Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Widać łączenia płyt, na krótszym boku.

Recommended Posts

20161111_095054 - Kopia.jpgCześć. BŁAGAM O POMOC !

Ostatnio miałem robione remonty w domu i były robione sufity podwieszane.

Pokój pomalowany wykończony i na suficie widać łączenie płyt GK ale tylko na krótszym boku płyty. Bym powiedział że jest to wypukłe.

I co teraz ? Czym to może być spowodowane ?

Majster twierdził że przez to że był włanczany osuszacz, ale w innym pokoju jest to samo a nic nie było włanczane.

Ma mi przyjśc robić łazienke, ale jestem przerażony. Musi coś z tym zrobić ? Tylko co, musze się przygotować na ostrą rozmowę z nim i musze wiedzieć co gadać.

Edytowane przez art_composites

Miech ten majster sobie włączy osuszacz. Widziałeś przecież płytę , pamiętasz długie boki są zaniżone względem połaci płyty a krótsze równe. Więc odpowiedz sobie teraz sam na pytanie zadane. Jak na równą płaszczyznę nałożysz jeszcze np. cekolu to co wyjdzie względem pozostałej powierzchni płyty? To co teraz masz. Więc kto zawinił osuszacz, czy majster? Odpowiedz sobie sam na to pytanie.

Majstra za łeb i poprawka a więc wgłębienie wycinając na łączeniu płyt, dobra taśma ( NP> Z USA) szpachlowanie na nowo plus malowanie całości na nowo. Oczywiście robocizna i materiały na koszt majstra. Kurz i sprzątanie niestety na Twój koszt. Człowiek uczy się na błędach. Myśli tanio zrobią to dobrze ale jak widać tanio to nie znaczy dobrze i tanio. Gdyby teraz wykonawca ,, zgubił telefon,, to poprawka będzie Cię kosztować . Ale może złapiesz tego fachowca.

• 4 weeks później...
Nie było że tanio zrobił, była wpłaśnie kupiona taśma o której wspomniałeś, w drugim pokoju wydaje mi się że będzie podobnie, tam jeszcze nie malowane, jak przykładałem poziomice to jest gurka w miejscu łączenia, czyli trzeba to zeszlifować ? Edytowane przez art_composites

Cześć, górka na lączeniu krótszych boków płyt zawsze będzie, bo karton gips ma oryginalnie fazowane przeważnie tylko dłuższe boki, co pozwala na lepsze wyrównanie łączenia.Wg mnie trzeba teraz zeszlifować ile się da, tylko żeby nie uszkodzić taśmy, a potem ponownie szeroko zaciągnąć całę połączenie masą szpachlową finish. Z drugiej strony ciężko ze zdjęć ocenić czy spoinowanie jest dobrze zrobione, bo to trochę wygląda jakby taśma spuchła od nadmiaru wilgoci.

Proponuje też zapoznać się z tym materiałem - https://www.youtube.com/watch?v=2iilEbonWgc

Edytowane przez Elvis26

Używanie taśm papierowych automatycznie nie czyni mistrza. Takich łączeń nie wypada robić. To też nie jest sprawa wilgoci itp. tylko sposobu szpachlowania. Chyba że taśma się odparzyła ale to by była ciekawostka. Filmy wszystko tłumaczą, wystarczy je obejrzeć i zrozumieć.

Inspekcję równości ścian warto zrobić przy pomocy bocznego podświetlenia szpachlowanej płaszczyzny.