Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyklejanie styropianu do starego styropianu

Ted Bear

Recommended Posts

Witam,

Mam we planie ocieplanie styropianie domu.

Dom standardowa kostka typ bliźniak z początku lat 80. Jest jednakże mały problem otóż parę lat temu około ( 8-9 ) teść sam ocieplał kompletnie się na tym nie znając i ktoś mu doradził że wystarczy 2 cm styropianu ( tak wiem co myślicie ). Całość jeśli chodzi o wykonanie była wykonana jak należy styropian klej siatka klej – bez tynku. Obecnie chciałbym zrobić ponowne ocieplenie tylko nie bardzo wiem czy jest to w ogóle możliwe.

Czy jest możliwość aby doklejać do istniejącego już ocieplenia nowe ocieplenie – na starym nie ma tynku?

Po tych wszystkich latach na elewacji jest trochę zabrudzeń w nie których miejscach są zacieki wody z dachu ( dach płaski stropodach, ocieplony styropapą) i jakieś inne zabrudzenia, jak należało by podejść do tego tematu aby było już tak jaki należy?

Jak była by optymalna grubość styropianu która trzeba było by dołożyć

Dziękuje za pomoc

teoretycznie mozna kleic na istniejacy styropian, ale to jest kolowanie podwojne, sprawdzanie nosnosci etc... oplacalne i do rozwazenia gdyby to bylo 5-6cm juz istniejace, natomiast skoro to jest 2cm - zerwac to i polozyc na nowo 15-20 cm grafit

Ja Bym gruntował, przykleił nowy styro tak żeby aż stykał się ze starym(w grubości o której pisał kolega) i zakołkował. Ponadto upewnij się, że pod starym styropianem nie Chula powietrze, jeśli tak to zapiankuj szczelinę i zrób dobre ocieplenia wieńca, bo bardzo dużo ciepła tamtędy ucieka. Rwanie styro to koszt roboty, wywozu śmieci i równania ściany, może być drogo.

Ja Bym gruntował, przykleił nowy styro tak żeby aż stykał się ze starym(w grubości o której pisał kolega) i zakołkował. Ponadto upewnij się, że pod starym styropianem nie Chula powietrze, jeśli tak to zapiankuj szczelinę i zrób dobre ocieplenia wieńca, bo bardzo dużo ciepła tamtędy ucieka. Rwanie styro to koszt roboty, wywozu śmieci i równania ściany, może być drogo.

Dziękuje za odpowiedzi ale co znaczy " przykleił nowy styro tak żeby aż stykał się ze starym" ?

Jak sie upewnić ze pod starym styropianem nie hula wiatr ?

Ocieplanie wińca odbywa sie tak samo jak przy dachu ze spadem, bo tylko takie opcje znalazłem w internecie ?

Czym najlepiej przeszlifować obecna warstwę ocieplenia, papier czy może coś mechanicznego.?

Dziękuje za odpowiedzi

Edytowane przez Ted Bear

Dziękuje za odpowiedzi ale co znaczy " przykleił nowy styro tak żeby aż stykał się ze starym" ?

Jak sie upewnić ze pod starym styropianem nie hula wiatr ?

Ocieplanie wińca odbywa sie tak samo jak przy dachu ze spadem, bo tylko takie opcje znalazłem w internecie ?

Czym najlepiej przeszlifować obecna warstwę ocieplenia, papier czy może coś mechanicznego.?

Dziękuje za odpowiedzi

1. Nie na placki, obwódka z małej ilości kleju i docisnąć do starego styro.

2. Zobacz czy nie widać szczeliny od dołu i od góry styropianu, ewentualnie dopytaj teścia jak zrobił. Jeśli szczelina jest zapiankuj.

3. Ocieplenie wienca odbywa się tak, że ma być z każdej strony ( z boków i z góry) obłożony izolacją. To bardzo ważne, u mojego sąsiada na dachu dokładnie widać gdzie ma wieniec, bo do okolła dachu snieg się roztapia. tam ucieka ciepło.

4. Czym szlifować nie wiem, sprawdź czy szlifować trzeba, powierzchnia kleju jest porowata powinno być ok. Weż kawałek styro i przyklej w jednym miejscu ( oczywiście najpierw czyszczenie i grunt). Za kilka dni spróbuj oderwać, będziesz wiedział czy trzyma.

Do klejenia styro użyj kleju poliuretanowego w pianie nie obciąży poprzedniej warstwy. Poprzednia warstwa była kołkowana? Jeżeli tak to kołki w nowej warstwie można zminimalizować do warstwy startowej oraz naroży. Jeżeli wysokość budynku jest niewielka można zrezygnować z kołkowania. Edytowane przez Bolczaczko

Ja kołkował bym tylko obrzeża ściany.(dół, boki/naroża , oraz szczyt) ew również przy oknach/drzwiach. Z reguły na płytę (całą) daje się 5 kołków. Polecam klej w pianie, tylko używać zgodnie z instr. tzn odczekać parę minut po nałożeniu kleju i kleić do ściany. Taki klej nie wychodzi drożej, a na pewno ułatwia pracę. Klej polecam nie brać najtańszy. Pozdrawiam.

Ps. Sprawdź dokładnie czy z starej warstwy nie odchodzi siatka z klejem.

Jeżeli nie jesteś pewien jej stanu/jakości położenia, pokołkój całość tyle że wewnętrzne części ściany na jeden kołek/ jedna płyta. Nie zapomnij o frezie i termodyblach.

Czyli jak dobrze rozumiem .

Przyimimy ze ścianą nie ma okien i żadnych otworów. .. kolkujemy na 5 kołków płyty styropianu przy krawedzie sciaby. Płyty wewnątrz kolkujemy na wszelki wypadek po jednym kółku Plus przy drzwiach oknach itp.

A co do klejenia czy najlepiej by przeszlifowac starą Warstwę ocieplenia jest tam tylkosam klej z siatką ?

Kolkowanie na 5 kołków robić w narożnikach i jeden na środku ?

Czasami na innych elewacjach widzę jak przebijają kołki spod kleju tynku. Poprostu widać je na ścianie. Jak tego uniknąć?

Obejrzałem ostanio stara warstwę i przy gruncie stary stropiona mówiąc delikatnie nie wygląda dobrze, nie ma tam żadnego cokołu ani opaski , goła ziemia

Myślę aby oderwać tak z 70-80 cm od dołu wylać taka opaskę na około 50 cm i dokleić resztę tzn grubość styro zerwana wraz z nowym stryo, co o tym myśliciel ?

W jaki jeszcze sposób to można za izolować?

Przesyłam kilka zdjeic elewacja domu.

Pytanie czym można pozbyć się tych nalotów min. przy schodach ? Podczas deszczu wali woda po ścianie, myślałem o zamontowaniu rynny ale czy ona wypełni wszytko wyłapie .

Druga sprawa to już wspomniana już wcześniej opaska z kostki lub betonu czy jest w ogolę sens robić ?

Trzecia jak rozwiązać ocieplenie schodów jestem tam na chwile obecna około 2-3cm luzu ?

1.jpg

20161111_151102.jpg

20161111_151123.jpg

20161123_071713.jpg

20161123_071733.jpg