Piotr_M 09.11.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Witam, w 2010 r. zamotowano mi solary próżniowe heat pipe - w ubiegłym roku miałem wrażenie ich mniejszej efektywności co potwierdziło się w tym roku. Firma w której kupiłem solary - Eco Schubert - wg KRS istnieje ale realu nie można jej zlokalizować (w momencie zakupu była w Krakowie, potem wyprowadziła się do Niepołomic) , wiec popytałem inne firmy. Wg ich problem jest związany z rozszczelnieniem rurek heat pipe i wymaga wymiany tych rurek. Na te solary mam/miałem 10 lat gwarancji ale niestety nie mam od kogo wyegzekwować tej gwarancji. Pozostaje samemu sfinansować koszt tej naprawy, chyba że pomożecie w zlokalizowaniu firmy Eco-Schubert Sp. z o.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 10.11.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) Idz teraz do tego mądrali co ci polecił te dziadoskie róry Firma ta ma pewnie problem bo ty nie jesteś 1:no: i dlatego jest nie uchwytna A moja rada zamiast remontować to kup chińskie płaskie za pare groszy i będziesz się cieszył bezproblemową ciepła tanią wodą Za kilka lat może kilkanaście wyżucisz je na śmieci kupisz nowe i nie będziesz cierpiał z powodu kosztów Ja sobie zrobiłem solki ze ,,złomu za parę groszy i jadę będzie 6 sezon za darmochę a cwaniaki chcieli ode mnie 25 tyś za instalacje mnie kosztowała 2 tyś :yes:a to co mi zostało wydaję sobie na prawo i lewo:D [23 tyś] A drugie 23 tyś które już zarobiły podarowałem ,,mamuśce na kuchnie] Niech się kobita cieszy A ja z solków i wszyscy zadowoleni tylko nie ,,cwaniaki'' Edytowane 10 Listopada 2016 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 11.11.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam, w 2010 r. zamotowano mi solary próżniowe heat pipe - w ubiegłym roku miałem wrażenie ich mniejszej efektywności co potwierdziło się w tym roku. . W zasadzie nie ma co kombinować w częściową naprawę a zregenerować wszystkie rury.Problem jest już dobrze znany lecz nie wszyscy instalatorzy Tobie pomogą bo nie wiedzą jak te rury zregenerować. Napisz ile tych rur masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 14.11.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Ta a za ile ?Ta regeneracja ? I co za 2-4 lata znowu tu przyjdzie i co ? I znowu regeneracja. Druciarstwo ! Dziadostwo! Za 650 zł kupi nowy płaski A róry oddaj na szmelc Albo sprzedaj cwaniakom od regeneracji niech się bawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 16.11.2016 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Mam 2 panele - łącznie 30 rurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.03.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Trzeba zdemontować wszystkie rury i sprawdzić rurki ciepła. Tam gdzie po taniości lub nie uwzględniono zimowych warunków europy północnej zastosowano płyn niskowrzący w postaci wody destylowanej jest bardzo duże prawdopodobieństwo rozszczelnienia rurki ciepła. Rozszczelnione rurki ciepła wymienić na nowe, najlepiej produkowane u nas lub importowane ale z niezamarzającym płynem np. aceton.Bardzo ważną sprawą jest zastosowanie dobrej pasty termoprzewodzącej, najlepiej GD900, która ma 3-krotnie wyższe parametry przewodzące, niż pasta, która znajduje się w komplecie z kolektorem.Z ciekawości zajrzałem do swoich, które jeszcze są w garażu, nazywają się Zanussi ale to oczywiście chińska produkcja. Fajny i zgrabny rozdzielacz wypełniony twardą pianką poliuretanową, solidny gruby aluminiowy stelaż, duża torba nierdzewnych śrub, przyłącza zaciskowe, solidne rurki ciepła i próżniowe rury z potrójną warstwą absorpcyjną w odcieniu czerni, więc podejrzewam, że to czerń chromowa. Kolektory kupiłem od bankruta podczas wycieczki we Włoszech. Razem z transportem koszt zamknął się w kwocie 3000zł za 2 kolektory 30 rurowe. Edytowane 21 Marca 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.03.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Fajny i zgrabny rozdzielacz wypełniony twardą pianką poliuretanową, Z tym poliuretanem to nie chwalił bym sie. Jedno z gorszych rozwiązań, zdjęcie poniżej: http://obrazki.elektroda.pl/9905073300_1490703356_thumb.jpg solidne rurki ciepła i próżniowe rury z potrójną warstwą absorpcyjną w odcieniu czerni, więc podejrzewam, że to czerń chromowa. . Co do samych rur to też mocna skucha. Są to jedne z pierwszych rur produkowanych przez Chińczyków a od tego czasu rury te mocno poszły do przodu a te czarne już od wielu lat nie są ze względu na bardzo kiepskie osiągi produkowane i nie dziwota, ze sprzedawca pozbył się je przy pierwszej nadarzającej się okazji robiąc dobry dla siebie interes nabierając na to cudo "leszcza" polaka. Link do badań porównawczych tych rur: http://www.słoneczny.com.pl/porownanie.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 28.03.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Podziwiam naiwniaków co dają się nabijać na kolektory próżniowe , ani to ekonomiczne ale przecholernie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.03.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) Podziwiam naiwniaków co dają się nabijać na kolektory próżniowe , ani to ekonomiczne ale przecholernie drogie Nie, jesteś w błędzie. Dobrze skonstruowane kolektory próżniowe nie są tak drogie jak się wydaje i są ekonomiczne. Popatrz na zdjęcie poniżej, są one zamontowane właśnie w Rudzie Śląskiej przy ulicy Szyb Powietrzny 3, możesz się przecież osobiście przekonać masz je na miejscu. http://obrazki.elektroda.pl/4525114700_1490718800_thumb.jpg http://obrazki.elektroda.pl/9469784800_1490719423_thumb.jpg Jest tam tego 46 sztuk. Edytowane 28 Marca 2017 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.04.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Z tym poliuretanem to nie chwalił bym sie. Jedno z gorszych rozwiązań, zdjęcie poniżej: http://obrazki.elektroda.pl/9905073300_1490703356_thumb.jpg Co do samych rur to też mocna skucha. Są to jedne z pierwszych rur produkowanych przez Chińczyków a od tego czasu rury te mocno poszły do przodu a te czarne już od wielu lat nie są ze względu na bardzo kiepskie osiągi produkowane i nie dziwota, ze sprzedawca pozbył się je przy pierwszej nadarzającej się okazji robiąc dobry dla siebie interes nabierając na to cudo "leszcza" polaka. Link do badań porównawczych tych rur: http://www.słoneczny.com.pl/porownanie.php Trudno aby poliuretan, nawet ten o największej gęstości wytrzymał temperatury stagnacji kolektora powyżej 200stC, nie wspominając o degradacji glikolu. Trudno osiągnąć taki wspołczynnik przenikania ciepła nawet przy mocno sprasowanej wełnie. Najwyższa temperatura jaką będę miał na kolektorze to 65-70stC. Na zdjęciach istotnie przedstawił Pan przede wszystkim bezmyslność instalatora. Co do rur próżniowych - potrójna warstwa absorpcyjna, szkło zewnętrzne o grubości 2,2mm. To jest właśnie ten typ rur, które wypadły u Pana najlepiej. Dla mnie to jest bardzo ciemny fiolet, wręcz wpadający w czerń. Wychodzę z założenia, że Pan w ogóle nie czyta tego, co się pisze. Ta ewolucja, którą Pan sugeruje w rurach próżniowych, to idzie wprost proporcjonalnie do presji na obniżkę cen kolektorów próżniowych. Idzie wszystko wobec tego w odwrotnym kierunku, aniżeli Pan sugeruje - warstwy absorpcyjne robi się coraz tańsze (według Pana coraz lepsze), bo taka jest presja rynku. Proszę zobaczyć rury próżniowe stosowane w kolektorach Urlich i osiągi tych kolektorów. Taniej już się nie da. Doceniam Pański wkład w produkcję dobrych kolektorów ale finansowo to się nijak nie kalkuluje. Ekologię stawiamy na dalszy plan. Kolektory w moim przypadku mają przez co najmniej 6 miesięcy wyeliminować używanie gruntowej pompy ciepła i jej pracy na wysokich temperaturach. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.04.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Podziwiam naiwniaków co dają się nabijać na kolektory próżniowe , ani to ekonomiczne ale przecholernie drogie Policzyłem, po 5 latach zwrot zainwestowanych środków. Budowa mojej instalacji to: 2 x 30 rur próżniowych, przewody solarne, zawór trójdrogowy mieszający wpięty w glikolowy wymiennik ciepła, panel pv 20W, pompa solarna 12V, termometr wskazujący temperaturę na obiegu solarnym. Naczynie wzbiorcze wspólne z glikolowym wymiennikiem ciepła. Rolę sterownika będzie prowadził panel solarny poprzez obroty pompy obiegowej zależne od wielkości nasłonecznienia. W układzie żadnych temperatur przekraczających 70stC a więc bardzo wydajnie i przede wszystkim ekonomicznie. I na koniec: cena za wszystko. Kolektory z bezpośrednim przepływem są zbyt drogie aby osiągnąć relatywnie dobrą stopę zwrotu poniesionych kosztów. Nie bójcie żaby o mój portfel. Ile to Pan Witold proponował mi za 60 rur kolektora direct flow? Czy nie było to 10 tys. zł netto? Widzi Pan sam, że pomiedzy 3 tys. zł a 10 tys. jest kolosalna różnica za magiczne rurki made in China. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.04.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Policzyłem, po 5 latach zwrot zainwestowanych środków. [...] Widzi Pan sam, że pomiedzy 3 tys. zł a 10 tys. jest kolosalna różnica za magiczne rurki made in China. Jak policzyłeś ten czas zwrotu? Te panele rocznie wyprodukują Ci 110m3 CWU o temperaturze 55* (tyle kosztuje ogrzanie PC wody, licząc po 10 gr/kWh ciepła, więc raczej zawyżona cena)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.04.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Jak policzyłeś ten czas zwrotu? Te panele rocznie wyprodukują Ci 110m3 CWU o temperaturze 55* (tyle kosztuje ogrzanie PC wody, licząc po 10 gr/kWh ciepła, więc raczej zawyżona cena)? Policzyłem, uwzględniając ilośc ciepła wyprodukowaną przez rury próżniowe w ciągu roku. Każda nadwyżka ciepła znajdzie się 2m pod ziemią w ggwc, a jakby ustawił na pracę ciągłą z ggwc to uzysk energetyczny z kolektorów będzie jeszcze większy. Jak już będziesz miał pompę ciepła to będziesz wiedział co to znaczy grzanie wody do temperatury 55st C. Mało kto ustawia takie temperatury. U mnie przy R410a, przy 55st C, ciśnienie w ukladzie dochodzi do 40bar. Dlatego pompą ciepła grzeję do 43st C a do 60stC grzałką elektryczną. Teraz koszty: 60 rur próżniowych razem z pozostałymi akcesoriami zamknęło się w maksymalnej kwocie 4000zł, czyli 800zł/rok. Układ całkowicie autonomiczny. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 27.02.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Sterownik solarny za kilka złotych: http://allegro.pl/termostat-roznicowy-sterownik-solarny-pompa-kolekt-i6580369969.html Zasilanie 12V DC zmostkowałem z przekaźnikiem, dzięki czemu zasilam jednocześnie pompę DC 12V. Do tego będzie jeszcze podłączony mały akumulator żelowy.Pompa ma maksymalny przepływ 480l/h i wysokość podnoszenia 3m i znajduje się w połowie wysokości całej instalacji. W każdym razie wysokość podnoszenia w obiegu zamkniętym pod ciśnieniem, jest pomijalna. W całym obiegu wężownica zbiornika + rury nierdzewne + kondensatory kolektorów, znajdzie się nie więcej niż 20l mieszanki glikolu. Pompa będzie potrzebowała 2,5 min na pełny cykl obiegu glikolu a więc zdecydowanie wystarczająco, w stosunku do ilości i wydajności kolektorów.Dziś jest wielki pęd do fotowoltaiki, która oczywiście sama w sobie jest dobra i pozwala na oszczędności, jednak nie redukuje liczby zużywanych kwh. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.02.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Sterownik solarny za kilka złotych: http://allegro.pl/termostat-roznicowy-sterownik-solarny-pompa-kolekt-i6580369969.html . To już mija rok a instalacja jeszcze nie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 27.02.2018 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) No nie chodzi, albo pogoda w trakcie urlopu nie pozwala albo warunki zdrowotne.Wszystko do samego dachu już podłączone. Po zamontowaniu kolektorów, pozostanie zalać układ zimowym płynem do spryskiwaczy i włączyć wtyczkę zasilacza DC. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts