Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana rama na światła / żyrandol

matglp

Recommended Posts

Witam

Chciałem zapytać o Wasze porady nt wykonania "żyrandola", który planuję zrobić w swoim domu. Ma to wyglądać mniej więcej tak:

rama zyrandola.jpg

Chciałbym zrobić go z lakierowanych dębowych desek o szerokości 4cm i wysokośći 5cm.

Deski górna i dolna mają mieć długość 230cm, deski boczne po 41 cm

Wszystkie wymiary znajduję się na tym projekcie:

rama wymiary.jpg

Mam kilka wątpliwości i stąd poniższe pytania :)

• Z tego co udało mi się policzyć, całość powinna ważyć okolo 8-9 kg. Czy jeśli rama będzie przykręcona do belki pod sufitem nie na środku, jedną śrubą, to będzie się to stabilnie trzymać i nie przeważać na dłuższą stronę? Śruba byłaby dokładnie 24 cm od środka ramy.
  • Czy ramę lepiej wkręcić bezpośrednio w belkę, czy może lepiej jeśli w belce byłaby wkręcona mufa i dopiero w nią śruba?
  • Jaki może być koszt materiałów (desek dębowych) do takiej ramy?
  • Jak najlepiej połączyć ze sobą deski tak żeby było to najmniej widoczne, a najlepiej niewidoczne? Czy klej utrzyma coś takiego?

Jeśli brakuje jakichś informacji to dajcie znać i szybko uzupełnię :)

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Mateusz

1 - Minimalna tendencja do przekaszania będzie ale jak dobrze dociśniesz śrubę to powinno w miarę trzymać. Aby to zminimalizować, można by nawiercić otwór w kantówce i doważyć tą krótszą stronę ołowiem (obciążniki ze sklepu wędkarskiego).

2 - jeżeli myślimy u śrubie a nie wkręcie, to jakąś mufę zastosować musisz (Bo belka zakładam drewniana ?) Mufę dał bym w belce od strony sufitu aby dobrze się trzymała.

3 - na portalu aukcyjnym są za ok 20-30 PLN metr bieżący; potrzebujesz 6 metrów = 120-180 PLN. Lakier i materiały ścierne ze 20 PLN (ja bym polecił olejowanie, próbka OSMO 125ml styknie)

4 - klej plus kołeczki na styku listew. Będzie trzymać.