ostrzy 09.11.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 W wyniku nie porozumienia z firma sprzedająca plastikowe okna zostały zamontowane tradycyjnie zamiast montażem trójwarstwowym. W związku z tym mam pytanie o najlepszy sposób rozwiązania tego problemu - zmiany tego montażu na trójwarstwowy. Jak to powinno zostać technologicznie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.11.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 chyba najprościej będzie kleić folie do profili- obciąć dokładnie pianę w linii płaszczyzny okna- nakleić folię do czoła profila na głębokość od krawędzi ościeżnicy nie większej niż szerokość zastosowanych później listem dylatacyjnych ( 6- 10 mm) - przykleić folie do piany i ściany którą najpierw trzeba zagruntować (na czas podany przy preparacie gruntującym wcześniej niż samo klejenie foli)podobnie postąpić z folią zewnętrznąPamiętać by szerokość klejenia na profili nie była większa od szerokości listew dylatacyjnych. i co też ważne by nie było jakiś zgrubień foli bo później listwa w tym miejscu nie będzie związana z oknemtylko tyle albo aż tyle bo robota upierdliwa i wymagająca dokładności - zwłaszcza w narożach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostrzy 09.11.2016 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź, mam tylko wątpliwości czy taśmy się nie odkleją jak okna będą "pracować".Powierzchnia styku taśmy wydaje się być niewielka 6-10 mm - czy da to porownywalny efekt "cieplego montażu"?. Staralismy sie w rozsądnym koszcie zminimalizowac straty ciepła, dalismy sie nawet namowic na montaz rolet w poszerzeniach gornych, dodalismy "cieple" parapety z XPS, cieple ramki wewnetrzne. Czy przez taki błąd nie "zmarnujemy" całego efektu? Rozważamy demontaż i ponowny montaż juz prawidlowy - czy warto to zrobić i na co zwrocic uwagę przy demontażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 09.11.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Grubo przesadzasz jeśli uważasz, że te taśmy jakoś widocznie zmienią Ci termikę okien. Ja bym nie demontował okien bo efekt z zastosowania taśm i tak będzie mizerny dla budżetu domowego jeśli chodzi o koszty ogrzewania. Tak mi się przynajmniej wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.11.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Kolega "nikt ważny" dobrze podpowiada. Dodałbym jeszcze, że od zewnątrz zdemontowałbym prowadnice rolet, wtedy folia może być przyklejona na pełnej szerokości paska akrylowego. Ściany konstrukcyjne wygładzić, zagruntować dla poprawy spoistości i użyć folii paroizolacyjnej szerokości 100 mm z pełną warstwą kleju. Wypełnione klejem szczeliny pomiędzy murem ościeży, a ciepłym parapetem, szczególnie pod stojakami ościeżnicy (pod dolnymi krawędziami folii zewnętrznej) pokryć powłoką uszczelniającą. Od wewnątrz bez folii. Obciąć nadmiary pianki, lekko ją ugnieść w szczelinie i całą powierzchnię złącza pokryć powłoką uszczelniającą, tą samą którą zastosujemy po stronie zewnętrznej. Całość szybka i stosunkowo łatwa do wykonania. Styk ciepłego parapetu z ościeżem od strony zewnętrznej też uszczelnić powłoką uszczelniającą. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.11.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Grubo przesadzasz jeśli uważasz, że te taśmy jakoś widocznie zmienią Ci termikę okien. Ja bym nie demontował okien bo efekt z zastosowania taśm i tak będzie mizerny dla budżetu domowego jeśli chodzi o koszty ogrzewania. Tak mi się przynajmniej wydaje widzisz.....źle Ci sie wydaje. Bo oprocz termicznego zabezpieczenia polaczenia okna z murem wazne jest takze zagwarantowanie szczelnosci tego polaczenia a tego dzisiejsza piana nie zagwarantuje. Niestety to nie trn sam material jak kiedys. Jego erozja juz nasepuje w ciagu kilku dni od montazu. G.... nie piana Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostrzy 09.11.2016 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 czy dobrze rozumiem korektę nieudanego montazu trojwarstwowego (rys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.11.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Trochę mały ten rysunek, ale wydaje się być ok. Do dzieła! Kłopot może być tylko z pogodą. Przy dużej wilgotności powietrza rozważałbym odejście od folii z pełną warstwą kleju na rzecz folii bez warstwy butylowej i mocowanie folii do ścian konstrukcyjnych przy użyciu kleju hybrydowego, któremu nie straszna wilgoć i mokre podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 10.11.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Witam Trochę mały ten rysunek, ale wydaje się być ok. Do dzieła! Kłopot może być tylko z pogodą. Przy dużej wilgotności powietrza rozważałbym odejście od folii z pełną warstwą kleju na rzecz folii bez warstwy butylowej i mocowanie folii do ścian konstrukcyjnych przy użyciu kleju hybrydowego, któremu nie straszna wilgoć i mokre podłoża. Słuszna uwaga,można też, jeżeli podłoże jest nieprzychylne wyklejaniu foli na pełnych klejach czy też butylach, zastosować PRIMER - należy tylko pamiętać, że nie wolno spryskiwać styropianu itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.11.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 MM By butyl dobrze trzymal wypada zawsze gruntowac podloze....no chyba ze mamy +30 stopni....ale i tak warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.11.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Muszę to zacytować, bo warto przeczytać jeszcze raz: zwięzły i konkretny sposób na poprawę montażu okien i zastosowanie "ciepłego montażu" w już wstawionych oknach: Kolega "nikt ważny" dobrze podpowiada. Dodałbym jeszcze, że od zewnątrz zdemontowałbym prowadnice rolet, wtedy folia może być przyklejona na pełnej szerokości paska akrylowego. Ściany konstrukcyjne wygładzić, zagruntować dla poprawy spoistości i użyć folii paroizolacyjnej szerokości 100 mm z pełną warstwą kleju. Wypełnione klejem szczeliny pomiędzy murem ościeży, a ciepłym parapetem, szczególnie pod stojakami ościeżnicy (pod dolnymi krawędziami folii zewnętrznej) pokryć powłoką uszczelniającą. Od wewnątrz bez folii. Obciąć nadmiary pianki, lekko ją ugnieść w szczelinie i całą powierzchnię złącza pokryć powłoką uszczelniającą, tą samą którą zastosujemy po stronie zewnętrznej. Całość szybka i stosunkowo łatwa do wykonania. Styk ciepłego parapetu z ościeżem od strony zewnętrznej też uszczelnić powłoką uszczelniającą. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.11.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Witam MM By butyl dobrze trzymal wypada zawsze gruntowac podloze....no chyba ze mamy +30 stopni....ale i tak warto Gruntowanie to gruntowanie a primer to primer - są to dwa różne aspekty. Grunt najprościej mówiąc ma za zadanie oczyścić powierzchnię a najtańszym gruntem jest woda Primer to z reguły klej na bazie rozpuszczalnika. Powierzchnia przygotowana do wyklejania musi być zawsze - oczyszczona/zagruntowana. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.11.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Grunt do prac budowlanych dla butylu latem wystarcza ale w tych temperaturach primer wrecz niezbedny.Butyl ni cholery nie trzymaZresztą mamy juz ponizej +5 i wiekszosc materiałów nadaje sie na plaster do... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muaddib 14.11.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam,aby nie zaczynać nowego wątku pozwolę sobie tu zadać pytanie zważywszy, iż w podobnym temacie.Chodzi o montaż okna trasowego HS. Próg, gdzie zamontowany będzie ten HS będzie 4 cm poniżej poziomu zero (po położeniu deski lub płytki), zresztą poziom ten ustalony wg firmy, która będzie te okna montować. HS będzie od spodu po jednej części podklejony - ze względu na ciężar a druga cześć będzie zapiankowana. I tu mam pytanie o izolacyjność tego rozwiązania. Idąc od wewnątrz, będzie 20 cm styropianu na nim 7 cm wylewki (ogrzewanie podłogowe) i ok. 1,5 cm parkietu. Czyli beton z wylewki będzie się stykał z ramą dolna HS. Od zewnątrz styropian nie będzie zachodził na HS. Rozmawiałem z konkurencją i mówili, że będzie przymarzać. On montują HSy na profilach okiennych podczepianych od dołu ok. 20 cm. W sumie firma, która mi będzie robić ma też specjalne rozwiązanie do montażu HSa, szynę ocieplaną. Ale o tym się dowiedziałem, gdy zadzwoniłem z uwagami - wcześniej nie wspomnieli pewnie ze względu na cenę. Obecnie gdybym chciał zastosować tą szynę to trzeba by przerabiać próg. Czy taki montaż jest ok, czy będzie problemem. Myślę, że gdy problem przymarzania będzie mógł wystąpić to i tak posadzka będzie grzana. Poza tym chciałem dać przy samym HSie pasek styropianu ok. 2-3 cm od samej góry, aby oddzielić wylewkę od ramy aluminiowej HSa na równi z wylewką, tak aby z ramą stykała się podłoga drewniana i styropian. Prosiłbym o opinie fachowców i użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.11.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Jak to jedna czesc podklejona a druga zapianowana ? Bo to mi zakrawa na jakis domorosly pomysl.Jesli mur na ktorym stanie HS jest na poziomie giry styropianu lub co gorsze jeszcze wyzej to obawy o przemarzanie sa uzasadnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muaddib 14.11.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Dolna część HSa ma ok, 17 cm szerokości i na połowie ma być klej po całości a na drugiej połowie pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.11.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Próbuję to sobie wyobrazić: klej w piance? na jaką grubość ?Czemu nie kupisz po prostu poszerzenia pod próg? Już 2xpo 5cm wraz z progiem da szansę na połączenie ze styropianem z izolacji podłogi. Bo kosztuje to 500zł? To już lepiej podmurować i zwyczajnie zapianować + to co kombinujesz ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muaddib 14.11.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Ja właśnie nie chcę kombinować. Za okna z montażem daje ok. 31 tys. więc chce mieć wszystko bdb zrobione. Do samego HS dopłacam ok. 6k więc trochę więcej nie gra roli. Chcę wybrać najlepsze rozwiązanie, zresztą biorę ciepły montaż co dodatkowo kosztuje ok 1k. Okna chcę wziąć z MS okna. PS. ten klej to właśnie podmurowanie (źle się wyraziłem), ale czy to (ten sposób montażu) jest wystarczający? Edytowane 14 Listopada 2016 przez muaddib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.11.2016 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 To za przeproszeniem jacys ktetyni.HS misi byc solidnie podparty na wysokosci jezdzacegi skrzydla czyli od srodka pomieszczenoa jak i na zewnetrznej czesci czyli od zewnatrz pod fixem. Inaczej prog ci sie przekrzywi.A problem ocieplenia dalej pozostanie bo jeśli dobrze zrozumialem podmurowanie.jest wyzej od początku wylewki.By takich sytuacji unikac i przy okazji zwiekszyc sztywosc progu do HSa powinno sie dodawac poszerzenie ze wzmocnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muaddib 04.12.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Ostatecznie dopłacę 700 zł za specjalną listwę styropianową (12 cm grubości) pod HSa, wówczas problem mostku zostanie wyeliminowany. Swoją drogą nie wiem dlaczego mi nie powiedzieli od razu o tym rozwiązaniu. Okna już w produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts