lobudek 10.11.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Witam. Remontuje stary dom, w którym został wymieniony dach wraz z nowym drzewem i bachodachówką. Dach jest zrobiony standardowo, czyli krokwie, mebrana, kontrłaty, łaty i blacha. Strop jest drewniany tj. belki stropowe (niestety nie są równych wymiarów, ale ok. 18x18cm ( dom przedwojenny ) między belkami było wypełnienie plewami+glina i na to deska. Od spodu pod belkami podbitka z desek i na to stelaż i sufit z płyt GK. Poddasze ma być użytkowe. Wybrałem ten cały syf z pomiędzy belek, na to dałem folię paroizolacyjną i ułożyłem wełnę 15cm o L=0,044, następnie planuję wypoziomować podłogę łatami 6x4cm nabitymi do belek co ok. 50cm lub 62,5cm ( by plyty OSB 2,5x1,25 dobrze pasowały), pomiędzy to znowu wata, ale tym razem 5cm L= 0,044 i rozkładana pomiędzy łatami wzdłuż i na to przykręcane płyty OSB 22mm. Myślicie, ze takie ocieplenie stropu wystarczy i czy w miarę poprawnie to zrobiłem? Druga sprawa jest taka, że planuję tam zrobić 3 pokoje. Krokwie dachowe są 16cm, planuję pomiędzy nie dać wełnę 15cm, potem wypoziomować stelaże pod pyty GK na odległość 15, tak by potem znowu dać 2 warstwę wełny 15cm wzdłuż nabijając je na wieszaki. Do to mi 30cm izolację. Planuję również użyć wełny o L=0,044, (koszty) Czy takie ocieplenie będzie wystarczające? Czy wełna pomiędzy krokwiami powinna być oddalona od membrany dachowej, czy może do niej przylegać? Warto zainwestować w wełnę o L=0,39? Taka wełna jest gdzieś o 40% droższa, a ja niestety mam ograniczony budżet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.11.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) 30cm wełny ( L=0,045 ) w dachu daje U=0,15, nie potrzeba nic więcej !U=0,15 będzie obowiązywać od 1 stycznia 2021 roku ( wówczas dopiero będzie standardem ) Edytowane 10 Listopada 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.11.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Odciążyłeś ten strop - raz że bębenek robisz a dwa, że będzie giął się jak gumowy, Drgał będzie, jak co obok przejedzie. Jak są warunki - daj tam płytę podłogówki lekko zbrojoną.Dociąży, usztywni. wyciszy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobudek 11.11.2016 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Mieszkam na wsi, jakieś 50m od asfaltu, na którym ruch jest mały, belki są podparte na ścianach działowych, które dzielą dom wzdłuż na jakby 2 części. Dom nie jest duży, wymiary wewnątrz to ok. 8x10m, Niestety desek nie dam, bo już mam kupioną OSB 22mm-swoją drogą sporo waży, myślę, że też odpowiednio dociąży strop. Może ktoś może polecić jakąś niedrogą wełnę na ocieplenie połaci dachowych? Niedrogą czyli najlepiej w granicy 10zł/m2 za wełnę 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 " myślę, że ..." Dla mnie - mniemasz!Strop drewniany to sporo kg/m2 powinien mieć - jak ma być DOBRY.Tyle miewała ta polepa, którą wywaliłeś.WATĄ usiłujesz ją zastąpić.Jedno poprawisz a inne popsujesz. Adam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.11.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Chociaż ułóż pasy filcu na belki pod płytę OSB. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 12.11.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 http://allegro.pl/welna-mineralna-ursa-df39-150-15-tani-transport-pl-i6590711051.html#thumb/1 masz, i z lepszą lambdą, trzeba tylko poszukać i chcieć, na allegro wybór ogromny, ale pamiętaj kupisz najtańszą, to będzie badziewie. Słuchaj Adama to mądry gość, Ja mam strop drewniany, spinałem go działówką z dachem, żeby przestał się telepać, drewno pracuje, odciążyłeś je będziesz czuć każdy krok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts