Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach zamiast tarasu

dembik

Recommended Posts

To w dużej mierze zależy jaka powierzchnia (z projektu wynika, że ok 22,5m2 - robiłeś jakieś zmiany?) oraz jak i czym planowałeś wykończyć taras (podłoga - płytki, drewno; barierka itp.), trochę tańsze będą też okna szczytowe zamiast drzwi balkonowych.

Zapytaj wykonawcę jeśli go masz - jeśli chciałeś robić sam to policz (powierzchnia x koszt wybranych wykończeń ). Zawsze możesz wykończenie zostawić "na później", pamiętaj tylko, że przy odbiorze budynku (jeśli ktoś ze starostwa do ciebie się pofatyguje) zwracają uwagę na bezpieczeństwo, więc jakieś (nawet tymczasowe) zabezpieczenie wyjścia na taras musi być (dopytaj - może wystarczą np. klamki na klucz w drzwiach).

Moim zdaniem wizualnie budynek dużo straci bez tarasu, choć jeśli macie działkę w miarę dużą, to nie będzie on mocno użytkowany.

Edytowane przez przemo1

Hej! Na początku chciałem garaż powiększyć o parę metrów, ale nie spodziewałem się że koszty tarasu są takie duże. No i teraz się zastanawiam co zrobic, fajnie byłoby mieć taras ale jak ma mnie on wynieść majątek to też nie ma sęsu, wolę powiększyć garaż, tylko zastanawiam sie ile na tym zaoszczędze jeżeli zamienie taras na dach. Dałem zapytanie do wykonawców i czekam na odpowiedź . pozdr

• 2 weeks później...
Hej! Na początku chciałem garaż powiększyć o parę metrów, ale nie spodziewałem się że koszty tarasu są takie duże. No i teraz się zastanawiam co zrobic, fajnie byłoby mieć taras ale jak ma mnie on wynieść majątek to też nie ma sęsu, wolę powiększyć garaż, tylko zastanawiam sie ile na tym zaoszczędze jeżeli zamienie taras na dach. Dałem zapytanie do wykonawców i czekam na odpowiedź . pozdr

nawet jakbys mial nic nie zaoszczedzic to lepiej miec wiekrza powierzchnie w domu niz taki taras, ktorego na 100% nie bedziesz wykorzystywal jezeli masz taras na parterze i dzialke.

Na pewno wieksza korzysc z wiekszej powierzchni domu niz takiego tarasu. No chyba ze na pietrze ma byc ososbne mieszkanie