piotrekhaj 09.11.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Dzień dobry, Czy developer miał prawo mnie poinformować o tym, że z projektu budowlanego jaki mam usunął kominek? A jeśli już go usunął to czy nie powinien zgłosić jako zmiana w projekcie? Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.11.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Jeśli usunął tylko kominek we wnętrzu, to nie jest to zmiana istotna, natomiast, jeśli razem z tym usunął komin w całości - to już pewnie zgłoszenie potrzebne (możesz dopytać w swoim starostwie - czasem różnie do tego podchodzą). Prawo do poinformowania ma zawsze (wolał byś niespodziankę? ) - pytanie tylko, co masz w umowie z developerem - czy taka zmiana nie daje Ci prawa do negocjowania stawki lub w ekstremalnym przypadku rozwiązania umowy z jego winy (bo np. kominek był dla Ciebie istotnym kryterium wyboru projektu). Musisz sięgnąć do zapisów w umowie. Rozumiem, że developer buduje osiedle a nie do jednorodzinny na Twoje zlecenie? Edytowane 9 Listopada 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekhaj 09.11.2016 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Kominek był wewnątrz. Poniżej rzut. To był cały komin. Na projekcie są jeszcze obok niego dwa otwory wentylacyjne (nie wiem czy faktycznie to są otwory went. czy to jest część do kominka). Umowę mam taką ubogą, że tam niewiele co ma zawartego. Edytowane 9 Listopada 2016 przez piotrekhaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.11.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) wszystko zależy od umowy, która wg mnie powinna zawierać specyfikację elementów wchodzących w całość oferty.stół z krzesłami też masz wrysowany w rzut obiektu i kuchnię z podstawowymi jej elementami, łazienkę, szafę garderobianą przy wejściu, schody, itd ...ja spotykam się z wnętrzami gdzie np. developer sprzedaje daną przestrzeń i np. w miejscu schodów jest dziura w stropie przygotowana na ich realizację po stronie kupującego. Edytowane 9 Listopada 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekhaj 09.11.2016 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Nie wiem czy można porównać stół z kominem. W końcu to jest element budowy. Co do schodów to też mieliśmy dziurę. Na własny koszt musieliśmy zrobić schody... Niestety daliśmy się zrobić w konia bo zapłaciliśmy za dom, który nie jest warty nawet połowy tego co zapłaciliśmy. Umowa też pisana pod developera. Szkoda, że notariusz nie powiedział nam aby zweryfikować tą umowę z kimś jeszcze (może dlatego, że to był jego notariusz). Przyznam, że zielony w tych sprawach jestem a i z żoną bardzo ufaliśmy człowiekowi. Później niestety wyszło mnóstwo jego kłamstw i nadal wychodzą różne kwiatki. Resumując to że usunął komin i na projekcie budowlanym nie jest uwzględniona ta zmiana to jest 100% zgodne z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.11.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 zgodnie z prawem budynek powinien być realizowany wg zatwierdzonego projektu budowlanego, ale na etapie realizacji budynku są możliwe zmiany, które mogą być ( wg Prawa Budowlanego ) " istotne " lub " nieistotne " o czym decyduje projektant. Likwidacja kominka jest ( wg mnie ) zmianą nieistotną, ponieważ nie zmienia " charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji ", tak więc taka zmiana jest dopuszczalna i nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę, co najwyżej wpisu do dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 pokaż rzut dachu i I piętra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.11.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Nie wiem czy można porównać stół z kominem... Resumując to że usunął komin i na projekcie budowlanym nie jest uwzględniona ta zmiana to jest 100% zgodne z prawem? Dlatego pytałem konkretnie - czy developer usunął kominek z wnętrza czy też kominek razem z kominem ? Brak komina może być traktowany jako zmiana istotna - ale, tak jak pisałem, najlepszym źródłem informacji w tej sprawie będzie Twoje starostwo - to oni wydają pozwolenie i odbierają gotowe budynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekhaj 10.11.2016 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Poniżej zrzuty. Czerwono strzałką oznaczyłem brakujący komin, którego nie ma w projekcie budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekhaj 10.11.2016 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Ze względu na limit 5 zdjęć do wiadomości wysyłam jeszcze brakujące zrzuty tj. parteru i 1 piętra: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 10.11.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Likwidacja kominów to zmiana nieistotna zatwierdza wpisem KB, większość ludzi robiących WM w domach budowanych na podstawie gotowców z kominami też je likwiduje. Tu mamy umowę z deweloperem i pytanie czy usunięty został tylko komin do komina czy wentylacyjny też przy okazji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekhaj 10.11.2016 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Generalnie koło kominka na projekcie są dwa otwory wentylacyjne, jeden z nich wydaje się, że na parterze jest otwarty. W umowie developerskiej nie ma ani słowa, że komin ma być usunięty. A czy jest to wentylacyjny to też nie ma ani słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 10.11.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Obowiązkiem właściciela jest posiadać pełną dokumentację budowy przrkazana przez poprzedniego właściciela włącznie z dziennikami budowy. W umowie nie musi być dokladnie informacji o braku kominka. Nie jest to wada ukryta zatem nie może powolac sie na kodeks cywilny. Chyba ze w umowie jest napisane ze budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.11.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Abstrahując od braku kominka...Brak schodów to niezły numer! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.11.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Zmiana istotna to DOBUDOWANIE komina.... zapewne usunięcie też jest zmianą istotną .Dobudowanie komina BEZ POZWOLENIA do domu było przyczyną bardzo poważnych kłopotów pewnego inwestora z Grodziska... Kary jakie za takie zmiany architektoniczne są dotkliwe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 11.11.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Zmiana istotna to DOBUDOWANIE komina.... zapewne usunięcie też jest zmianą istotną . Dobudowanie komina BEZ POZWOLENIA do domu było przyczyną bardzo poważnych kłopotów pewnego inwestora z Grodziska... Kary jakie za takie zmiany architektoniczne są dotkliwe.. Z czego to wynika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Generalnie koło kominka na projekcie są dwa otwory wentylacyjne, jeden z nich wydaje się, że na parterze jest otwarty. W umowie developerskiej nie ma ani słowa, że komin ma być usunięty. A czy jest to wentylacyjny to też nie ma ani słowa. Jeżeli kupujesz dom i załącznikiem do umowy jest dokumentacja PB to elementy "konstrukcyjne" powinny być wykonane zgodnie z dokumentacją projektową. Ten komin do kominka jest dziwnie wrysowany a kominek wygląda na mutowany a nie jest wkładem kominkowym (który jest elementem wyposażenia). Murowany kominek powinien być wykonany ale o to bym kopi nie kruszył. Komin dymowy powinien być wykonany chyba, że inwestor (czyli piotrekhaj rezygnuje z budowy komina. Rezygnacja powinna być na piśmie. Komin na prawo od łazienki ma przewody wentylacyjne inne na piętrze i i inne na parterze (pustaki vs. murowane). Łazienki nie mają pokazanego włączenia do komina wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.11.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Kominka może nie być, ale komin być musi i nie można z niego zrezygnować na etapie budowy ot tak wpisem KB w dziennik. Brak komina wprowadza szereg zmian w całej konstrukcji budynku od fundamentu po stropy i dach oraz zmienia wygląd domu. Na upartego jego brak zmienia również kubaturę bo brak poszerzenia ściany w miejscu jego przejścia od dołu do góry niewiele bo niewiele ale zmienia objętość pokoi i całego budynku. A zmiana kubatury jest zmianą istotną. To samo tyczy się wentylacji, podobno inspektorat ma od jakiegoś czasu mocne naciski na prawidłową wentylację i nawet byle jaka zmiana w projekcie potrafi przysporzyć kłopotu. Tak więc deweloper poleciał w kulki. Jeśli nie masz dokładnie sporządzonej umowy, domyślnie powinno być całkiem zgodnie z projektem, a każda zmiana zatwierdzona przez zlecającego, na piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts