Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szukam ciepłej bramy w drewnie

buniek

Recommended Posts

Chciałbym mieć bramę garażową wykończoną w drewnie od zewnątrz, tak żeby konponowała z całą stolarką budynku. W garażu chcę utrzymywać temperaturę dodatnią, bez wydawania majątku na ogrzewanie, więc brama musie być ciepłą - np. segmentowa (z tego co rozumiem uchylne nie trzymają ciepłą).

Znacie jakiś producentów takich bram w rozsądnych cenach. Wiem, że można kupić blachę z okleiną imitującą złoty dąb, ala o to mi nie chodzi.

W ofercie Hormann'a (i pewnie nie tylko Hormanna) są bramy segmentowe wypełniane świerkiem skandynawskim, ale kosztują... lepiej usiąść przed zapoznaniem się z ceną.

Można kupić samą konstrukcję bramy (widziałem coś takiego w ofercie Hormann'a i Normstahl'a) do samodzielnego wypełnienia. Od zewnatrz dajesz drewno jakie Ci się podoba i ułożone jak Ci się podoba :) (można różne "jodełki" itp). Od wewnątrz - zestaw ocieplenia (też w ofercie). Ja mam nadzieję kiedyś tak wykończyć moje "otwory" garażowe, ale do tego jeszcze daleko.

A może tu coś interesującego znajdziesz - http://www.brama.pl

Wojtek, nie obraź się, ale na stronie którą podałeś NIE MA bram z wykończeniem w drewnie. Jako że też jestem zainteresowany takim wykończeniem przejrzałem ją sobie i mają tylko profile z blachy. A autorowi postu nie o to chodziło (zresztą zaznaczył to wyraźnie). Czasem przed doradzeniem komuś czegokolwiek warto spojrzeć, czego on chce.

Żeby nie było, mój post zawierał 0% złośliwości itp. :)

Może jeszcze ktoś ma coś do powiedzenia.

Czyżby w Polsce tylko szła blacha.

Poza tym dowiedziałem się, że bramy segmentowe z litego drewna, nie są zbyt ciepłe.

No, a z innej paki, jakby tak uchylne ocieplane 4 cm + drewno. Co myślicie, utrzymanie temp. dodatniej w zimie będzie kosztowne, czy może taka brama jednak coś ciepła zatrzymuje?