Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile potrzebuje worków gotowej wylewki

jacek.zoo

Recommended Posts

Hej, bede robil wylewke pod domek na kosiarke, potrzebuje ogoonie 0,6m3 betonu. Nie bede sie bawil w betoniarnie, sam sobie namieszam, a ze ilosc niewielka to nie bede sie bawil w piasek i cement, chce kupic gotowa wylewke w workach, tylko wody dodac. Tylko ze nie mam pojecia jak to policzyc orientscyjnie ile potrzebuje, czy 10 workow czy 20 czy 50. Pozdrowka

17-18kg/m2/1cm grubosci

Jakoś dziwnie wychodzi.

Beton ma gęstość 2,35 t-2,4 t na 1 m3. Woda stanowi około 8% masy betonu, wyszłoby około 22 kg betonu w worku na ten 1 cm na 1m2.

A kolega by musiał kupić 52 worki po 25 kilo. :-) Więc pewno też się gdzieś dodatkowo pomylił. :-)

Ja bym się nie wygłupiał, bo wyjdzie drogo, zadzwoniłbym do betoniarni, niech zawiozą po drodze jadąc do większego klienta.

Dzieki bardzo, czyli ok 20 workow :)

no wlasnie jakos dziwnie wychodzi :)

0,6m3 to np inaczej: 6m2 w grubosci 10cm czyli zeby wylac na 10cm przy zalozeniu 18kg/m2/1cm = 180kg *6 = 1080kg a worki sa po 25kg standard. to mi wyszlo 43worki

17-18kg suchej mieszanki

no wlasnie jakos dziwnie wychodzi :)

0,6m3 to np inaczej: 6m2 w grubosci 10cm czyli zeby wylac na 10cm przy zalozeniu 18kg/m2/1cm = 180kg *6 = 1080kg a worki sa po 25kg standard. to mi wyszlo 43worki

17-18kg suchej mieszanki

Ja pierdziu :) policzylem worki po 50kg... pierwsza klasa podstawowki z liczenia :/

Jak wychodzi 40-50 workow to troche mieszania jest, z betoniarni nie bardzo jest jak bo nie mam tam dojazdu, to jest za domem. Tak mysle nawet na przyczepe zeby wrzucic nie bardzo mam jak tam cofnac. Cos musze wykombinowac..

Kombinuj i to dobrze, bo wylewkę z woreczków to na wiosnę zmieciesz do wiadra i na śmietnik chyba, że dodasz do tego jeszcze cementu. A nie lepiej ułożyć Ci płytki chodnikowe, polbruk?

,z płytami troche problem bo raz ze nie bardzo wiem jakby rlto dobrze zrobic a dwa ze do tej wylewki bede montowal caly domek, kantowki 10x10 jako stelaz i jakos to wykoncze. A przy plytasz bede musial jeszcze jakos kotwic caly domek ...

Wypożyczalni sprzętu nie masz ?

Wypożycz sobie betoniarkę 150 l,pięć załadunków i gotowe. w moim mieście to koszt 36zł/doba....

Mieszanka z worków (polecam Baumit B-20, bo mam elementy zrobione 3 lata temu, wystawione na działanie warunków atmosferycznych i jest ok), albo wymieszać w niej cement, żwir i piasek

Edytowane przez fotohobby

Uwaga mała beton liczy się na kubiki, a m2 betonu w zależności od ilości cementu, wody (czyli po części także wsadu, patrz piasek etc) potrafi mieć od 2,2 m3 wzwyż. 0,6 m - to circa 600 l. Zwykła kręcąca się betoniarka taka wolnospadowa ma chyba ok 120-140 litrów, więc to będzie takich ca. 5-6 mieszań na full, na mniej jedno więcej... I jedna uwaga: rzadko jest tak by wszystko było idealnie równe więc jeśli wyjdzie deko więcej - nie ma sprawy. W drugą stronę 0,6 m3 betonu to 220 x 6 czyli circa 1320, powiedzmy do 1400 kg gotowca. Patrząc że worek standardowy ma 25 kg, choć 20 kg i 30 kg też można spotkać to będzie w najgorszym razie do 50 kilku worków. 50 -> 1250 ; 60-> 1500 kg... De gustibus co wybierzesz....