Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła z zasobnikiem oraz wybór instalacji.

Ho-Lec

Recommended Posts

Witam forumowiczów, zdaję sobie sprawę, że tematów takich było pewnie tysiąc lecz stwierdzam, że każdy przypadek jest indywidualny więc pozwoliłem sobie na założenie wątku.

O to co mnie męczy :)

Z żoną przymierzamy się do budowy domu a jako inżnierowie lubimy mieć wszystko poukładane przed więc gromadzimy informacje.

Budynek o konstrukcji szkieletowej powierzchnia 130 m2 bez garażu.

Przegroda zewnętrzna:

tynk strukturalny, wełna fasadowa 10 cm, wiatoizolacja płyta OSB 22 mm, konstrukcja, wełna 15 + 5 cm.

Płyta fundamentowa 20 cm na styrodurze XPS 2x10 cm do tego na płytę 10 cm styro + wylewka 8 cm

dach wełna 15+ 5 cm.

Lokalizacja domu : Straszyn k/ Gdańska

Pytania są w zasadzie dwa:

1. Jaki piec jednofunkcyjny z zasobnikiem na ok 120-140 l ? wymagania co do pieca niezawodność, łatwa obsługa panelem z wewnątrz domu, dobry serwis, budżet do 9 000 zł.

2. Czy lepiej zastosować podłogówkę w całym domu czy wydzielić sypialnie pod grzejniki ścienne.

Dzięki za pomoc.

Ps. Panom z Viessmann dziękuję, mam już od was ofertę.

jaki babol.. nie przeczytałem dobrze ...

gaz :( :bash: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7337390#post7337390 tu jest wątek ... na takie sprawy ..

Wszędzie widzę eko gorszek .. :D ...

oczywiście podła główka po całości, nie robić jakiś cyrków, że poddasze na grzejnikach ..

chyba że ktoś lubi graty pod oknami.

Edytowane przez מרכבה