Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Całkowity koszt przyłączenia gazu i instalacji gazowej

Maksiu922

Recommended Posts

Witam.

Chcę wymienić instalacje grzewcza w domu(stare budownictwo). Dom jest z lat 50 XXw. powierzchnia do ogrzania 44m. Wcześniej była tam stara instalacja co z kotem na węgiel. Obecnie planuje zamontować instalacje na gaz ziemny i zrobić podłączenie gazu. Pojawiła się okazja by to zrobić bo niedawno puszczono nitke gazu zaraz obok posesji. Powodem wymiany jest mieszkająca tam osoba starsza która nie da rady już obsługiwać kotła na węgiel (dokładnie węgla, rozpalanie). Gaz jest wygodny i nie trzeba przy nim pracy fizycznej. Potrzebuję pomocy ile wyniesie mnie wszystko z tym związane- zgody na instalację, projekty, podłączenie do domu, wymiana instalacji w domu na nową (stara instalacja to m. in. grube grzejniki żeliwne) a także zakup pieca gazowego i kotła. Nie wiem czy wszystko wypisałem ale proszę o pomoc i o przykłady jak to wygląda, a także jakie mogą być koszta zużycia gazu w grudniu czy styczniu gdzie gazu idzie najwięcej.

Pozdrawiam ☺

Odpowiedzi na twoje pytania już są na tym forum i wystarczylo poszukać ale z dobrego serca napisze ci jak to było u mnie. Rurociąg w ulicy w odległości 1.2m (metr i 20cm od lokalizacji mojej przyszłej skrzynki z gazomierzem).

1. Projekt przyłącza - ok 700zł

2. Conajmniej 5 wizyt w gazowni i kilkanascie godzin w kolejkach i korkach _ benzyna ok 200zł. nie liczę mojego cennego czasu.

3. Ryczałtowa opłata za wykonanie przyłącza, w mojej miejscowości 2600zł

4. Projekt WLZ gazu od skrzynki do ściany domu + projekt instalacji wewnętrznej gazu - 800zł

5. Geodeta - 400zl

6. Wykonanie nitki WLZ 1500zł (mialem 10m)

7, Wykonanie wewnętrznej instalacji gazu w miedzi + próba szczelnosci plus papiery 1500zł

8. Wkład kominowy z montazem 1000zł (mam tylko 2,5m).

9. Odbiór kominiarski -200zł

10. Podpis KB z uprawnieniami - 200zł

11. Inne formalności pośrednio związane z gazem - 400zł

12. Kocioł, zasobnik itp itd od 5 do 15 tyś.

13. CO w domu - jak to tlyko 44m to pewnie 3-4tyś.

Razem samo przylącze to min 8500zł - krotszego odcinka jak u mnie to już sie nie da.

Edytowane przez cactus