Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na legarach

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie podłogi na legarach. Na poddaszu mam strop betonowy, jednak z racjj jego stanu zamiast posadzek chciałbym położyć legary i na nich płyty osb. Problem jest taki, że w każdym pomieszczeniu strop na środku jest lekko zapadnięty oraz między tymi pomieszczeniami jest różnica poziomów rzędu od kilku do nawet 8 cm! Wiem, że legary można poziomować za pomocą klinów, ale w jaki sposób je przymocować do betonowego stropu? Jakieś kotwy czy kątowniki?

Inna sprawa to jak najlepiej położyć te legary? Tzn czy ma to jakieś znaczenie czy prostopadle czy równolegle do okna lub dłuższej ściany?

Legary chcę rozstawić co 0,5m.

Byłbym wdzięczny za porady co i jak w tym temacie.

Gość Konto usunięte_1*
ja mam tak samo ale równo , mój plan to legary w poprzek szyn co 65 cm położone na 1-2 cm warstwie filcu , wełna i na to osb 22mm lub nawet 25 mm , legarów nie będę mocował , jedynie płyty osb przykręcę wkrętami do legarów i nic nie ma prawa się ruszyć

ja mam tak samo ale równo , mój plan to legary w poprzek szyn co 65 cm położone na 1-2 cm warstwie filcu , wełna i na to osb 22mm lub nawet 25 mm , legarów nie będę mocował , jedynie płyty osb przykręcę wkrętami do legarów i nic nie ma prawa się ruszyć

To z czasem można się zaskoczyć, że trzeszczy, piszczy. Jeżeli te legary są ciągowe tzn. wylotne to przynajmniej na środku długości przytwierdź za pomocą dobrego metalowego kołka.Pamiętaj drewno pracuje całe swoje życie no chyba, że te legary masz z tzw. klejonki ale i w nich przy większej długości dochodzi do naprężeń, rozprężeń ( nigdy nie dopasuje się ani słoi ani też takiego samego ułożeni).

Edytowane przez wiesiek6308

No ja mam tak krzywy strop bo jest to stary budynek i bez podkładania klinów itp się nie obędzie, tylko jak najlepiej zamocować te legary do stropu by były stabilne, zwłaszcza te, które będą najwyżej? Dlatego pytałem, czy za pomocą jakichś kątowników lub kotew?

Gość Konto usunięte_1*
Wywal tam z 4-5cm perlitobetonu i na miękkim ułóż POZIOMO te legary.

Perlitobrton lekki jest a jednak twardy wystarczająco. Lepszy jak punktowe kliny.

Adam M.

no i przy tym nie jest drogi

Ok, ale jak wygląda sytuacja gdybym zdecydował się np. na posadzki z perlitobetonu, jak to wychodzi cenowo względem tradycyjnych posadzek? No i czy ekipy z mixokretem wykonują takie posadzki i czy materiał byłby w moim zakresie?

Poza tym, czy pod perlitobeton konieczny jest styropian? Pytam, ponieważ na poddaszu względem okien i różnic poziomów stropu w pomieszczeniach, posadzka musiała by moeć od 12 do 20 cm.

Przepraszam, że tyle pytań, ale chciałbym wiedzieć jak najwięcej.

"ale chciałbym wiedzieć jak najwięcej. "

To zrozumiałe.

Ale...

To naprawdę są tygodnie czytania, szukania po sieci, zadawania pytań - a nie zawsze ktoś odpowie, a jak odpowie - nie zawsze dobrze!

Perlit to jakby zamiennik styropianu, choć da się go użyć tez inaczej.

Posadzki...

MOŻNA, ale on miękki jest w takim zastosowaniu!

No, jak zrobisz z niego polimerobeton lekki - to będzie jak chcesz!

Umiesz?

Adam M.