kret 27.08.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Mam działkę ze "świeżutkim" domkiem. Jest z niej wydzielony na rogu przy ulicy kwadrat coś koło 8*8 metrów - jako działka miejska. Dostałem włąsnie pismo że mają postawić tam stację trafo . Podobno mogę się od tego odwołać - ale czy to coś da, na co się powoływać ? (działka na której ma stać trafo nie jest moja); przecież mogę sobie nieżyczyć żeby przed domem stało coś takiego ?! Może ktoś miał podobną sytuację ? Może są jakieś przepisy o polu elektromagnet. i wpływie na zdrowie ludzie, o hałasie, dokuczliwości, żeby na coś się powołać protestując ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 27.08.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Żądaj, żeby go postawili w formie słupa ogłoszeniowego (trafo w środku). Przynajmniej nie będzie szpecił. Wieksze zagrożenie promieniowaniem masz używając komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 27.08.2004 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Jak wygląda taki słup ? Nidgy czegoś takiego nie widziałem - nie chcę żeby mnie wyśmiali, ale swoją drogą musiałby być spory - żeby zmieściłoby się w nim cała stacja (wygląda jak mały budyneczek) ? Masz może jakąś fotke takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 27.08.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 jeżeli chcesz się odwołac to tylko teraz. potem Nic nie zrobisz. U nas tez mamy trafo przy działce. Dokładnie w rowie. Przysłali pismo z gminy , ze robią jakieś inwestycje energetyczne (rozbudowują sieć) i ewentualnie można obejrzeć to w gminie na planach.. Ucieszylismy się, , ze może zelektryfikują nasza cześć. Ale zbagatelizowaliśmy sprawę. Przyjeżdżamy po 1,5 roku zobaczyć jak nasza działak a tu trafo stoi. No i nic już nie mozna zrobić. Najwyżej wystąpić o odszkodowanie, ale czy ktoś wygrał z energią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 27.08.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 No właśnie duża szansa, że widziałeś ale nie wiedziałeś że w środku jest trafo. Stosują to w centrach miast i wygląda jak duży słup ogłoszeniowy, z ozdobnym daszkiem. Od zwykłego słupa różni się tym, że ma drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 30.08.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Pamiętaj o istniejących ograniczeniach ze strony transformatorów energetycznych. Ograniczenia istniejące ze strony transformatorów są dość znaczne, gdyż nie tylko istnieje zagrożeniem większym polem elektromagnetycznym, ale występuje możliwość roszczelnienia się transformatorów i wycieku oleju transformatorowego. Czasem, gdy transfomator jest nadmiernie przeciążony może wystąpić wybuch oleju. Ponadto transformatory często wydają nieprzyjemne dzięki, które są spowodowane jego niewłąściwą pracą. Ponadto, aby postawić transformator musi istnieć linia energetyczna z regóły średniego napięcia o napięciu 15 kV. Jeżeli będzie to linia napowietrzna to pamiętaj o ograniczeniu w zabudowie od zewnętrznego przewodu wynosząca 5 m. Jeżeli jest wydzielona działka to przewody mogą przechodzić nad twoją działką lub wzdłuż jej granic. Z takiego przebiegu linii wynikną znaczne ograniczenia zabudowy. Dlatego ZE powinien przedstawić Ci projekt tej inwestycji energetycznej. Brak przedstawienia tego projektu może wskazywać na podstęp wskazujący na możliwość znacznej ingerencji. Jeżeli masz niewielką działkę to możesz w późniejszym czasie żałować, że nie sprzeciwileś się budowie tego trasformatora i linii energetycznej doprowadzającej do niego prąd. Chcąc w późniejszym czasie zrealizować dodatkową inwestycję w pobliżu tej inwestycji energetycznej nie dostaniesz zgody od ZE. Dlatego zapoznaj się dokładnie z projektem ZE i zaprotestuj wskazując znaczną ingeręcję w prawa twojej własności ze strony tej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.08.2004 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 trochę z innej beczki, ale może skorzystasz, ładne parę lat temu przyszli do nas z tepsy, że w końcu założą nam telefon. Wówczas mogliśmy powiedzieć tylko huuuuura ! Przy okazji podsunięto nam papier, że zgadzamy się na położenia kabelka w naszej działeczce. Zgodziliśmy się, no bo jak - przecież mieliśmy mieć telefon ! Jak później dowiedzieliśmy się, gdybyśmy odmówili, tepsa położyłaby kabelek w chodniku przed ogrodzeniem, mając jednocześnie obowiązek go wyremontować ( wówczas na kostkę ), a tak zostaliśmy ze starymi betonowymi płytami i remontem na własny koszt Spróbuj cuś załatwić dla siebie przy tej okazji, jesli już ten trafo musi tam stać. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts