jacs_1979 11.11.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Cześć, Od 5 lat używam pomp obiegowej grundfos alpha 2 z autoadapt w trzech różnych obiegach: Obieg 1. Podłogówka i ścienne (sporo metrów rurek), ze 250 m2 powierzchni grzejnejObieg 2. grzejniki w domu - 6 grzejnikówObieg 3. grzejniki w garażu - 2 sztuki Pompy od zawsze miały włączony auto adapt, co dawało takie efekty przez okrągłe 5 lat: Obieg 1. Ciągła praca na mocy 44-45W Obieg 2. 6-8WObieg 3. 5-6W W tym sezonie, zupełnie bez powodu pompa na obiegu 1, stwierdziła, że 13-14W wystarczy...Ciśnienie w instalacji nie spada, więc awarii gdzieś w podłodze lub ścianach raczej nie ma. Co może być tego przyczyną? Pompa siadła? Skrócił się obieg? (np przez zakamienienie instalacji?) Teraz ręcznie ustawiłem pompę na maksymalną moc i pracuje na 45W, ale się zastanawiam co się mogło stać. DziękiJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 11.11.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 45W to chyba sporo. Mam 3 pompy (dwie 40 i jedna 60) i wszystkie chodzą maks na 16W. Jak ta pierwsza zmiejszyła moc to odczułeś to jakoś? Ja bym chyba to zostawił jeśli wszystko dalej grzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts