yaro137 11.11.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Mój dom w okolicach Wrocka wg wyliczeń architekta ma mieć współczynnik EP ok 80kWh/m2rok. Jest to razem ok 700m3 kubatury przy jakichś 180m2 powierzchni użytkowej. Będzie 20cm szarego styropianu na ścianach z silki i wszystkie okna z 3-szybowymi pakietami. Projekt zakłada do tego kocioł kondensacyjny Vitodens 333f 26kW, ale jest on bardzo drogi. Instalator z kolei proponuje Modulens AGC Sl 25kW ze zbiornikiem 100l. Rozmawiałem na ten temat ze znajomym serwisantem i ten z kolei poleca Ferroli blufelix 25kW. Poza stroną producenta nie znalazłem żadnych opinii na temat tego kotła. Znalazłem na necie jakiś kalkulator, który z kolei zaleca kocioł Vitodens 222-F. Nie jest to z pewnością tańsza opcja od Modulensa, ale widzę że zakres mocy ma sporą regulację od 1,9-13 na c.o. i aż 1,7-17,2 na cwu przy zbiorniku 100L. Martwi mnie jednak, że instalator twierdzi, że potrzebuję jednak te 25kW. Kogo szukać, żeby to dokładnie przeliczył i określił? Czy to się w ogóle da w miarę dokładnie wyliczyć? Nadal też nie jestem pewien czy to, że kocioł ma mniejszą moc maksymalna oznacza, że będzie ciągnął mniej prądu, czy chodzi o coś całkiem innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 11.11.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 o podepnę się, bo temat mnie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.11.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 25kW nie potrzebujesz. Idealny byłby kocioł 3-17kW, ale wybór nie jest duży.Zastanów się nad:http://systemgrzewczy.pl/pl/immergas-victrix-20-x-tt-2-erp-3-025640-kociol-kondensacyjny-jednofunkcyjny-nowosc-duplikat-1.html Dobra modulacja mocy, dobry dostęp do serwisu i sporo użytkowników (poprzednich wersji) na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 11.11.2016 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 To wybór jeszcze się rozszerzył Byłbym zapomniał a pewnie istotne. Wszędzie ma iść podłogówka jedynie w łazienkach będą grzejniki też na tym samym obiegu z grzałkami elektrycznymi. Z wszystkich wymienionych do tej pory chyba tylko Ferroli ma wbudowaną automatykę pogodową co wydaje się dość istotne bo słyszałem, że do Vissmana tego moduły są bardzo drogie. Fotohobby mogę spytać w jaki sposób oszacowałeś, że 17kW wystarczy bo całkiem tego nie ogarniam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.11.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Bo jezeli dom jest w miare ocieplony to nie potrzeba takiego kotla. Ja mam dom z ogrzewanym garazem 180m i mam vitodensa 100, 25kw. Nigdy na skali 0-5 mocy palnika nie wskoczyl wyzej jak 3. Poza tym ja mam grzejniki i jest wyzsza temp zasilania. Przy podlogowce duzo nizsza i kocial potrzebuje wyprodukowac mniej kw. Dla ciebie najwazniejsza jest moc min, bo zazwyczaj na takiej bedzie pracowal. Te 17kw na co to nawet przy -20 nie bedzie osiagal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 11.11.2016 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Mi hydraulik tłumaczył, że to głównie rozchodzi się o to żeby kocioł wyrobił przy ogrzewaniu wody kiedy np. w obu łazienkach ktoś jest pod prysznicem, co jest bardzo możliwe przy dwójce dzieci i potem znowu oba prysznice w użyciu a do tego leci woda w kuchni. Kocioł musi nadążyć z podgrzaniem wody w takich właśnie przypadkach. Podłogówka to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 11.11.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Do ogrzewania takiego domu potrzebna jest jak najniższa moc, na taki dom wystarczyłby raczej kocioł 1-7kW. Jednak takich nie produkują. Natomiast do CWU potrzebna jest nieco wyższa moc , np. 14-20kW. Ta moc 26kW mogłaby się przydać gdyby równocześnie ktoś napełnił dużą wannę, ktoś inny brał prysznic i jeszcze ktoś inny intensywnie pracował w kuchni. Na co dzień takie sytuacje zdarzają się rzadko albo wcale.Z autopsji. Zdarza się że żona bierze prysznic, w tym czasie ja zmywam kuchenne rzeczy nie nadające się do zmywarki. Ona kończy prysznic, ja zaczynam. W międzyczasie kilkoro gości także bierze kolejno prysznic. Nigdy się jeszcze nie zdarzyło, żeby zabrakło ciepłej wody, kocioł pracuje na minimum mocy CWU. Kocioł Junkers 14-3kW.Jeśli obawiasz się deficytu ciepłej wody, to kup lepiej kocioł o małej mocy minimalnej a większy zbiornik CWU, np. 150ltr.Przy podłogówce w takim domu kocioł 26kW to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 11.11.2016 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 No ale własnie jeśli dam większy zbiornik to kocioł częściej będzie musiał dogrzewać/utrzymywać temperaturę większej objętości wody w takim zbiorniku. Czy dobrze rozumiem, że z tymi mocami chodzi głównie o to na jakiej minimalnej mocy kocioł może pracować, aby nie potrzebował robić dużych skoków a płynnie podgrzewać tyle ile trzeba przy minimalnym zużyciu gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.11.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 To wybór jeszcze się rozszerzył Byłbym zapomniał a pewnie istotne. Wszędzie ma iść podłogówka jedynie w łazienkach będą grzejniki też na tym samym obiegu z grzałkami elektrycznymi. Z wszystkich wymienionych do tej pory chyba tylko Ferroli ma wbudowaną automatykę pogodową co wydaje się dość istotne bo słyszałem, że do Vissmana tego moduły są bardzo drogie. Fotohobby mogę spytać w jaki sposób oszacowałeś, że 17kW wystarczy bo całkiem tego nie ogarniam? Immergas też ma automatykę pogodową Jeżeli mój dom potrzebuje źródła mocy 3,5kW, Twój jest dwa razy większy , to nawet jeśli nie ma wentylacji mechanicznej z odzyskiem to nie będzie potrzebował więcej, niż 10kW na ogrzewanie. DO tego dodajmy 2-3kW na CWU. Dlatego kocioł o macy maksymalnej 16kW wystarczy z naddatkiem, ale może być ten Immergas 20kW, bo on startuje od 3kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 11.11.2016 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Rzeczywiście nie dopatrzyłem w opisie Immergasa. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją też będzie. Przeglądam jeszcze raz projekt, gdzie przyjęto okna o gorszych parametrach niż będą instalowane i cokolwiek to znaczy wyliczone projektowane obciążenie cieplne przy c.o. jest nieco ponad 7kW, średnie zapotrzebowanie na moc potrzebną do przygotowania cwu 4,3kW, Czy zatem z tego wynika, że kocioł powinien zapewnić maksymalnie ok 12kW czy to jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.11.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Dokładnie tak.Możesz też rozglądnąć się za Buderusem GB 072 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 14.11.2016 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 To jakby znowu rozszerza wybór Bardzo ładnie się prezentuje ten Buderus, ale moc minimalna u mnie by była 4,7kW przy wersji 20kW. Chyba zadecyduje który z kotłów ma najmniejszą moc minimalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 06.12.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Mój dom w okolicach Wrocka wg wyliczeń architekta ma mieć współczynnik EP ok 80kWh/m2rok. Jest to razem ok 700m3 kubatury przy jakichś 180m2 powierzchni użytkowej. Będzie 20cm szarego styropianu na ścianach z silki i wszystkie okna z 3-szybowymi pakietami. Projekt zakłada do tego kocioł kondensacyjny Vitodens 333f 26kW, ale jest on bardzo drogi. Instalator z kolei proponuje Modulens AGC Sl 25kW ze zbiornikiem 100l. Rozmawiałem na ten temat ze znajomym serwisantem i ten z kolei poleca Ferroli blufelix 25kW. Poza stroną producenta nie znalazłem żadnych opinii na temat tego kotła. Znalazłem na necie jakiś kalkulator, który z kolei zaleca kocioł Vitodens 222-F. Nie jest to z pewnością tańsza opcja od Modulensa, ale widzę że zakres mocy ma sporą regulację od 1,9-13 na c.o. i aż 1,7-17,2 na cwu przy zbiorniku 100L. Martwi mnie jednak, że instalator twierdzi, że potrzebuję jednak te 25kW. Kogo szukać, żeby to dokładnie przeliczył i określił? Czy to się w ogóle da w miarę dokładnie wyliczyć? Nadal też nie jestem pewien czy to, że kocioł ma mniejszą moc maksymalna oznacza, że będzie ciągnął mniej prądu, czy chodzi o coś całkiem innego? Witam, Zastanawiał się Pan może nad wyborem kotła kondensacyjnego marki Junkers? W celu doboru odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 600 801. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts