 A w jaki sposób można uszczelnić palenisko ? Mam na myśli gdzie nałożyć silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.11.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) zacznij od najważniejszego tj. palenisko danego palnika MUSI być uszczelnione danym uszczelniaczem kominkowym na 1200-1500st.C, to podstawa Robi mi się nie dobrze, szlag może człowieka trafić! Wymieniłem w tym roku stary kocioł zasypowy (miałowy) 38 KW na taki z podajnikiem. T Z lepszego ma mieć gorsze za masę$$$? Rynek kotłów u Nas to całkowita porażka, padaczka. Brak słów... Kupił dziadostwo, którego pełno na rynku pod szumną nazwą, a ma go poprawiać za własne pieniądze i czas na znalezienie rozwiązania, za który nikt mu nie zapłaci! Czy nie widzicie tego oszustwa? Edytowane 16 Listopada 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.11.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Uszczelnienie danego paleniska to zwykła czynność obsługowa Kolega się dalej nie odezwał, więc nie wiemy jaki ma palnik, mógłby wkleić fotkę, to by się podpowiedziało jak uszczelnić. Kupił opał jeden z najtrudniejszych w spalaniu, więc nie dziwi,że jako początkujący ma problemjak ma wesołej sporo, to teraz dokupić zwykłego Jareta (bez dodatku Plus) i wymieszać 50:50 albo np. zwykły Anmag z Imexu i wymieszać. Możliwe, że instalator mu skopał instalację przy wymianie kotła a z tym to już gorzej zaradzić na szybko i potrzebne konsultacje i musi albo inny prawdziwy fachowiec poprawić albo ten sam, gdy kolega sam zaczerpnie wiedzy co i jak powinno zostać wykonane i to akurat z marką danego kotła i jego gorszą pracą ma niewiele wspólnego, bo na spitolonej instalacji każdy kocioł może pracować źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ted Bear 23.11.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Uszczelnienie danego paleniska to zwykła czynność obsługowa Kolega się dalej nie odezwał, więc nie wiemy jaki ma palnik, mógłby wkleić fotkę, to by się podpowiedziało jak uszczelnić. Kupił opał jeden z najtrudniejszych w spalaniu, więc nie dziwi,że jako początkujący ma problem jak ma wesołej sporo, to teraz dokupić zwykłego Jareta (bez dodatku Plus) i wymieszać 50:50 albo np. zwykły Anmag z Imexu i wymieszać. Możliwe, że instalator mu skopał instalację przy wymianie kotła a z tym to już gorzej zaradzić na szybko i potrzebne konsultacje i musi albo inny prawdziwy fachowiec poprawić albo ten sam, gdy kolega sam zaczerpnie wiedzy co i jak powinno zostać wykonane i to akurat z marką danego kotła i jego gorszą pracą ma niewiele wspólnego, bo na spitolonej instalacji każdy kocioł może pracować źle. Witam kocioł mam SKAM-P 20 kW z konstalu, To ze palenisko jest nie uszczelnione to może tez wpływać iż węgiel pali się najbardziej od strony podajnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 24.11.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Witam kocioł mam SKAM-P 20 kW z konstalu, To ze palenisko jest nie uszczelnione to może tez wpływać iż węgiel pali się najbardziej od strony podajnika? Ta konstrukcja już tak ma. Mam kocioł 25 kW tej firmy i co bym nie zrobił to od strony podajnika pali mocno, a od przeciwnej strony sam popiół leży, a pod nim zmielony na miał żar z ekogroszku. Palnik usczelniałem, czyściłem i po całości pali tylko parę godzin po rozpaleniu - dopóki dmuchawa nie zwolni i popiół nie zacznie się odkładać. Badziewna konstrukcja po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Witam kocioł mam SKAM-P 20 kW z konstalu, To ze palenisko jest nie uszczelnione to może tez wpływać iż węgiel pali się najbardziej od strony podajnika? Zadzwoń zatem do Konstalu Oni od dłuższego czasu montują palniki z firmy żeliwny sp z o.o. wcześniej takie a'la kwadratowe http://www.zeliwny.pl/pl/produkt/palnik_zeliwny_na_paliwa_stale_typu_wielopaliwowy_palnik_slimakowy_15_25kw a teraz okrągłe, http://www.zeliwny.pl/pl/produkt/palnik_zeliwny_tajfun_v_generacji_na_paliwa_stale za dopłatą na życzenie jak kojarzę ekoenergia. nie znam tego z firmy żeliwny z pracy, oglądałem go tylko jak jest wykonany i tyle o nim wiem, sam używam innych. Dzwoń do nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts