Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem szlifierki mimośrodowej z wymuszonym ruchem rotacyjnym,

z moich poszukiwań wynika że na dzień dzisiejszy trzech producentów oferuje tego typu produkty:

Festool : RO150 , RO 125 i RO90 ( różniące głównie się wielkością talerza szlifującego ) - z tego co znalazłem to właśnie firma festool opracowała tego typu narzędzie, można znaleść bardzo dużo dobrych opini na temat tych narzędzi - największy minus cena, wersja z talerzem 150 to koszt ok 2300zł.

Bosch : GEX 150 turbo - koszt ok 1700zł

Makita: BO6050j - cena ok 1550zł

Moc znamionowa ( nie wiem na ile przekłada się na moc oddaną:

Festool: 720w

Bosch : 600w

Makita :750w

średnica oscylacji::

Festool 5mm

Makita 5,5mm

Bosch 4,5mm

Liczba obrotów:

Festool: 3300 - 6800

Bosch: 3100–6650

Makita: 1600 - 5800

Czy ktoś użytkował którekolwiek z tych narzędzi, a w szczególności Makitę BO6050j i może wyrazić swą opinie ?, ze względu na fakt że to dość nowy produkt w sieci bardzo ciężko opinie użytkowników.

Z góry dziękuję.

I.

• 1 year później...
Witam,

od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem szlifierki mimośrodowej z wymuszonym ruchem rotacyjnym,

z moich poszukiwań wynika że na dzień dzisiejszy trzech producentów oferuje tego typu produkty:

Festool : RO150 , RO 125 i RO90 ( różniące głównie się wielkością talerza szlifującego ) - z tego co znalazłem to właśnie firma festool opracowała tego typu narzędzie, można znaleść bardzo dużo dobrych opini na temat tych narzędzi - największy minus cena, wersja z talerzem 150 to koszt ok 2300zł.

Bosch : GEX 150 turbo - koszt ok 1700zł

Makita: BO6050j - cena ok 1550zł

Moc znamionowa ( nie wiem na ile przekłada się na moc oddaną:

Festool: 720w

Bosch : 600w

Makita :750w

średnica oscylacji::

Festool 5mm

Makita 5,5mm

Bosch 4,5mm

Liczba obrotów:

Festool: 3300 - 6800

Bosch: 3100–6650

Makita: 1600 - 5800

Czy ktoś użytkował którekolwiek z tych narzędzi, a w szczególności Makitę BO6050j i może wyrazić swą opinie ?, ze względu na fakt że to dość nowy produkt w sieci bardzo ciężko opinie użytkowników.

Z góry dziękuję.

I.

Uzywałem Makity BO6050J. Szlifowałem nią bale z których zbudowany jest dom. Szlifierka jest bardzo ciężka. W trybie wymuszonych obrotów trzeba bardzo uważać żeby z nią nie polecieć. Wymaga robienia przerw co minutę, bo bolą ręce. Tak się dzieje jeżeli szlifuje się ścianę, która jest prostopadła i wymaga dociskania szlifierki. Jeżeli szlifuje się coś, co leży na stole sytuacja jest inna. Jednak szlifierka w trybie wymuszonych obrotów wspaniale szlifuje, zdziera stare farby błyskawicznie. Talerz obrotowy zabezpieczony jest nakładką, która chroni powierzchnie przylewgające. Powierzchnie wykańcza się w trybie bezwładnościowym, który nie wymaga już takiej siły. Ogromną zaletą jest też to, że podłączając do niej zwykły odkurzacz warsztatowy (jednak trzeba pokombinować z przejściówkami, ja zamontowalem zwykła gumową złączkę kawałkiem twardego druta, po prostu ta oryginalna z Makity ma gwint) cały pył znalazł się w worku. Wystarczyło ścianę przetrzeć szmatką. Dla porównania sprawdzałem szlifierki Parkside, którymi szlifowałem trudno dostępne miejsca i pyłu było dużo, mimo odkurzacza. Tarcze szlifierskie trzymają się wspaniale. Uwaga jednak z używaniem szlifierki na niskich obrotach przez dłuższy czas. W instrukcji jest wzmianka, że w ten sposób można ją uszkodzić.