matglp 08.11.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Witam Chciałem zapytać o Wasze porady nt wykonania "żyrandola", który planuję zrobić w swoim domu. Ma to wyglądać mniej więcej tak: Chciałbym zrobić go z lakierowanych dębowych desek o szerokości 4cm i wysokośći 5cm. Deski górna i dolna mają mieć długość 230cm, deski boczne po 41 cm Wszystkie wymiary znajduję się na tym projekcie: Mam kilka wątpliwości i stąd poniższe pytania Z tego co udało mi się policzyć, całość powinna ważyć okolo 8-9 kg. Czy jeśli rama będzie przykręcona do belki pod sufitem nie na środku, jedną śrubą, to będzie się to stabilnie trzymać i nie przeważać na dłuższą stronę? Śruba byłaby dokładnie 24 cm od środka ramy. Czy ramę lepiej wkręcić bezpośrednio w belkę, czy może lepiej jeśli w belce byłaby wkręcona mufa i dopiero w nią śruba? Jaki może być koszt materiałów (desek dębowych) do takiej ramy? Jak najlepiej połączyć ze sobą deski tak żeby było to najmniej widoczne, a najlepiej niewidoczne? Czy klej utrzyma coś takiego? Jeśli brakuje jakichś informacji to dajcie znać i szybko uzupełnię Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi! Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.11.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 1 - Minimalna tendencja do przekaszania będzie ale jak dobrze dociśniesz śrubę to powinno w miarę trzymać. Aby to zminimalizować, można by nawiercić otwór w kantówce i doważyć tą krótszą stronę ołowiem (obciążniki ze sklepu wędkarskiego).2 - jeżeli myślimy u śrubie a nie wkręcie, to jakąś mufę zastosować musisz (Bo belka zakładam drewniana ?) Mufę dał bym w belce od strony sufitu aby dobrze się trzymała.3 - na portalu aukcyjnym są za ok 20-30 PLN metr bieżący; potrzebujesz 6 metrów = 120-180 PLN. Lakier i materiały ścierne ze 20 PLN (ja bym polecił olejowanie, próbka OSMO 125ml styknie)4 - klej plus kołeczki na styku listew. Będzie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts