Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć WG lub jej brak...

Recommended Posts

Witam mieszkam w około 100letnim domu z cegły podwójny mur z pustką powietrzna na fundamencie z kamieni strych nie ogrzewany w planach adaptacja poddasza na mieszkanie,Ściany szczytowe są cieńsze niż mury.W domu 6okien w tym 2 drewniane mam pytanie odnośnie wilgoci w budynku:/ Otóż teraz na ścianach szczytowych za meblami normalnie się czarno robi do wysokości 1metra od posadzki. Rano na oknach pojawia się woda od środka. Okna są od rana zawsze w każdym pomieszczeniu otwarte aby przewietrzyć budynek. W centrum domu dokładnie w kuchni jest kratka w suficie wylotowa powietrza oraz okap kuchenny w łazience brak kratki okno tylko uchylone na micro. Mam pytanie czy montaż nawiewników okiennych może pomóc w pozbyciu się wilgoci w budynku ewentualnie gdzie jeszcze powinna być kratka wentylacyjna wywiewna aby cyrkulacja powietrza była zachowana na optymalnym poziomie? Na wiosnę chce ruszyć z adaptacją poddasza na cele mieszkalne ale chciałbym raz a porządnie ogarnąć tą wentylacje i pozbyć się wilgoci z domu w miarę tanim kosztem WG.Czy docieplenie budynku styropianem nie zwiększy problemu z wilgocią?Czy projektant z którym jestem umówiony też zajmuje się taką wentylacją budynku jak gdzie co ma być zamontowane.Przepraszam za chaotyczny opis ale chciałem podać jak najwięcej informacji Pozdrawiam

Docieplenie budynku zwiększy problem z wilgocią, bo doszczelnisz to co teraz przepuszcza powietrze i usuwa wilgoć na zewnątrz. Styropian zrobi z budynku termos. Musisz najpierw zająć się wentylacją, osuszyć ściany i zerwać tą część tynku gdzie pokazuje się grzyba dopiero później ocieplić. W takich budynkach gdzie nie ma możliwości zrobić centralnej rekuperacji można zastosować rozproszoną, ale ceny takich rekuperatorów są powalające. Dodatkowo jeśli wilgoć pojawia się od strony podłogi na gruncie to być może woda dostaje się od fundamentów. Masz piwnice ? Sprawdzałeś ciąg w kuchni ?

dom.jpgNo właśnie ciąg w kuchni sprawdzałem i jest. Piwnicy nie posiadam.4 lata temu był ogólny remont domu i były skute tynki na sianach szczytowych i cegła jest suchutka aż majstry się zdziwiły był położony stelaż i karton gips i na nich między innymi pojawiła się wilgoć ale nieznacznie dopiero gdy przyszły meble to za meblami jest masakra.Nie wiem nie znam się na tym ale czy np montaż takich nawiewników okiennych i zrobienie większej ilości kratek wylotowych chyba poprawi cyrkulacje powietrza w budynku teraz jest tylko jedna w kuchni plus okap kuchenny

No poprawi wentylację, nawiewniki bardzo często są zalecane. Jeśli wilgoć pojawia się tylko za meblami to faktycznie winna może być źle ocieplona ściana. Po prostu dochodzi tam do wymiany ciepła i kondensuje się para wodna a brak obiegu powietrza zatrzymuje wilgoć na ścianie. Meble jeśli się da to interwencyjnie odsuń od ściany tak by niwelować różnicę temperatur i wspomóc konwekcję. Pokoje masz stale ogrzewane ? utrzymujesz równą temperaturę ? Mierzyłeś poziom wilgoci w powietrzu ?

Ogrzewane są od rana do wieczora na noc ogień wygasa i tak w kółko zimą temperatura 24stopnie rano Mniej.Nie mierzyłem wilgotności muszę kupić higrometr jakiś w miarę tani może coś polecisz?Ściany szczytowe są cieńsze niż mury. Nie chciałbym ich ocieplać jeśli okażę się że wilgoć nachodzi z fundamentów. Ja tak myslę,żę gdyby zamontować kratkę wywiewną z lewej i prawej strony budynku to powietrze ma bliżej do cyrkulacji niż teraz do środka domu kuchni dokładnie nie napotyka tylu drzwi np po drodze i jakaś ta cyrkulacja będzie. Teraz od rana okna otwarte chata wietrzona a wilgoć i tak jest:/ Ja rozumiem,gdyby nie było wietrzone ale dopuki nie było plastikowych okien to wilgoć też była ale jednak zdecydowanie mniejsza.Ile takich nawiewników ewentualnie zamontować? Oraz kratek wylotowych? Tak jak na rysunku będzie dobrze?dom.jpg

Okna plastikowe są dość szczelne i nawiew świeżego powietrza zanikł. Z pomieszczeń mieszkalnych powietrza się nie wyciąga a powinno się nawiewać świeże przemieszczając zużyte w część "roboczą" mieszkania czyli do kuchni, łazienki. Nie jest dobrze jeśli w pomieszczeniach temperatura jest zmienna, bo to wzmaga powstawanie wilgoci. Dodatkowo niewłaściwe umieszczenie grzejników też ma wpływ na zakłócenia w konwekcji. Jeśli ściany szczytowe są cieńsze to może być właśnie ta przyczyna. Wychodzi na to że koniecznie trzeba je ocieplić. Co do fundamentów, musisz jakoś sprawdzić czy woda nie jest podciągana. Całkowite odsunięcie mebli i dogrzanie tego miejsca powinno pomóc doraźnie. Co do higrometru kup jakiś byle nie z chyńskiego marketa ;)

No wlasnie nie wiem jak sprawdzic to podciaganie z fundamentów dom ma przeszlo 100lat fundament z kamieni a kamien nie ciągnie wody moze tą fugą hmm najlepiej to by bylo zrobić od nowa izolacje poziomą na scianach szczytowych ale nie wiem jakie to koszta a puzniej ocieplić ale boję się aby nie powstal termos.Dziwne jest to,ze dopuki nie bylo mebli blisko scian wilgoci nie było widac no moze delikatnie a teraz to tragedia.Wentylacja za meblami jest zaburzona.Jesli dobrze zrozumiałem to wyciągi tylko w kuchni i w lazience.A nawiewniki w tych oknach gdzie jest wilgoć w pomieszczeniach? Może za małe są te kratki wywiewne i trzeba jakies większe.Na chlopski rozum to skoro wywiewy sa w centrum domu a np w nocy sa drzwi pozamykane wszędzie to ta cyrkulacja jest zaburzona.A może za mało jest dostarcZanego powietrza bo nie ma tych nawiewników i wszystko stoi i się kisi i wilgoc wyłazi.Jakie nawiewniki byly by najlepsze?Gdzie dostane taki higrometr w jakim sklepie?pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Dokładnie tak, w nocy zamykasz drzwi i powietrze nie wydostaje się z pokoju, cała wyprodukowana wilgoć z wydychanego powietrza, ubrań itd kumuluje się tam gdzie temperatura jest najniższa czyli na ścianie, zasłonięcie meblami wspomaga efekt. Co do ściany i fundamentów to musi to ktoś obejrzeć, bez tego nie da się nic stwierdzić. Nawiewniki w każdym pomieszczeniu. A jakie trudno powiedzieć, trzeba dobrać do okien, ewentualnych rolet, żaluzji itd. Higrometr można kupić razem z termometrem taka mała stacja pogody. Są zwolennicy elektronicznych i analogowych. Można je kupić w dużych marketach budowlanych, sklepach z AGD, albo w necie tu droższa opcja, można kupić coś tańszego

http://allegro.pl/stacja-pogody-termometr-higrometr-sws-15b-zegar-i6593510861.html

A czy jest coś takiego aby sprawdzić czy ta kratka w kuchni wyciąga w ogóle powietrze? Może opisze jak to jest teraz zrobione przez kominiarza w suficie jest kratka w kształcie koła o średnicy 16cm później jest rura pomarańczowa wyciagnięta ponad strop drewniany nad stropem jest ona ocieplona ale nie wychodzi ponad dach tylko na strych.Gdy przykladam zapalniczke to nie ma tak zwanego cugu chyba.Kominiarz tak to zrobił na kuchnie ale na reszte budynku juz jaks chyba to się nie sprawdza.Czy wysokosc tej rury też ma jakies znaczenie bo ona nad stropem wystaje jakies 3m jutro zmierze dokładnie.Może gdyby ta rura była wyżej to by to działało llepiej.Jestem umówiony z projektantem na adaptacje poddasza czy on tez w jakis sposób może doradzic lub zaprojektowac wentylacje na dole? Do gory będzie budowany komin może pod niego da sie podłączyć wentylacje z dołu?

Takie wyprowadzenie rury na strych nic nie daje, żeby był prawidłowy ciąg grawitacyjny musi być komin czyli rura musi wystawać ponad dach i mieć odpowiednią długość, najlepiej bez kolanek, poziomych odcinków itp. Dla Twojego budynku jeśli chcesz użytkować poddasze za jakiś czas, warto rozważyć instalację wentylacji mechanicznej z rekuperacją, nie jest to tania rzecz ale prawidłowo zaprojektowana i wykonana skutecznie powinna rozwiązać problem wilgoci. Ciąg można zmierzyć używając kadzidła, sprawdź ciąg przy zamkniętych oknach i otwartych, oraz sprawdź szczelność okien obmywając dymem ramy. Jeśli na górze będzie komin będzie można wpiąć się dodatkowymi kanałami, ale muszą to być osobne kanały inaczej będzie Ci pompować powietrze z dołu na pokoje na górze w momencie wietrznej pogody lub otwarcia okna

No i widzisz tak się ufa fachowcom kominiarzom :-\ na strychu jest dachówka a nad nia nie wychodzi ta rura od kratki z kuchni na strychu jest powiedzmy tak jak na dworze przewiewy przez starą dachówkę i ogolnie zimno jak dhabli ale chyba ta wysokosc jest nie taka jutro zmierze dokladnie ale na oko to do dachu brakuje z 3metry aby rura wyszla ponad dach.Niestety nie stac Mnie na WM ale na moje gdybanie to wentylacja grawitacyjna dobrze dobrana lub zaprojektowana yez powinna działać.Jutri zrobie test z oywaartymi oknami i swieczką bo dzisiaj to okna pozamykane i jakos nie ciagnie dymu yą kratką.W lazience wogole nie ma kratki czy taka montowana na sciane plus rura na zewnatrz i kratka na elewacji zda ehzamin czy kupić jakąś inną jutro zabieram się za zrobienie jej moze to troche pomoże drzwi od łazienki i tak są wiecznie otwarte to jakis dodatkowy wyciag by byl.Ile może kosztowac montaż takich nawiewnikow w okna kestem z okolic poznania a szukam i znalesc firmę ciężko co sie tym trudni.

Mam jeszcze pytanie odnośnie wentylacji w łazience w tej chwili nie ma w ogóle kratki żadnej.Czy poprawne będzie zamocowanie kratki w ścianie.Może dokładniej teść chce wykuć dziurę z łazienki na wylot założyć kratkę w łazience rurę w poziomie około 50cm przechodzącą przez mur i na zewnątrz też kratkę.Nie mam możliwości podłączenia łazienki pod komin wentylacyjny...

Dzisiaj sprawdziłemten komin wentylacyjny z kuchni i co sie okazalo hrzybek na górze byl caly zalepiony i ciagu nie było teraz jest kartke papieru normalnie przzysysa do kratki.Jednak nie wystaje on ponad dach brakuje jakies 50cm do kaalenicy.Czy gdyby on wystawal ponad dach jeszcze by się zwiekszyl ciąg?Oraz czy taki montaż nawiewnikow okiennych polepszyl by cyrkulacje w domu?Teraz rano szyby od srodka zaparowane gdy okna otworze to okolo godziny i suche.Oraz jak bedzie budowany komin na poddaszu to można podlaczyc pod niego wentylacje z dołu np taka srebrna rurą niestety kawałek do komina z.lazienki na dole i kuchni bedzie do doprowadzenia ponad sufitem na poddaszu.Niemam mozliwosci postawienia komina od samego dolu w innym miejscu niz jest teraz komin dymowy od centralnego.ten bedzie skasowany kotlownia przeniesiona na zewnatrz budynku a w miejsce starego komina bedzie nowy tylko wentylacyjny.Ktory ogarnie dół i górę rownoczesnie czy to ma sens takie planowanie?Dopytaam projektanta jak to widzi ale wole sie upewnic czy dobrze myślę. Pozdrawiam

Sporo masz tego wszystkiego i ciężko to ogarnąć w jednym poście ;). Rura od wentylacji powinna wychodzić nad dach nie tylko dlatego żeby był lepszy ciąg ale żeby powietrze usuwane było na zewnątrz a nie na strych bo wtedy cała wilgoć (tłuszcze i inne) ląduje na strychu. O ile masz przewiewny dach to chociaż tyle, ale gdyby był bardziej szczelny to więźba ucierpi, strop. Teraz tego nie widać ale po iluś latach mogą zaczynać się problemy. Wykucie otworu w ścianie łazienki jeśli nie ma innego rozwiązania to chyba jedyne co pozostaje, nie jestem za burzeniem ciągłości ścian bo można narobić sobie dodatkowej roboty. Dom z tego co pisałeś ma już swoje lata i nieumiejętne wiercenie może przynieść nieoczekiwane rezultaty. Jednak wentylacja łazienki być powinna, sam otwór i kratka to za mało warto zrobić kominek (np z nierdzewki) i wypuścić go wyżej. Tylko najpierw sprawdź czy można to zrobić tzn czy ściana w której chcesz kuć nie wychodzi na okna sąsiada albo coś innego. Rurę z kuchni wypuść ponad dach, zamontuj w oknach nawiewniki. No i wtedy warto zachować odpowiednie długości kanałów tak aby się nie okazało że ciąg w kuchni jest tak duży że wsysa zimne powietrze przez łazienkę. A sprawa z nowym kominem to już zadanie dla fachowca.

Jeśli już zdecydujesz przekuć się przez ścianę łazienki i montować wentylację, rozważ zakup wentylatora z czujnikiem wilgotności i z zaworem zwrotnym. Wentylator będzie pracował do chwili wykrycia suchego powietrza, a jak się wyłączy, zawór zwrotny (klapka) nie dopuści do napływu zimna z zewnątrz do łazienki.

Pozdrawiam

Cezary

Mam jeszcze pytanie odnośnie tych nawiewników okiennych sprzedawca z którym pisałem poleca ciśnieniowe.A nie wiem jak to jest Mnie się wydaje,że te higro będą lepsze ponieważ działają po wykryciu wilgoci a te ciśnieniowe chyba non stop jak to jest?Jakie zakupic abby było dobrze?Obawiam się,że będzie z nich mocno wiać nie mieszkam sam tylko z teściami a oni cieplolubni strasznie.Ten wentylator w lazience z higrometrem tez działa w ten sposób,że jak osiagnie jakąś wilgotność to zaczyna pracowac do póki nie spadnie?co jesli drzwi od łazienki będą otwarte to kuchnia jest obok to on będzie pracowal non stop?Teraz rano jak okno na micro to szyby i tak zaparowane ale drzwi zamknięte i może nie byc cyrkulacji do kratkiw kuchni.Masakra z tą wentylacją najchętniej to bym założył WM ale pewnie to duży koszt a czekają Mnie inne wydatki z poddaszem

Wygląda na to, że masz tylko jeden przewód wentylacyjny w kuchni, a dodatkową wentylację chcesz w łazience. Możesz zrobić wentylację mechaniczną opartą na dwóch wentylatorach z czujnikami wilgotności i zaworami zwrotnymi. W łazience i kuchni. Wtedy pod drzwiami wszystkich pomieszczeń powinny być szczeliny 1,5-2 cm, a w oknach nawiewniki. Jaki rodzaj nawiewników zastosować, przyznam że nie wiem. Wadą takiej wentylacji jest że przy zaniku napięcia przestanie działać, bo zawory klapowe zamknięte. Zaletą, że będzie też działać latem i jest stosunkowo tanim rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Cezary

PS, Zawory klapowe zabezpieczą przed cofką gdy będzie pracował tylko jeden wentylator.

Edytowane przez cezary.pl
PS

A więc tak zakupiłem dzisiaj stacje pogody taką z czujnikiem wilgotności w pomieszczeniu umieszczona w pokoju na parapecie gdzie rankiem skrapla się woda na szybach.Teraz pokazuje ona 48% i temperaturę 22stopnie.W narożniku gdzie ściana robi się czarna od wilgoci temp 15stopni I wilgotność 65%:-\ a kaloryfer może oddalony raptem 2metry.Zobaczę jaka wilgotność będzie w pokoju rankiem.Dodam,ze w pokoju cały czas drzwi otwarte i stoi jeszcze akwarium 240l.Wydaje mi się,ze może nie tyle skopana jest wentylacja co nie ocieplony budynek różnica temperatur na murze jest duża na zewnątrz 0 w środku 15 tam gdzie wychodzi grzyb jak temu zaradzić?pozdrawiam Edytowane przez tablo888